• turkiye cumhuriyeti fener rum patriginin ekumenik sifatini tanimamaktadir.
  • dini bir meseleye bizim devletin niye karıştığını merak ettiren sıfat.

    şimdi türkiye cumhuriyeti devleti patrikhaneye "ekümenik değilsin" dese ne olacak "ekümeniksin" dese ne olacak. ortodoks dünyasında baba, oğul ve kutsal ruhtan sonra bizimkiler mi geliyor ki karar vermek onlara kalmış.

    devletin böyle bir yetkisi varsa da, istediğine verebiliyor mu bu sıfatı? ben yarın öbür gün ekümenikliğimi ilan etsem, devlet de tanısa, bana katkısı ne olacak? en fazla rte'yle falan karşılaşırsam "ooo, ekümencan gelmiş, nasılsın kardeşim" falan filan diye bi selam alırım gibime geliyor.
  • kainata hükmeden
    (bkz: cihansumul)
  • cagdas yunanca'da evrensel anlamina gelen kelimeden dilimize intikal etmistir.
  • teolojik bir sıfat. ekümenik ünvanını taşıyan patrik, ortodoks dünyasının ekonomik olarak egemenliği kabul görmüş coğrafi alandaki lideri oluyor.

    aytunç altındal bir söyleşisinde şöyle demiş:
    "şimdi ekümeniklik meselesi türkiye'nin en hayati olayı . çünkü ekümeniklikle birlikte evvela ruhban okulu da var unutmayalım. ekümenik nedir sorusunun cevabını yıllardır ben bu adamlara soruyorum, bu adamlar da kilise de hiçbir cevap vermiyor. sonunda rica ettim. emin şirin bey bir soru önergesi getirdi meclise ve başbakana da sordum. bunlar da geçen sene bir açıklama yaptılar mecburen. o açıklamalarında aynen şu cümleler geçiyor, diyor ki: ‘‘ekümenik demek hıristiyan ümmetinin coğrafi alanlarını kapsamaktadır.'' şimdi türkiye'de ümmet kelimesini ben kullansam içeri girerim. ümmetçilik yapsam ben içeri girerim. hıristiyan ümmetinin kapsadığı alanlar dediği zaman papaza bir hadise olmuyor.

    ...

    ekümene demek; islam dininde bir darül islam kavramı vardır. bu ekümene kavramı da hıristiyanlıktaki. bunu tam karşılığı şu: ‘‘hıristiyan dininin ve şeriatının efendim ve şeriatının egemen olduğu coğrafi alanlar.'' ha şimdi orada şeriat kelimesini tabii meclise yazdıkları için geçirmemişler. ümmet demekle onu içine koyuyor. çünkü şeriat ümmette olur. dolayısıyla o kelimenin içinde o şeyi yapmış ama aslında hıristiyan ümmetinin ve şeriatının geçerli olduğu... şimdi gelelim eğer türkiye cumhuriyeti devleti patriğe ki patrik bile değil, oradaki başpapaz patrik sıfatı yani resmi sıfatı başpapaz evet ekümeniklik verse. bakın ne olur. şimdi önce iki hususa değinelim. birincisi t.c. devletinin o başpapaza verdiği bir unvanı o adam kullanıyor. bu suç. gelen devlet başkanı türkiye'de verilmemesi gereken bu unvanla birisine hitap ediyor, bu da diplomatik etiğe ayrıkı bir tavır. şimdi efendim biz bu papaza desek ki türkiye cumhuriyeti devleti. t.b.m.m. tabii başka yer yok desek ki efendim biz sizi ekümenik kabul ettik. bu adam haklı olarak ne diyecek. peki beni kabul ettiniz mi? ekümenik yani evrensel olarak kabul ettiniz mi? ettik. ortodoks aleminin liderinin benim olduğumu kabul ettiniz mi? ettik. nerede benim ekümenem. benim ekümenem neresi. yani benim ekümenikliğim nerede geçecek. o zaman da diyecekler ki avrupa'daki hemen tıpkı vatikan gibi sizde şunlara 300-500 dönüm yer verin bu orada geçsin. bakın ne oluyor gene sonrasında. bakın türkiye'de gene birileri içimizdeki bir hain kontenjanı var ya onlar gene hemen gene yayına başlayacaklar. efendim 300 dönüm yer versek ne çıkar."

