7 entry daha
  • bundan 30 yıl önce çin tarihini özetleyin desek çin seddi, mao ve kıtlık olarak 3 kelime yeterdi. çin bilinen 2000 yıllık tarihinde neredeyse her sene kıtlık yaşamıştır.

    1876'da başlayan iki yıllık kıtlıkta 13 milyon, 1927 kıtlığında 6 milyon çinli ölmüştür. 1929, 1939 ve 1942'de önemli kıtlıklar vardı . 1958'de başlayan ve üç yıl süren büyük kıtlık , muhtemelen insanlık tarihinin en ölümcül kıtlığıydı ve 30 ila 45 milyon insan ölmüştür. rakamı şöyle kıyaslayabiliriz: nagasaki'ye atılan atom bombasından 450 kat fazla, 1. dünya savaşında ölenlerden fazla, 2. dünya savaşında tüm dünyada ölen (55 milyon) insana yakın insan açlık yüzünden ölmüştür.

    çin dünya nüfusunun %20'sini oluşturan nüfusunu tüm ekilebilir arazinin %10'u ile beslemek zorunda. açlık bir nevi kaderleri. "üç acı yıl" olarak kayıtlara geçen son kıtlığın sebebi mao'nun batıyı kısa sürede yakalamak için uyguladığı politikalardır. (kolektif tarım projesi) bu arada anormal kuraklık da eklenince ölümler kaçınılmaz olmuştur. çinlilerin damak tadının berbat olduğu doğrudur. bu yüzyıllar boyu süren açlıktan dolayı yenebilecek her şeyi yemelerinden kaynaklanmaktadır.

    çin 1970'lerden sonra uygulamaya başladığı modern tarım teknolojisi ve zenginleşme nedeniyle tarım ürünleri ithal edebildiğinden dolayı artık kıtlık yaşamamaktadır. 2000 yıllık mutfak kültürlerinin değişmesi herhalde yüzyıl daha alacaktır.

    edit: mao'nun masa başı hayalleriyle halka uygulamaya çalıştığı büyük atılım projesinden de biraz bahsetmek lazım. mao kısa sürede batıyı yakalamak için bir program uygulamaya koyuldu. her şeyde iki misli üretim yapılacaktı. önce açlıkla boğuşan halkın karnını doyurmak için bireysel tarımı yasaklayıp kolektif tarım sistemini uygulamaya başladı. çiftçiler komün olarak çalışacaktı. 4 zararlıyı yok et sloganı ile ülkedeki serçelerin soyu kurutuldu. bu olay tarıma düşündüklerinden daha fazla zarar verdi. kuşlar olmayınca haşeratlar tarladaki ürünleri mahvetti. komünler kendilerine verilen tahıl üretim kotalarını doldurmak için sahte rakamlar verdiler. kayıtlarda ülkede tahıl ürünü fazlası görünüyordu. tahıl fazlası olduğu için köylüler kanal ve çelik üretiminde çalıştırılmaya başlandı. tarım ikinci plana atıldı. 1960'da büyük bir kuraklık olunca zaten kıt kanaat yeten tahıl hiç üretilemedi. mao ise devlet depolarındaki tahıl ürünlerini yandaşlarına dağıttı. komünizme inanmayan bölgeleri cezalandırmak amacıyla zaten yetersiz olan tahıldan onlara vermedi ve 45 milyon insan açlıktan can çekişerek öldü.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap