6 entry daha
  • çoğunluğu mao'nun cahilce ve akılsızca kararları sonucu gerçekleşen ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir çok nedeni vardır.
    benim favorim serçe katliamı'dır.
    şöyle ki:
    1958'de mao kıtlık sebeplerinin araştırılmasını ister. salgın hastalıkların yayılmasına ve ekinlerin zarar görmesine neden olan 4 etken tespit edilir. sıçanlar, sinekler, sivrisinekler ve serçeler. mao bu dört zararlıya karşı savaş açar (bkz: four pests campaign). mao büyük atılım (bkz: great leap forward) ismi verdiği bu açılım dahilinde çin halkının tarladaki tohumları yiyen serçeleri gördüğü yerde sapanla silahla taşla öldürmesini emreder.

    serçe yuvaları dağıtılır, yumurtaları kırılır ve hatta bazı görgü tanıklarına göre insanlar ağaçlık alanların çevresinde nöbetleşe tencere tava çalarak kuşların dinlenmek için konmasına engel olur. kuşlar yorgunluk ve açlıktan yere ölü düşerler.
    serçelere karşı açılan bu katliam o kadar canileşir ki sivil örgütler, okullar belediyeler en çok ölü serçe getirenlere ödüller verir.

    yerel polis teşkilatı pekin polonya elçiliğinin bahçesindeki ağaçlara sığınan serçeleri kovalamak ve öldürmek için elçilikten izin alamayınca halk ellerinde davullarla elçilik binasını kuşatır. iki günlük aralıksız davul gürültüsü sonunda elçilik görevlileri ölü serçeleri küreklerle temizlemek zorunda kalır.

    ülke genelinde baş gösteren çekirge istilaları 1960'a kadar çin'deki kıtlık planlananın aksine gittikçe artmıştır. pirinç hasatı çok yüksek oranlarda düşmüştür. sonunda mao çinli bir ornitoloğun (kuş bilimcisi) açıklaması ile serçelerin sadece ekinleri değil aslında başka böcek ve çekirgeleri de yediğini bu yolla öğrenmiş ve serçe katliamından vazgeçmiştir. great leap forwardaçılımı 15 ila 45 milyon insanın açlıktan ölümüne yol açmıştır.
    çin rusya'dan milyonlarca serçe satın alarak ekosistemi tekrar dengelemeye çalışmıştır.

    bu hikaye bana nedense bilim insanlarının kanal projesinin deniz ekolojisini nasıl değiştireceği ile ilgili söylediklerini dinlemeyen bir dünya liderini hatırlattı
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap