• fizikçi kimliğine büyük saygı duymakla beraber giyim tarzı, ses tonu ve mizacıyla çok fena cemaatçi intibası uyandıran bir 'abi'miz.
  • doktorasini aldiktan 4 sene sonra princetonda profesor olan bilim adami.
    string theory konusunda cali$an herkez bu adamin digerlerinden birkac kat zeki oldugunu kabul etmektedir. zira m theory bircok bilimadamina "yillarin kiraliyim boyle api$ip kaldigimi hatirlamiyorum" dedirtmi$tir, dedirtmediyse bile de du$undurtmu$tur.
    (bkz: dedirten entry)
  • elegant universe yi seyrederken konuşmasından, ses tonundan, gülümsemesinden, rahat duruşundan vs.. kıllandığım, kendi kendime bu mazlum duruşun altında birşey var dediğim, akabinde m teorisini bulan kişi olduğunu öğrenince ceee diye kaldığım;

    einstein'ın, an itibari ile yaşayan varisi kabul edilen yarmış bitirmiş kişi..

    belgeselde bir arkadaşı "ed, 5 string teoriyi birleştirmiş dediler, şaşırmadım" gibi bişey söylüyordu,
    ed de "ya fizik konferansı başlayacaktı, bende bişey hazırlayayım dedim, oturdum.." gibi bişey söylüyor
    bekliyomuş meğerse
  • beyni kıvır kıvır bu adam konuşurken hiç "vurgu" yapma gereği duymaz. röpörtajlarını izliyorum, cümlenin nerede bittiğini anlayamıyorum. eminim röpörtajı yapan da anlayamıyor. sanki yazılan kelimeyi seslendiren bilgisayar programları gibi konuşuyor.
  • hem erdos sayisi hem de bacon sayisi olan ender insanlardan. ayrica kendisi lisans diplomasini tarih alaninda almis. anlasilan adamda oyle bir zeka var ki, bir kac yil icinde de princetondan fizik alaninda doktorasini almis. guzel bir biyografisi yazilsa da okusak.
  • tarih ve dilbilim gibi, yazılmış eski püskü metinlerle uğraşan alalarda eğitim aldıktan sonra, "ulan bi kere de işe yarar bir işin ucundan tutayım" deyip george mcgovern'un seçim kampanyasını yürütmüş ve amerikan tarihinin ikinci büyük hezimetine uğramıştır.* ekonomi doktorası yapmaya çabalamış ama yalnızca bir dönem sürdürebilmiştir. işe yarar şeyler yapamayacağını anlayınca matematiksel fizik alanına yönelmiş, fields madalyası, nobel fizik ödülü, isaac newton, henri poincare ve lorentz ödüllerini de almıştır. demek bi de felsefeyle uğraşsa kant'tan sonra en büyük düşünür olacak.

    halt etmişim, nobel fizik ödülü almamış (lord seithel uyardı sağolsun). ama edward witten'ı bile abartabilmişim ya, korktum kendimden.
  • matematiksel fizik bilimine yaptigi katkilar ayni zamanda sade matematik'e ozellikle topolojiye ileri katkilar yapmasini saglamistir.

    sicim teorisine cok onemli iki katkisi soyle ozetlenebilir. 1980lerin basinda ortaya atilan sicim teorileri 7,11,13, 27 gibi farkli sayida boyut gerektiriyordi. witten et. al. topolojik yontemlerle bu yuksek sayidaki boyutlarin nasil yasadigimiz 4 boyutlu uzay seklinde kendilerini duzenleyebileceklerini gosterdi.

    yine 80lerin ortalarinda 5 tane degisik sicim teorisi ortaya atiliyordi. witten bunlarin hepsinin birbirlerine belli transformasyonlar ile es oldugunu, dolayisiyla kendisinin m-theory diye adlandirdigi, ancak daha tanimlamaktan cok uzak oldugumuz baska bir sicim teorisinin degisik gorunumleri oldugunu ortaya koydu.

    2010 newton odulu konusmasi asagidan izlenebilir:
    http://www.yourphysics.org/…ectures/page_44292.html
  • matematiğin nobeli sayılan fields madalyasını iki kez almış bir dahi
  • "there was this string theory conference and i would go and talk there, so i thought that i should do something interesting for the occasion. i saw that there were 5 string theories trying to explain one thing, and everyone was confused about it. i thougt it would be a good idea to get rid of some of them."

    böyle de alçakgönüllü, hafif utangaç, bir çok fizikçi tarafından dünyanın en başarılı fizikçisi kabul edilen cinyıs bey.
  • 80'lerde sicim teorisini canlandiran, ince sesli, sifir karizma bir fizikci*.
hesabın var mı? giriş yap