• hakkında yazılanları okuyunca vay amk dediğim, otobüste yanımda oturan dayı çokoprensini yemesin de, çokoprens bana kalsın diye dua eden bünyeme yüzüklerin efendisi kadar fantastik gelen havayolu şirketidir.

    edit: fiziksel temas yok edilmiştir, kimseye sataşmak veya dalaşmak gibi bir niyetim yoktur. alınanlardan özür dilerim
  • artık nasıl bir hostes seçim kriterleri varsa; sizin fransızca sohbet ettiğinizi gören hostesin yemek servisine fransızca konuşarak başlaması, sonrasında türk olduğunuzu öğrenince de türkçe konuşması ve bu hostesin rus olması beni şaşırtmıştı.
    ayrıca uçuş esnasında duş keyfini yaşatan hava yolu şirketi. birazcık lüks belki ama yine de thy’den birkaç yetkilinin bu firma ile uçuş deneyimi yaşayıp hizmet nasıl verilir görmesi lazım.
  • yolcularının konforu için gün ve gün yeni bir şeyler icat ediyorlar. uçakta 'do not disturb' (rahatsız etmeyiniz), 'wake me up for service'(servis için uyandırınız) ve 'wake me up for duty free' (alışveriş için uyandırınız) gibi stickerlar dağıtıyorlar. ihtiyaç halinde koltuğunuzun bas ucuna yapıştırıp gerekli mesajları verebiliyorsunuz. gerçekten iyi akıl etmişler, thynin de böyle stickerlar vermesini istiyorum; uyuya kalip da kaçırdığım yemeğin içkinin haddi hesabı yok...
  • ayrıca havacılık kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir firmaymış bu... büyüklerimiz anlatır ki bir gün emirates hava yollarına ait bir uçak dubai-londra seferini yaparken ankara'ya teknik bir sebepten dolayı inmek ister. uçak indikten sonra anlaşılır ki kaptan pilotun bir ayda uçabileceği maximum uçuş saati tam olarak ankara yakınlarında bitmiş ve bunun üzerine teknik iniş gerçekleştirilmiştir.

    bu gelişme üzerine yolcular gece otellerde konaklatılmış...ve ertesi gün gelen başka bir uçuş ekibinin gelmesi ile yolcular tekrar uçağa alınarak uçuş tamamlanmış...

    şirket politikasını taktir ederken, o kaptanın uçuş saatini planlayamayan kişilere saygılarımı sunuyorum...

    ayrıyeten bu şirketin pilotlarının büyük bir çoğunluğu ingiliz... demeden geçmeyelim..
  • türk hava yolları'nın her alanda eline verecek havayolu değildir.

    emirates'in günümüzdeki en büyük avantajları hindistan-pakistan-bangladeş gibi ülkelerde uçtukları nokta ve frekans sayıları çok fazladır. bu uçuşlar çoğunlukla bae'ye gelen işçiler oluştursa da önemli bir kısmı diğer dünya ülkelerine transfer için kullanırlar. onun dışında yine yakın olmasından dolayı avustralya bağlantıları iyi konumdadır. avustralya - avrupa bağlantılarında iyiler. servisleri falan da iyi. onun dışında güzel bir havalimanındalar, istanbul kadar sıkışık değil.

    gelelim dezavantajlarına. öncelikle emirates'in filosunda a321-a320-b737 vs. gibi uçaklar bulunmadığından her istedikleri yere uçamazlar. saraybosna - lviv - kazan - üsküp vs. bazı alanlar b777 gibi uçaklara servis veremediği gibi, uçabilse bile o büyüklükte bir uçağı dolduramayacaklarından uçmazlar. sonra ab ile olan anlaşmaları sıkıntılı olduğu için herhangi bir ab ülkesine uçuş izni almaları thy kadar kolay değildir. yıllardır berlin'e uçmak istiyorlar ama izin olmayınca uçamıyorlar. thy aynı şekilde almanya'da 10, ispanya'da 9 farklı yere uçabiliyor. öte yandan bu yaz itibariyle thy'nin avrupa'da havalimanı olupta uçmadığı tek bir ülke kalmayacak.

    yine ufak uçakları ve yeterli slotları olmayınca istedikleri kadar frekans kullanamıyorlar. kısa ve orta mesafelerde frekans sayısı kapasitenin önündedir. yolcuya esneklik sağlar, tercih sebebidir. avrupa - afrika, avrupa- orta asya gibi rotalarda ters noktada kaldığı için büyük fiyat farkı olmadığı sürece kullanılmaz. thy, 80 milyon nüfuslu bir iç pazara sahipken, emirates'in böyle bir pazarı yoktur. onun dışında türkiye, turizm bakımından yine öndedir.

    şuan emirates'i önde götüren şey agresif büyüme ve devlet desteğidir. thy'nin de devlet desteği var ama bu adamlar vergi vermiyor. çalışanları vergi ödemiyor. zaten avrupa'lı rakiplerinin en büyük yükü devletlere ödedikleri vergiler, o yüzden emirates kadar rahat bir operasyon yönetemiyor.

    edit: yazmayı unutmuşum. thy, star alliance üyesi. dünyanın herhangi bir noktasından yolcu toplama imkanı daha fazla. emirates ise herhangi bir ittifaka üye değil. normal ekonomi yolcusu değil ama sürekli uçan kişiler genelde tek bir ittifaka bağlı kalarak mil falan toplar. o yüzden united ile istanbul'a gelip, doğu tarafına giden çok sayıda paralı yolcusu var.
  • 50 tane airbus a380 ile 50 kesin + 50 opsiyon olmak üzere toplam 100 adet boeing 777x sipiarişi veren havayolu.

    sektör şaşkınlıkla izliyor şuan kendilerini.
  • türkiye'de 24 saat çalışan bi yardım hattı yok. hatta gündüz çalıştığını iddia ettiği hatları da gündüz cevap vermiyor. bir şey lazımsa internet sitesiyle başbaşasınız.

    onun yerine bunların direkt dubai'deki genel merkezini ararsanız karşınıza ihtiyacınız olan bilgiyi şak diye veren biri çıkıyor mutlaka. hani bi saniye bi bakayım bile demedi hatun sorduğum oldukça detay soruya, direkt koydu cevabı.

    numara bu: +971 600 55 55 55, ilk başta arapça konuşuluyor biraz ona amin deyin geçin, sonra ingilizce için bi tuşa basın diyecek, o tuşa basın, falan filan.
  • dort saatten fazla olan dubai aktarmalarinda alti degisik restaurantta gecerli olan bir yemek kuponunu* ucak biletinizi gostererek emirates danisma masalarindan alabilirsiniz.

    yemek kuponunun uzerinde, hangi restaurantlardan ne veya neler alabileceginiz ve restaurantlarin bulunduklari yerler yazilidir.

    ornegin,

    mcdonald's'tan

    1 burger, 1 icecek, 1 patates ve 1 tatli (apple pie) alabilirsiniz.
  • en büyük dezavantajı ilk kez ağırladığı konuklarının uçuş standardını hayal edilenden de üst seviyeye çıkarmasıdır. bir kere bulaştın mı geçmiş olsun. tüm havayolu şirketlerini emirates ile kıyas edip diğerlerinde özellikle uzun uçuşlarınızda arzuladığınız standardı göremeyince adamların neden en iyi olarak nitelendirildiğini yaşayarak anlamış olursunuz.
  • en az 10 tane farklı ülkeden hostesle, hayvan gibi uçaklarda wifi qeyfiyle star wars qeyfiyle ikramlarla ve emergency exit koltuğumla almost business class deneyimi yaşadığım benim gibi bir fakire bol gelmiş havayolu.
    uçaktayken whatsappdan mesajlaşma keyfi yaşatması bile yeterdi 7 saatlik uçuş rüzgar gibi geçti ya keşke biraz daha gitseydik dedim ama onlar nasıl olsa bir 6 saat uçuşun daha var 4 saat de bekleyeceksin al sen fakirsindir git karnını doyur deyip yemek kuponu verdiler. havalimanında yemek yeme tecrübesini de ilk defa yaşattılar.
    bundan sonra buradan izmire gidecek bile olsam önce emiratesle dubai ye gider sonra dubai izmir uçuşu var mı diye sorar olmadığını öğrenip geri gelirim ve üzgünüm aşkım izmire uçuş yokmuş derim.
hesabın var mı? giriş yap