• gerçekte adı kırda öğle yemeği olan eserin döneminde yarattığı etkisi bir yana kendinden çok çok sonra da taklit edilmeye (en azından kullanılmaya) devam edilmiştir.

    --- spoiler ---
    http://www.colby.edu/…/a/ampaliye/fr252/manet20.jpg
    --- spoiler ---

    ki kendisi de zaten bu tabloyu marcontonio raimondi'nin paris'in kurtuluşu adlı eserinden etlkilenerek yaratmıştır.

    --- spoiler ---
    http://www.studiolo.org/…f paris-rivergod-tiber.jpg
    --- spoiler ---

    tabloda verilmek istenen mesaj genel hatlarıyla tanrıların çıplaklığının göze batmayıp kadınınkinin göze batması olup, eleştirmenlerin bunu anlaması çok da uzun sürmemiştir. manet'in bu tablosu, izleyen uyarlamalarda da kaybolmuyor.

    son uyarlaması bile itibarsızlığı çağrıştırdığı halde pop grubu bow wow wowun go wild in the country albümünün kapağında kullanılmıştır.

    --- spoiler ---

    http://www.spoiltvictorianchild.co.uk/…owwowwow.jpg
    --- spoiler ---

    severim, sayarım para ve salon düşkünüdür ama başkaldırı nemenem bir şeydir ki her yerde güzel duruyor.

    (bkz: baş kaldır gözümü ye)
  • (bkz: absent /@hanging rock)
    (bkz: emile zola /@hanging rock)

    edit: bkz eklendi
  • auguste manet’nin üç oğlundan biri. 17-18 yaşlarında thomas couture’ün atölyesine giriyor ve burada altı sene falan çalışıyor. sonrasında da kendi atölyesini kuruyor zaten. eugene delacroix’nın olumlu görüşlerine rağmen absent içicisi salon jürisi tarafından reddedilir**. edouard amcamız daha sonra ailesinin piyano hocası olan suzanne leenhoff ile beraber yaşamaya başlar. birkaç yıl içinde de evlenirler. 1861’de yaptığı ispanyol şarkıcı ve m. ve mme. manet resimleri 1861 salonu’nun jürisi tarafından kabul ediliyor.* 1862 tarihli yaşlı müzisyen resmi de üslup olarak geleneksel olmasına rağmen konunun marijinal kent yaşamını içermesi bakımından yenilikçi olarak görülmüş o dönem.

    1862 tarihli tuileries bahçeleri ise çağdaş kenti konu edinmesi açısından bir ilk oluyor. charles baudelaire ile olan yakınlığından dolayı yavaş yavaş modern hayatı benimsemeye başlar. 1863’de galerie martinet’deki sergisiyle birlikte ilk önemli olumsuz eleştirileri toplamaya başlıyor. 1863 salon jürisi manet’nin tam tamına üç resmini reddeder. jürinin manet’nin resimleri harici çok sayıda sanatçının eserini geri çevirmesi üzerine imparator ııı. napolyon reddedilenler sergisinin düzenlenmesine izin veriyor. bütün reddedilen resimler burada sergilenmeye başlıyor.*

    manet’nin kırda öğle yemeği resmi konusu, renk yorumu ve fırça vuruşları açısından bu sergiye dair yapılan eleştirilerin merkezinde yer aldı. serbest tuşlar, ara tonların aza indirgenmiş olması, hızlı teknik, yalın biçimler manet’nin bu resmini teknik açıdan yenilikçi kılan özelliklerdi aslında. buna karşın eric hobsbawm’a göre resmin yarattığı şaşırtıcı etki, erkeklerin kılığının mutlak saygınlığıyla kadının çıplaklığı arasındaki karşıtlıktan kaynaklanıyordu. kompozisyonda o gün yaşamakta olan gerçek figürler yer almaktaydı. kıyafetli erkeklerden biri abisi gustave manet, diğeri ise kayınbiraderi ferdinand leenhof. kadınların çıplak olanı model victorine meurent, diğeri ise manet’nin karısı suzanne leenhof. bak monet bunun üstüne gitmiş resim yapmış. kıskanç şey.

    1863 tarihli olan ama 1865’de sergilenen olympia da aynı şiddette olumsuz eleştirilere uğruyor. bu iki resimde de victorine meurend modellik yapmış. manet’nin bu resimlerde çarpıcı olan nokta geleneksel yaklaşımları yenilikçi bakış açısıyla yorumlanmasıdır. emile zola manet’nin tiziano’nun urbino venüsü resminden esinlenerek yaptığı olympia'sı hakkında şöyle diyor: “diğer sanatçılar venüs’ü resmederek doğayı düzeltirken yalan söylüyorlar. manet, kendine neden yalan söylemek zorunda olduğunu sordu. neden gerçek söylenmesin? böylece bizi olympia ile hergün sokakta karşılaştığımız, dar omuzlarına soluk renkli ince bir şal atmış, içimizden bir kız ile tanıştırdı.” *

    1865’de ispanya’ya giderek francisco goya ve velazquez’i inceliyor. flütçü ve ‘tragedya aktörü’nün 1866 salonu tarafından reddedilmesi üzerine* emile zola manet’yi savunan bir makale yazar. sonraki yıl manet zola’nın bir portresini yapar. bu resim manet’in bu dönemde japon ahşap baskılardan etkilenmeye başladığını gösteriyor. *1867’de düzenlenen uluslararası sergi’den davet almamıyor ve serginin düzenlendiği yerin yakınlarına kendi kişisel sergisini açıyor.* ayın yıl imparator maximillian’ın infaz edilmesi üzerine goya’nın 3 mayıs 1808 resminden esinlenerek imparator maximillian’ın infazı başlıklı beş uyarlamadan oluşan resimleri yapıyor.

    1868’de berthe morisot ile tanışır ve yakın dostluk kurarlar.* manet, 6 sene içinde morisot’yu tam tamına 11 kez resmetmiş.* sanat hayatı boyunca ressama victorine meurent sekiz, karısı leenhof ise beş kez modellik yapmış. morisot’nun modellik yaptığı resimlerden en önemlisi 1868 tarihli balkon'dur. manet bu resminde goya’nın balkondaki güzeller resminden esinlenmiştir. kompozisyonda görülen dört kişi de sanatçının yakınıdır. bu resim ve atölyede öğle yemeği 1869 salonu’na kabul edildi. 1870 eylül’ünde prusya ordusu’nun fransa’yı işgaliyle birlikte ulusal muhafız gücü’ne katılıyor. prusya işgali sonrasında kurulan paris komünü esnasında bir sanatçı federasyonu manet’yi liderleri olarak ilan eder. manet’nin komün hakkındaki yaklaşımı ayrıntılı olarak bilinmese de komün üzerine birçok resim yaptığı biliniyor. daha sonraları hollanda’ya gidiyor. hollandalı ressamlardan, özellikle de frans hals’dan çok etkilenir. aynı yıl bir sanat tacirine 24 tane resmini satarak paraya para demiyor ve atölyesini paris’in başka bölgesine taşıyor.

    kankası baudelaire’in ölmesi üzerine onun yerini stephane mallarme alıyor. 1874’deki ilk empresyonist sergiye davet alıyor ama kabul etmiyor.* bu dönemde yaptığı argenteuil ve tekne gibi resimler kendisinin empresyonistlerden etkilendiğini gösterir. manet’nin aynı yıla ait diğer bir önemli resmi ise operadaki maskeli balo’dur. resim 1874 salon jürisi tarafından reddediliyor.*. resimde kadınlar maskeli erkekler ise normal bir şekilde resmedilmiş. sanat tarihçisi linda nochlin 19.yüzyıl paris toplumundaki kadın erkek ilişkilerini göstermesi bakımından resmi çok önemser.

    sonraları arkadaşının güzel sanatlar bakanı olmasıyla birlikte légion d’honneur ünvanını kazanıyor manet. bir iki sene sonra folies-bergéres’deki bar adlı çalışmasını yapar. kadınların ve erkeklerin birlikte gittiği, flört ettiği, içki içip sarhoş olduğu, kankan gösterilerinin yapıldığı, parislilere özgür bir ortam sunan folies-bergeres’deki barda duran garson kızın konu edinildiği resim içeriğinin yanı sıra izleyicide tetiklediği optik hareketlenme nedeniyle de önemlidir. garson kız gözlerini izleyiciye dikmiş. arkasında bir ayna bulunmaktadır. aynanın sağında garson kızın yansıması görülüyor. oysa izleyici figüre tam karşıdan bakarken yansımanın sağda gözükmesi fiziken olanaksız. keza aynadaki yansımadan anladığımız kadarıyla garson kızın tam karşısında yer alan erkek figür de fiziken olanaksız bir şekilde kompozisyonda konumlandırılmıştır. bu manet'nin son başyapıtıdır aynı zamanda.

    aynı dönem manet’nin durumu kötüleşiyor. sol bacağı kangren olup kesiliyor. sonrasında frengi başta olmak üzere çeşitli hastalıklar dolayı hayatını kaybediyor.
  • modern hayatı resmeden ilk 19. yüzyıl ressamlarından olan manet, gerçekçi üsluptan izlenimcilik'e geçişi yansıtır. ara tonları pek kullanmaz ve paletinin renk skalası oldukça sınırlıdır. akademik sanat alışkanlıklarını bir tarafa ittiği yanları vardır üslubunun. fırçasını kabaca kullanır. onun, eserlerini verdiği sırada çokça şaşkınlıkla karşılanan bu aykırı üslubun birçok özelliği, sonraları izlenimcilik'in en esaslı öğelerinden olacaktır. manet'nin verdiği ilham ardıl birçok üslup üzerinde etki doğurmaya da devam etmiştir.

    velàzquez'den çok etkilenmiş olan manet'nin de bir tablosu 1863 senesinde salon des refusés'de sergilenmiştir.

    güzeller güzeli bir tablosu* ile ilgili zevkli bir çözümleme için* şöyle buyrun.
  • (1832-1883) saygin bir burjuva aileden gelmektedir. daha genç bir ressamken, resim sanatinda ne isigin ne de gölgelerin dogru kullanilmadigini farkeder. neredeyse hiç gölgesiz yüzeylerden olusan resim teknigi yüzünden, sanat disi olmakla ve basitlikle suçlanir. bunlara aldirmayan manet'in resimleri 1870'ten sonra giderek daha izlenimci bir görünüse bürünür. beyaza boyanmis yüzey üstüne resim yapan ilk ressam manet'tir.
  • kendi zamanının diğer ressamlarını illüzyonistik bir uykudan uyandırmıştır, zira ışığın ve gölgenin doğru olarak kullanılmadığını, klasik ve neo-klasik tarzların insanın gerçekten neler gördüğünü yansıtmadığını vurgulamıştır resimlerinde. bir bakıma, ne görmemiz gerektiğini değil, ne gördüğümüzü aktarmıştır tuvaline. kısacası gözümüzdeki görüntüyü değil, beynimizin ön lobunda oluşan işlenmiş görüntüyü resmetmiştir. işte bu yüzdendir ki resimlerinde perspektifanlayışı bazen kaybolur, resmin odak noktasının dışında kalan ayrıntılar bulanıklaşır, tıpkı beynimizde oluşan görüntüde olduğu gibi. tüm bu sebeplerden dolayı, modern sanat tarihinde manet'nin yeri büyüktür, çünkü o bir öncüdür, belki bir devrimcidir, diğer modern sanat kavramlarının oluşmasında (bkz: dışavurumculuk) (bkz: kübizm) (bkz: primitivizm) ve özgürce saçılıp serpilmesinde en önemli faktördür.
  • kir yemegi 1863 ilk kez o sene acilmis refuze edilmis eserler sergisinde skandal yaratmistir.zira hiyar bir perspektif ve birbirinin aynisi iki adam foto sefik modeli bir fonun ustunde yemek yemektedirler.2 sene sonra yine yerinde durmamis olympia da klasik bir sanat eseriyle dalga gecercesine kevase kilikli bi hatunu tanrisal bir formda sergilemistir.o da skandal olmustur.
    emile zola ile kanka modeli takilmislardir.emile zola manet i yi sevip saymis ama cezanne a essek muamelesi yapip her firsatta tasak gecmistir.
  • kır yemeği, flüt çalan çocuk, olympia, argenteuil, lila'nin portresi, folies-bergere'de bar en bilinen eserleridir...
  • éduard isimli bu ressam kır yemeği adlı resmiyle eleştiri toplamış zamanında. erkekler giyinikken cıbıldak bir hatunu kırın ortasına konulması ahlaki değerlerin ele alınmasına sebep olmuş 19. yüzyılda.
  • parisli zengin bir ailenin oğludur. kendisine rubens’i örnek almıştır. simonetta vespucci - botticelli arasındaki benzer saplantılı ilişki victorine meurent - manet arasında vardır.

    fransız şair stéphane mallarmé'yle yakın arkadaştır. mallerme'nin çevirisini yaptığı edgar allan poe’nun kuzgun’unu (le corbeau) manet resmetmiştir.

    yıllar sonra kitabı ve çizimleri gören dante gabriel rossetti şu tespitte bulunacaktır: "... muhtemelen gelmiş geçmiş en büyük ve kibirli göt olan manet isimli o aptal fransız’ın kuzgun için yaptığı taşbaskı taslaklarından ibaret koca bir folyoydu. bunun bir kopyası tüm akıl hastanelerindeki melankolik depresyon koğuşlarına konmalı. buna bakıp da kahkahayı basmamak mümkün değil.”
hesabın var mı? giriş yap