7 entry daha
  • yerli olmayan bir otomobil.zaten şu entry'de (bkz: #75812051) gayet güzel bir şekilde açıklandığı için bu konuda başka bir şey yazmayacağım.ancak ben entrynin yazarı kadar negatif bakmadığımı belirtmek isterim.zaten o günün koşullarıyla pekte farklı bir şey yapılamazdı.

    ancak ben başka bir şey hakkında yazacağım.devrim arabasıyla necmettin erbakan arasındaki ilişkiye değineceğim.

    yky'den çok güzel bir kitap çıktı. 27 mayıs bakanlar kurulu tutanakları.
    kaynak

    bu kitabın 2.cildinin 949.sayfasında necmettin erbakan'ın bakanlar kuruluna verdiği bir konferansın tutanakları var.
    ekran görüntüsü 1
    ekran görüntüsü 2

    devrim arabasının yapılmasının talimatını cemal gürsel'in verdiği bilinen bir gerçek.hatta bir çok engele karşı kendisi bu süreci zorluyor.

    erbakan'ın devrim arabasına etkisi veya katkısı da burada ortaya çıkıyor.1956'da türkiye'nin ilk yerli motor fabrikası olan gümüş motor'u (bkz: pancar motor) kuran erbakan bu tarihten itibaren kapı kapı gezip yerli otomobil yapılması için konferanslar verip kulis çalışmaları yapıyordu.

    evet devrim arabasını erbakan yapmadı,bu girişimin içinde yer almadı.ama yerli otomobilin yapılması için verilen süreçte aktif olarak yer aldı hatta bu davanın en başta gelen savunucusuydu.

    şüphesiz ki devrim arabası türkiye'de sanayi devrimini gerçekleştirecek bir girişim değildi.zaten çoğunlukla taklit ve toplama bir araçtı.ki erbakan devrim'i yeterli de görmüyordu.

    ama kalkıpta erbakan'ın yerli bir otomobille hiç bir alakası yoktur demek zırvalıktır.

    daha detaylı bilgi için erbakan ve devrim
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap