6 entry daha
  • http://www1.milliyet.com.tr/…10/10/son/soneko20.asp

    çin merkez bankasının üst düzey bir yetkilisi, çin'in döviz rezervlerinde fazla abd doları tutmasının riskli olduğunu söyledi.
    çin halkın bankası (merkez bankası) para politikası komisyonu üyesi fan gang, abd dolarının değerindeki sürekli aşınmasının döviz rezervlerinde bu paraya fazla yer vermeyi riskli kıldığını savundu.
    fan, para politikasıyla ilgili bir panelde yaptığı konuşmasında, çin'in döviz rezervlerinin 954,5 milyar dolara ulaştığını ve bir kaç ay içinde 1 trilyon doları aşacağını da ifade etti.
    ___________________

    (bkz: gecti bor un pazari sur essegini nigde ye)

    çin'lilere tavsiyem ellerindeki amerikan senetlerinin arkasını mafyaya yazdırıp, kırdırmaları. ancak öyle alırlar o parayı geri.

    amerika sizden evvel bir kazık da avrupa'ya atmıştı 1971 yılında. bir kazık da siz yersiniz oturursunuz aşağı.

    (bkz: marshall planı/@galatyphoon)
    ___

    marshall planı ertesinde, 1950 ve 1970 yılları arasında avrupa umulandan çok daha büyük bir kalkınma göstermiş. 1945-50 arası abd’den ithalat yapmaya dahi gücü yetmeyen avrupa devletleri 1960’ların ortasından itibaren abd’ye karşı ticaret fazlası vermeye başlamışlardı. bunun sonucunda da ellerinde dolar fazlası oluşmuştu. o yıllarda bretton woods toplantıları’nda alınan kararlar gereği her hangi bir ülke elindeki dolar karşılığı kadar altını amerikan merkez bankası’ndan (fed) talep edebiliyordu. özellikle franceís de gaulle yönetimindeki fransa, abd’nin vietnam savaşı sonucu oluşan bütçe açıklarından endişe duyarak sürekli olarak amerikan merkez bankası’ndan altın talep etmiştir. 1971 mayısı’na gelindiğinde, fed’den ülke dışına olan altın akışı o kadar büyük boyutlara ulaşmıştır ki, bu durum abd’nin elindeki altın rezervlerini ciddi miktarda tehdit eder hale gelmişti. sonuç olarak 1971 ağustos’unda nixon yönetimi şok bir kararla altın standardını tamamen kaldırdı ve doları serbest dalgalanmaya bıraktı. o vakte kadar bir ons altının değeri 35 $’a sabitlenmişti. fed kendisine dolar getiren bu ülkelere bu fiyat karşılığında altın veriyordu. nixon’un doları serbest dalgalanmaya bırakmasıyla dolar altın karşısında hızla değer kaybetti. böylece avrupa’nın elinde birikmiş olan dolarlar birden bire devalüe olmuş oldu. bu durum aslında bir nevi bretton woods kararları’nın iflas etmesi demekti. fakat abd’nin yeni bir düzen tesis etmesi çok uzun sürmedi. tamamen anglo-amerikan firmaları güdümünde fiktif olarak çıkartılan 1973 opec petrol krizi sonrası petrol fiyatları % 400 oranında artmıştı. abd, amerikan dolarının sırtını nereye dayayacağını bulmuştu. 1973 yılından itibaren dünya petrodolar kavramı ile tanıştı.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap