• filmlerde, her türlü bilim insanının bulundurması gereken kara tahtasında besmele misali yazan, psikoloji ile ilgili bir filmde bile gördüğüm formül.

    bir beyzbol sporunu, bir de rölativite teorisini bize sevdiren hollywood'a teşekkürlerimi bir borç biliyorum. ama son olarak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, zopayla topu bekleyen adamın çömeşmesi bence hoş bir görüntü değil. bir tabure atabilirler imiş.
  • deneysel olarak ispatlanmıştır.
  • bilimin en önemli prensiplerinden biri olan kumülatifliği belgeleyen formül.

    einstein tarafından yaratılan bu enerji=kütle.ışık hızının karesi formülüzasyonunun temelleri aslında çok öncelerinden atıldı. her yeni bilgi birbirinin üstüne eklendi, yepyeni bakışlar doğurdu. ve fiziğe son vuruşu da, evreni algılayışımızı tamamen değiştiren adam albert einstein yaptı.

    önce biraz eskilere gidelim. tarih, 19. yüzyılın ilk yarısı. genç, istekli, bilime gönül vermiş ancak eğitimi yetersiz, elektriğin çalışma mantığına hayran bir adam karşımızda; michael faraday . bir ciltçinin yanında çırak. bilim ve bilgiye aç. henüz bilim çevreleri tarafından enerjinin tanımı yapılamamış. elektrik akımını sağlayan bir kuvvet olduğu düşünülmekte, fakat şartlar ve eldeki veriler yetersiz. kablolardan ve elektrikten büyülenen bir genç faraday. zamanın ünlü kimyageri sir humphry davy ile kesişir yolları. kısa zamanda asistanı olur kimyagerin. böylece hayatının dönüm noktasına adımını atmıştır.

    gizemli enerji elektriği daha da anlamlandırır faraday. ne sınıf ayrımının ne de çok iyi bir eğitim almamasının kendisini engellemesine izin vermez. manyetizmadan elektrik enerjisi elde edilir mi sorusunun cevap aradığı o yıllarda enerji kavramına yepyeni bir soluk getirip, ışık enerjisiyle elektromanyetik enerjinin birbirine çok benzediği hatta aynı olduğu teorisini geliştirir.

    18. yüzyılın ikinci yarısındayız şimdi. yer, paris, fransız devrimi'nden hemen önceki paris. paris vergi dairesinde vergi toplayan, aslında bilim adamı olmayan ama meraklı, sorgulamayı seven bir adam, antoine lavoisier. kimyayla ilgilenmekte, maddeleri sıvıdan gaza, gazdan katıya dönüştürmekte. henüz farkında değil ama, demir oksit elde etti. dönüştürme işlemleri sırasında fark ettiği bir şey var, bu dönüşümler sırasında kütle değişmiyor.

    hassas deneyleri ustalıkla becerebilen bu adam, bugünki kütlenin korunumu kanunu ilkesini ortaya koyar. suyun element olmadığı, oksijen ve hidrojenden meydana geldiğini de yine kendisi kanıtlamıştır.

    100 yıl sonra.. bilimin bildiği iki şey vardır. cisimleri harekete geçiren enerji ve o cisimleri meydana getiren fiziksel madde, yani kütle. 19. yüzyıl bilim adamları bu konuda hemfikirdi artık.
    devreye yine faraday girdi. yıllar geçip bilimsel yetkinliğini kanıtlayan faraday, ışıktan bahseden ilk kişiydi. bilim camiası önceki fikirlerini kabullenmekte zorlanırken, o ışığın elektromanyetik bir dalga olduğunu anlatmaya çalıştı. ikna etmekte zorlandı zira bu mantığı formüle edecek matematiksel bilgiden yoksundu. imdadına james clerk maxwell yetişti. ona inanmıştı ve bunu rakamlara dökebilecek sayısal bilgiye sahipti. faraday'ın bilgisinin ışığında yaptığı hesaplamalarda yepyeni bir bilgiye ulaştı. ışık hızı saniyede 300 bin km idi! yani faraday baştan beri haklıydı.

    geriye sadece bu bilgileri kullanmak, birleştirmek ve daha çok düşünmek kalmıştı. ışıktan her zaman büyülenirdi einstein. çok çalışkan bir öğrenci olmadığı kesindi. fiziksel yasalarla da ilgilenmiyordu. sadece merak ediyordu. ışığı merak ediyordu!

    sonunda evreni komple değiştirecek fikri buldu. ışık hızı sabitti ve her şey ışığın sabit hızına göre ayarlanmalıydı. sıradışı bir düşünceydi bu. ışık hızına yaklaştığımızda zamanın yavaşlayacağını söyledi. dünyaya bakış açısını tamamen değiştirerek yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı.

    1905 yılı hem einstein hem de fizik için bir devrim yılı oldu. arka arkaya beş makale yayımladı. içlerinde özel görelilik teorisinin de olduğu bu makalelerin sonuncusu, işte bu tüm anlattıklarımın muazzam sonucuydu. enerji, kütle ve ışık arasındaki bağlantı! enerji kütleye eşit değildi ve bunlar birbirlerine dönüşebiliyorlardı. artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

    e=mc^2.. einstein'ın olağan üstü merakının ve zekasının tepe noktası. evrendeki, çevremizdeki, hayatımızdaki her yerde. güneş sistemimizi tanımlıyor. bu formül, kısacası hayatı üretiyor.
  • asli e=mc² olan denklem.
  • sistemin toplam enerjisine e=mc kare bölü karekök içinde 1 eksi v sıfırın karesi bölü c kare dedik bi kere bakin simdi naapcaz.
    karekok 1-v^2/c^2 = karekok [ (1-v^2/2*c^2)^2 - v^4/4*c^4 ]
    v^4/4*c^4'un bi olayi yok ihmal ediyoz yani neymi$
    karekok 1-v^2/c^2 =~ 1-v^2/2*c^2
    bunun tersi de =~ 1+v^2/2*c^2 (bak bak 4. kuvvetler gene ihmal...)
    nooldu sistemin toplam enerjisi?
    e=mc^2 * ( 1+v^2/2*c^2 ) oldu, ha gayret az kaldi
    e= mc^2 + mv^2/2
    einstein bunu bulduktan sona demis ki, ulan mina goyiim 1/2 mv^2 kinetik enerji olduuna gore, mc^2 olsa olsa duragan kutlenin enerjisidir.
    evet, haklidir kendisi bu tahmininde.
  • e=mc2
    dc'de dolanırken rastlayıp "ne ki bu" diyerek çektiğim polonya yapımı çıkan komedi-aksiyon filmi* . görüntü güzel, kurgu güzel, müzikler güzel, güzel kızlar var.. da altyazi yok bi bok anlaşılmıyor.
  • bundan tam 111 yıl önce 27 eylül 1905 yılında "does the inertia of a body depend upon its energy content", orijinal ismi ile "ist die tragheit eines körpers von seinem energiegehalt abhangig?" olarakannalen der physik dergisinin 639 ile 641 sayfaları arasında ilk kez albert einstein tarafından bahsedilen formüldür.

    sözlük yazarlarına gereksiz bir bilgi olarak ;
    - e=mc^2 ifadesinde enerjiyi belirten e harfini einstein bu makalesinde kullanmamıştır.
    enerjiyi "büyük l" harfi ile tanımlamıştır.
    -gene c yerine "büyük v" harfini ışık hızı yerine kullanmıştır. haliyle ilk formül makalede: m= büyük l/ (büyük v)^2 şeklinde belirtmiştir.
    -daha sonra 1923'te yapılan revizyon ile büyük l'nin yerini büyük e ve büyük v'nin yerini c almıştır.

    111. yıl kutlu olsun.
  • tek cümleyle yerle bir olan teori.

    "eğer kütle enerjiye denkse, günümüzdeki kütleler niye enerjiye dönüşmüyor?"*

    (bkz: hadi ateistler bunu da açıklayın)
  • sadece bir fizik formulu olarak kalmayip , hayatimizda bazi sorulari cevaplamamiza yardimci olmustur. kilo vermeye calisan insanlar hicbisey yememek yerine egzersiz yapmalari gerektigini anlamislardir. zamaninda gunese tapan insanlarin da gecerli bi nedeni oldugunu gostermistir bize bu formul.
  • cisimlerin ışık hızıyla hareket edebilmeleri halinde, madde halinden enerjiye dönüşebileceğinin anlaşıldığı formül.
hesabın var mı? giriş yap