• resimlerinde cinsellik, yaşam ve ölüm içgüdüsü, eşcinsellik, otoerotizm gibi temaları işleyen dışavurumcu ressam.
    babasının frengi olması, annesinin kendisinden önce üç kere ölü bebek doğurması ve üç yaşındayken ablasını kaybetmesi ileriki dönemlerindeki resimlerinin ana temalarını oluşturmuştu.

    bir dönem schiele, kendisinden dört yaş küçük olan kız kardeşi gertrude'nin kendisine modellik yapmasını istemişti. kardeşinin birkaç resmi:
    koyu mavi elbiseli arkaya uzanmış kız
    uzun çorapları, uzun siyah elbisesi ve ayakkabılarıyla tamamen giyiniktir gertrude. elbisesinin etek kısmını kaldırmış, kırmızı vajinasını göstermekte.
    kollarını kavuşturmuş çıplak kız
    küçümseyen kadın
    kızıl saçlı gertrude ileriki dönemlerinde schiele için uygun kadın prototipini oluşturmuştu.

    ölüme duyduğu merak ve hayranlığı schiele'yi ölümün işaretlerini aramaya yöneltmişti. ölümü, doğumu, yaşamı en somut, en saf haliyle gözlemlemek istedi. jinekolog erwin von graff'ın kliniğinde hasta ve hamile kadınları, yeni doğmuş sağlıklı ve ölü bebekleri inceledi ve resmetti. iğrenç, kanlı, pis bedenlere ve o bedenlerin ruhlarına hayranlık duyduğu söyleniyor.
    ölü anne 1 bu resimde doğmamış, annesine sevgiyle bağlı bir bebek görüyoruz. annenin teni solgun, ölüme çok yakın olduğunu görüyoruz. bebek ise tam tersi canlı renk tonlarıyla, hayata gelmeye hazır resmedilmiş. bu resim bana yaşam içgüdüsü (eros) ve ölüm içgüdüsünü (thanatos), yaşamın ve ölümün iç içe oluşunu hatırlatıyor. freud'un ''yaşamın amacı ölümdür.'' sözünün resmedilişi gibi.
    annesi ile ilişkisi mesafeli ve yanlış anlaşılmalarla doluydu. bilinçdışındaki yaşantıları resimlerinde dışarıya çıkıyordu sanki. anne ve çocuk figürünü resimlerinde çokça işlediğini görüyoruz. birkaçı:
    anne ve çocuk
    anne ve çocuk2
    iki çocuklu anne

    schiele 1911 yılında valerie neuzil ile tanıştı ve wally schiele'ye modellik yapmaya başladı. wally'nin öncesinde gustav klimt'e modellik yaptığı ve metresi olabileceği iddia ediliyor.
    valeri neuzil'in portresi
    siyah uzunçoraplı kadın-valerie neuzil
    kırmızı bluzlu ve dizlerini kaldırmış wally
    1911 yılının ağustos ayında wally ile avusturya'nın güneyine, taşraya taşındı. halk, o sırada henüz reşit olmayan wally ile schiele'nin ahlaksız yaşadıklarını düşünüyorlar ve onlardan nefret ediyorlardı. lakin schiele'nin atölyesi çevredeki genç ve çocuklar için eğlenceli bir yerdi. 1912'de evden kaçıp schiele'nin evine sığınan 13 yaşındaki bir kızın babası schiele'yi çocuk kaçırmakla suçladı ve schiele tutuklandı. o sırada atölyesinden bir kız çocuğun nü eskizi ortaya çıktı. sonrasında hakkında pedofili iddiaları ortaya atılmış.
    oturan çıplak kız
    ayakta siyah saçlı çıplak kız

    schiele wally'ye, kendisine sosyal avantajlar sağlayacak olan edith'le evleneceğini söylemişti. schiele bu ayrılığı ölüm ve genç kız eserinde işledi. bu resimde erkek solgun bir renkle ölü gibi resmedilmiş ve kadının yanaklarındaki kırmızılık ile kontrast yaratılmış. kadının kollarının incecik olması ve sadece iki parmağını birbirine kenetlemiş olması çaresizliklerini ve ayrılıklarına çok az kaldığını gösteriyor.
  • en sevdiğim ressamlardan birisi idi, ta ki viyanada tablolarını gerçekten görene kadar. viyanadaki belvedere müzesinde neredeyse bütün modern resim tarihini görebileceğiniz bir oda var. sırasıyla monet, manet, degas, van gogh, picasso, klimt ve ismini şu anda hatırlayamadığım bir çok dev isimin tabloları arka arkaya asılı. odaya girdiğimde gerçekten nefesim tutuldu, bu kadar zamandır haklarında birçok şey okuduğum ve çok azının eserlerini görebildiğim ressamların neredeyse hepsini bir arada görebilmek harika bir olaydı, evet gerçekten gerçekleri fotoğraflarından çok daha güzeldi, özellikle van gogh ve klimt, lakin orada önünde en uzun zaman geçirdiğim tablolar schieleninkiler oldu. diğerlerinde fotoğraflarda görülenlerden çok da fazla birşey yoktu. ama schiele tabloları öyle değildi. fotoğrafta göremeyeceğiniz o kadar fazla doku o kadar fazla küçük ayrıntı vardı ki, onun tablolarının olduğu odaya bir daha bir daha dönüp daha yakından bakmadan edemedim. hatta son günün sabahını sadece museums quarterda schilenin eserlerinin büyük kısmının bulunduğu leopold müzesine ayırmıştım, fakat tarih müzesinin göründüğünden daha büyük oluşu ve efes müzesinde bizden çaldıkları kalıntıları nasıl gururla sergilediklerini görüp uzun zamanımı kalıntıların önünde ağlamakla geçirmem sebebi ile, leopolda gidemedim. eğer yapabilirsem, viyanaya bir daha sadece leopold müzesi için gitmek istiyorum. yani artık schiele en sevdiğim ressamlardan birisi değil gelmiş geçmiş en bir numara.
    bu arada resimden hiçbirşey anlamayan arkadaşım o kadar resmi görüp sadece schielenin tablolarını görünce "oha! bu adam manyakmıymış?" tepkisi vermiştir.
  • - bana şiddetin resmini çizebilir misin egon?
    - hemen abi.
  • aslı: görsel
    ve
    kopyası: görsel

    “dünyadaki her şeyde güzellik görenleri kıskanın.” demiş egon schiele ama dünyada güzellik görüp görmediği tartışılır. o tuvalinde daha çok çürümüş bedenler görüyordu ki bu bedenler aslında savaş yıllarındaki çürümüş ruhların bir ön-araştırması gibidir. izlenimci değil, dışavurumcu, çarpıtılmış bedenler. çünkü:

    "bedenlerin yaşamak için tükettikleri kendi ışığı vardır: yanarlar, dışarıdan aydınlatılmazlar."*
  • cizdigi tum portrelerde kadin, cocuk ya da erkek olsa bile elleri yerine kendi ellerini cizen avusturyali ressam. resimlerinde zayif, gucsuz bedenler gorulur, erotizmden uzaktir, narsizmi cok ii kullanmıstır, on bes yasındayken babasinin frengiden olmesi onu cinselliğe hem yakinlastirmis hem de nefret ettirmistir (on bes yasindayken frenginin ne oldugunu bilmesi tartisilir). bi sevgilisinden intikam almak icin onu ve kendini cizmistir sarmas dolas bi yatakta ve kadinin gozlerini cizmemisdir oysa belki de en ii yaptigi seydir goz cizmek ama nokta koymustur sadece kadinin gozlerine. sevdigi insan 1918 yilinda olunce egon schiele de gripten, ispanyol gribinden uc gun sonra vefat etmistir.
  • kim ki duk filmi nabbeun namja'daki kızımız sun-hwa'nın hastası olduğu ressam. hatta üniversite öğrencisi kızımızın kitapçıda bir egon schiele kitabından en sevdiği schiele resmine ait sayfayı çaktırmadan yırtıp cebine koyması bütün hayatını değiştirmiştir diyebiliriz. ki bu değişiklikler zinciri onun geneleve düşmesine sebep olmuştur.
  • egon schiele:
    yeşillikler arasında kasaba] ( eski şehir 3): görsel
    1917
  • klimt ile aralarında girift bir ilişki söz konusudur:

    hem klimt'e hem de kendisine modellik yapan manken wally neuzil esasen her iki ressamın da metresiydi. klimt ve schiele bu yıllarda aynı bedendeki tek kişi gibidir. klimt bir baba, usta, rol modeli olduğu kadar bu genç ressamın erotizme açılan dünyasında kilit bir unsur görevi görmüştür --ki schiele resim sanatı dolayımında şöyle demiştir:

    "erotik sanat yapıtının tamamen kendine özgü bir kutsallığı vardır."

    egon'a göre aynı şey gündelik yaşam için de geçerlidir.
  • schiele'nin desenleri, eskizleri, ve tablolari, viyana'da museums quartier'de bulunan leopold museum'da hayranlikla izlenebilir. özellikle kadin betimlerinde,keskin linear hatlarla yuvarlak kivrimlari nasil olup da böyle ustaca biraraya getirebildigine $a$mamak elde degil. kent-kasaba tablolari olaganüstü; insan tasvir ederken takindigi agresif tutumdan uzakla$ip, belki de kendine kurmak istedigi hayati yansitir gibi. ilk zamanlarina ait cali$malari klimt'e oldukca yakin olmakla beraber, kisa süre icinde kendi ki$iligini ortaya koyabilmi$ oldugu gözlenebilmekte. kendini resmettigi tablo etkileyici oldugu kadar ürkütücü de...
  • 28 yil yasamasina ragmen schiele, kısacık yaşamında 3000'den fazla çizim ve 300'e yakın tablo üretti

    egon schiele'nin son yapıtı, aynı zamanda kendi ölüm yılı da olan 1918'de karısını çizdiği bir portredir. bu portrenin çizildiği günün ertesinde, karısı ölür. öldüğünde 6 aylık hamiledir. schiele de, aynı yıl, doğum gününden 3 gün sonra yaşamdan ayrılır.
hesabın var mı? giriş yap