    şurada da ilginç bir makale; buyrunuz: http://www.sonbaski.com/yenisite/aralikkagan.htm
  • cannes festivali ekümenik jüri ödülü vesilesi ile gündeme gelen bu kavram 16. yy. katolik kilisenin bir icadi aslinda. katolik kilisesi yunanca "üzerinde yasam olan yerlerin tümü, evren" anlamindaki oikumene ‘den latince œcumenicus türetmis, bunu da hiristiyanligin varlik gösterdigi degisik yerlerden gelen kardinallerin papa ile birlikte olusturduklari bir kurula isim yapmis. yani ilk anlami itibariyla sadece katolikleri adam yerine koyan bir deyim. aninda ortodoks patrikligi tarafindan da kullanilmaya baslanmis, istanbul ortodoks patrikligi de kendisini ekümenik ama bütün ortodoklari bagrinda toplayan kilise ilan etmis. (bkz: ekümenik istanbul ortodoks patrikligi) yani hiristiyanlar arasinda "katolik dünyasi için evrensel" ve "ortodoks dünyasi için evrensel" olmak gibi garip bir kaderi olmus bir deyimin. sonralari, isin isine protestanlar da girmisler ama onlar daha kurnaz ve daha az bagnaz olduklarindan "biz mezhep farki gözetmeksizin bütün hiristiyanlari kabul ederiz, yani asil ekümenik biziz" demisler. protestanlarin bu icadi, kelimeye modern anlamini vermis "din, ideoloji, inanis farki gözetmeksizin" herkesin bir araya toplayan olusumlar için de kullanilir olmus bu deyim 20. yy’a dogru.

    ne var ki bu deyimin yeni anlamlari eskilerini geçersiz kilmamislar. bugün hâlâ, katoliklerin, ortodokslarin, protestanlarin ve bunlar da dahil herkesin kendisine göre kullandigi olmak üzere dört anlami var bu deyimin. yani bir yerde ekümenik sözü duyunca "bir dakika, nasil yani?" diye sormak son derece dogal, hatta gereklidir de, neden söz edildigini anlamak için. örnegin cannes festivali ekümenik jürisi, katolik ve protestan agirlikli bir jüridir.
  • son günlerde bir yazarın çeşitli incillerden bölümler kopyalamasına tepki gösterilmesi aşağıdaki haberde belirtildiği gibi ,bir gerekçe hazırlanıyor ihtimalini akla ister istemez getirmektedir.özellikle : ( atina haber ajansı’na göre ise, bartholomeos aynı görüşmede, “hayalkırıklığına uğradık. sorunlarımızdan hiçbiri çözülmedi. avrupa birliği için tarih eşiğinde bulunduğumuz bir sırada daha çok saldırıya maruz kalıyoruz ) sözü bu kuşkuyu güçlendirmektedir.

    işte haberin devamı :

    istanbul fener rum patriği bartholomeos, yunanistan turizm bakanı dimitrios avramopulos’a “ekümenlik” tartışmaları ve heybelida ruhban okulu için dert yandı.

    2 aralık 2004 — bartholomeos, “ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçemeyiz. kimliğimizi inkar etmiyoruz. onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller” dedi. ankara’da başbakan recep tayyip erdoğan ve kültür bakanı erkan mumcu’yla da görüşen avramopulos da, patrikhane’nin iki halk arasında birleştirici bir rol oynayabileceğini söyledi.

    'ekümenlik tarihsel bir olay'
    abd'ye 'ekümenik' tepkisi

    yunan et 3 televizyonuna göre, istanbul fener rum patriği bartholomeos, “ekümeniklik” tartışmaları hakkında türk hükümeti’ni kastederek “en az 100 defa, ne ikinci bir vatikan olmak istediğimizi, ne de bu sıfata siyasi içerikli bir anlam verdiğimizi anlattım. ikinci bir vatikan olmak ortodoks kilisesi’nin esaslarıyla bağdaşmıyor. ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçemeyiz. kimliğimizi inkar etmiyoruz. onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller. biz kim olduğumuzu asırlardır biliyoruz” dedi.

    “sorunlar çözülmedi”
    atina haber ajansı’na göre ise, bartholomeos aynı görüşmede, “hayalkırıklığına uğradık. sorunlarımızdan hiçbiri çözülmedi. avrupa birliği için tarih eşiğinde bulunduğumuz bir sırada daha çok saldırıya maruz kalıyoruz. hristiyanların ve ana kilisenin şikayet ve hayalkırıklığını dile getirmek istiyorum” dedi.
    bartholomeos, “eğitim bakanı geçen yıl 30 ocak’ta heybeliada ruhban okulu’nun yeniden faaliyete geçmemesi için hiçbir neden bulunmadığını söyledi. ama şimdi bize bunun devletin güvenliği için tehlike olduğu söyleniyor” dedi.

    “patrikhane politikadan uzak kalmali”
    ankara’da, başbakan recep tayyip erdoğan ve kültür bakanı erkan mumcu ile görüşen yunanistan turizm bakanı dimitrios avramopulos da, patrikhane’nin iki ülke ve iki halk arasında bir birleştirici bir rol oynayabileceğini söyleyerek “zaman zaman çıkan meselelere rağmen türkiye’deki bu tarihi kurumun faaliyeti için olumlu etkileri olacak iyimser bir ortam oluştuğuna inanıyorum. patrikhane ruhani ve tarihi bir kurumdur ve politikadan uzak kalmaktadır” dedi.
  • tüm hıristiyanlar' ın yaşadığı yer anlamına da gelebiliyormuş yanılmıyorsam.
  • papanin ortodoks olani...
  • fener rum patrikhanesi'nin web sitesinde kendini adlandirdigi sifat.
    http://www.patriarchate.org/
hesabın var mı? giriş yap