5 entry daha
  • - meksika’da, constitution plaza'da (kurulus meydani) ulusal demokratik kongre icin toplanan yuz binlerce meksikali, muhalefet lideri andres manuel lopez obrador'u (amlo) meksika'nin mesru lideri ve 2 temmuz secimlerinin galibi ilan etmisti.

    meksika'nin kurtulus gunu'nde toplanan kongrede ise, delegeler iktidar-gaspini kabul etmemeye ve felipe calderon'un baskanligini, onun yoneticilerini ve yonetiminin uygulamalarini tanimamaya karar vermislerdi. kongre ayrica ‘sahte cumhuriyeti’ reddederek, meksika'da hukum suren ‘ayricalik ve yolsuzluk rejimini’ ortadan kaldirmaya donuk kararlarini ilan etmisti. kongrede obrador liderliginde bir ‘paralel hukumet’ de ilan edilmisti. paralel hukumetin 20 kasim'da goreve baslayacagi aciklanmisti.

    - ‘parallel hukumet’in ilaninin ardindan, felipe calderon iktidarinin, kendilerine yonelen bu guclu muhalefeti degil de zapatista’larin oteki kampanya’sini ve kampanya kapsaminda san salvador atenco, oaxaca vb. sehirlerdeki eylemsel haretketliligi ‘onemli tehdit’ olarak niteleyisi oldukca anlamliydi.

    - oaxaca’da son gunlerde olup bitenler:

    "ogretmenler sendikasi onculugunde kurulan oaxaca halk meclisi appo’nun eyalet yonetimini tanimadigini aciklayarak kendi yerel iktidarini ilan etmesinin ardindan gerginlik buyuyor. kent halki saldiri tehdidi altinda. hukumet ordu ve polisi devreye sokmak icin provokasyonlar tertiplerken, buyuk bir saldiri bekleyen halk meclisi barikatlari guclendiriyor. ogretmenlerin yuruyusu saldiri tehditleri nedeniyle simdilik durduruldu. aylardir cok merkezli bir isyan dalgasiyla sarsilan meksika’da siddetli bir catisma sureci kapida.

    meksika'nin oaxaca eyaletinde ulusal ogretmenler sendikasi tarafindan surdurulen grev 129. gununu geride birakirken sendikanin oaxaca'da orgutlu section 22 subesinden greve devam karari cikti. sube baskani enrique rueda pacheco, vali ulises ruiz ortiz'in gorevden alinmasi yonundeki talepleri kabul edilmedigi takdirde grevin kitlesel ve birlesik bir sekilde devam ettirilecegini ve ancak ortiz devrildikten sonra yeni bir ogretim yilinin baslayacagini soyledi.

    sendikaya ait bir otelde ogretmenler meclisi tarafindan gerceklestirilen toplantida konusan pacheco, orgutunun, oaxaca halk meclisi’ni olusturduklari diger orgutlerle birlikte, direnisi surdurecegini ve parcali degil tek bir cephe olduklarini soyledi.

    section 22 mexico city’ye dogru baslattiklari yuruyusu saldiri tehdidi nedeniyle durduracaklarini ve saldiri geceklesmezse yuruyus kolunun 3 ekim’de baskente varacagini acikladi. sendika, halka donuk baskilarin durdurulmasi, halka saldiranlarin cezalandirilmasi ve politik tutsaklarin kosulsuz olarak derhal serbest birakilmasi yonundeki taleplerini tekrarladi.

    meclis, herhangi bir askeri saldirinin 14,000 okulda ve eyaletin diger bolgelerinde direnisle karsilasacagini acikladi. ogretmenler, eyalete donuk askeri mudahalelere karsi olduklarini ve askerlerin kislalarina donmesini istediklerini bildirdi.

    bu arada, kurumsal devrimci parti pri yandasi tasimacilik iscileri sendikasinin ogretmenlere ve halk meclisine karsi eylemler duzenledigi ve saldiri planlari yaptigi bildiriliyor. iki gunluk lokavt ilan edilen eyalette, hukumet yanlilarinin ‘sok birlikleri’nin provokatif saldirilar duzenlemesi, federal polisin ve ordunun da bu durumdan istifade ederek kente saldirmasindan endiseleniliyor.

    halk meclisi’ne ait asi radyo gelismeleri an be an aktarirken barikatlarin guclendirilmesi ve saldiriya hazir olunmasi cagrisinda bulunuyor.

    vali ortiz'in istifasi, politik baskilarin son bulmasi ve yasam kosullarinin iyilestirilmesi gibi taleplerle greve giden ogretmenler sendikasi onculugunde kurulan halk meclisi appo federal hukumeti tanimadigini aciklayarak kendi iktidarini ilan etmisti. secim hilesiyle iktidara gelen baskan calderon, hukumetin ana gundeminin oaxaca oldugunu belirterek, rakibi obrador yandaslarinin baskentte iki aydir suren kusatmasinin ve paralel hukumet ilaninin dahi kendileri acisindan oaxaca’dan daha az tehlikeli oldugunu aciklamisti.la jornada’nin verdigi habere gore, appo benzeri halk orgutleri ulkenin diger bolgelerinde de belirmeye basladi. abd’nin de oaxaca’daki gelismeler karsisinda ‘harekete gectigi’ yonunde haberler cikiyor.

    meksika’nin zapatista egemenligindeki guney eyaleti chiapas ile secimlerin ardindan bir turlu durulmayan baskent mexico city’nin tam ortasinda yer alan oaxaca’da onumuzdeki birkac gun icinde siddetli catismalarin yasanmasina artik kacinilmaz gozuyle bakiliyor. "
    *
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap