• kendi ellerinle çektiğin bir kağnının yol tutuşunu ve hakimiyetini veremiyor kesinlikle. fabrikanın sana biçtiği vites oranlarıyla ömür mü geçer? şöyle ayağını çamura saplayıp araya şanzımandı motordu sokmadan tekerin devrini kendi kas gücünle ayarlamak varken. terlemeden araba kullanmak da neyin nesi? kollarında damar çıkana kadar asılmak, kendini gerçek erkek gibi hissetmek varken parmak uçlarıyla vites başını avuçlamak da ne? o arabayla 10km gittikten sonra aldığın hazzı, içine çektiğin temiz havayı hangi düz vites verebilir?
  • ne kadar düz vites araçla sürüşü sevsem de artık baydı bu insanların düz vites öğrenin goygoyu. 18 senedir otomobil kullanıyorum, dozer, kepçe, forklift, kamyon, otobüs dahil sürmediğim taşıt kalmadı diyebilirim, deneyimliyim yani.

    otomatik vites de tıpkı diğer konfor ekipmanları gibi bir şey ve teknoloji geliştiği müddetçe daha da yaygınlaşacak. düz vites sürmeyi öğrenin diyenler senkromeçsiz düz vites sürmeyi biliyor mu mesela? bilmiyor %99'u. 70 model bir bedford kamyon sürün mesela, vites geçiremezsiniz öyle.

    servosuz direksiyona alışın diyen var mı aranızda? kalmadı artık direkt direksiyon sistemi.

    yahu abs'siz arabayla fren yapmayı öğrenin, frene asılmayın öyle, trailbrake yapın diyen var mı? yok.

    neden manuel vitese bu kadar kutsiyet atfediliyor o halde? 2021 model, hillholder'lı manuel bir araçla 90 model balatayı sıyırmış, komple analog bir aracın debriyajı aynı mı sanıyorsunuz? değil tabii.

    mecbur değilseniz öğrenmeye gerek yok manuel vitesi. hevesiniz gelirse öğrenirsiniz. bu kadar gerizekalı taksici dolmuşçu manuel kullanıyor. üstün şoför mü bunlar? cevabı size bırakıyorum.
  • not: size demedim mi "otomatikle başlayın hamallık yapmayın" diyenlerin çoğu önceden manuel kullanmıştır diye. alttaki entry'lerin bir kısmında bu durum gözlemlenmiştir. bakın arkadaşlar seçim sizin ama unutmayın otomatikle başlayın tavsiyesi verenlerin çoğu zaten arabayı kullanmayı bilen kişiler. manuel vitesi hatmedip "manuel hamalliktir, otomatikle baslayin" demek kolay. araba kullanmayı bilmek öyle gaz var fren var vin vin demek değildir arkadaşlar ama yine de siz bilirsiniz.

    sürücü adayları ve zart diye otomatik sanzimanla başlamış arkadaşlar için söylüyorum. bu naneyi ne olur öğrenin. millet isin trollugune kaçmış ama manuel şanzımanı öğrenmenin ve dahi belli bir süre kullanıp (min 1-2 sene) kendinizi geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu ileride anlayacaksınız. sonra otomatik mi kullanıyorsunuz ne yapıyorsunuz artık sizi bağlar.

    neden araba manuel viteste ogrenilmeli ve geliştirilmeli?

    - manuel vites zaten başlı başına bir zorluktur. vitesteki numaraları öğrenmeden başlar, debriyajdan devam eder aradaki ilişkiyi anladıktan sonra araba kaldirmayla biter.

    - tabi bu sadece başlangıç. trafiğe girdiğiniz zaman direksiyon,gaz,frenle cebellesirken hep orada demoklesin kılıcı gibi duracak vites topuzu. ilk başta sırf bu vites yüzünden şerit değiştirmekten korkacaksiniz. çünkü hızlanmaniz gerektiğinde sola sinyal çakıp, gaza basıp, vites yükseltip direksiyonu kırarak şerit degistireceksiniz, öbür türlü de dediklerimin tam tersini yapıp şerit degistereceksiniz. bu arada sağdan soldan her yerden araba geçecek. hehe.

    - peki bunlar bir şey mi? tam her şey güzel gidiyor derken çaaaat diye kırmızı ışık yanacak. eller bi terleyecek. "ulan acaba kaldırabilecek miyim arabayı?" soruları kafada dönecek. peki bahsi arttıralım. dik bir yokuşta kırmızı ışık yandığını düşünün. oooh yeni şoförler, bu yazıyı okurken ki adrenalin patlamanızı buradan görür gibiyim şu an. bahsi daha çok büyütelim. dik bir yokuşta kırmızıda beklerken sağa ya da sola dönüş yapmanız gerektiğini düşünelim hatta daha da bokunu çıkarayım tam o sırada beklerken yağmur başlasın ve yol taze ıslaklığı alsın. nasıl? neyse bu yaziyi daha da uzatırsam kimse manuel kullanmayacak. amaç bu değil.

    - olay şu. bu gibi zorlu süreçlerden geçerek araba kullanmayı öğrendiğinizde yeni başlamış bir otomatik vites sürücüsüne karşı kat kat avantaj kazanmış olacaksınız. hatta şöyle söyleyeyim. 6 ay söyle araba kullanın. hayatı boyunca sadece otomatik araba kullanmış sürücülerin hatırı sayılır bir kesiminden daha sağlıklı bir şekilde araba kullanmayı öğreneceksiniz. emin olun, hiç şaşmaz bu durum.

    peki neden?
    1. yukarıda saydığımız ekstra zorluk.

    2. gaz/fren kombinasyonuna hakimiyeti arttırır. sonuç itibariyle hızlanma ve yavaşlamada mecburen debriyaj vites kombinasyonunu kullanacağınız için ani gaz ve ani fren yapmamayı öğrenirsiniz. otomatik sürücülerinde ki en büyük problemlerden biri budur. nasil olsa vitesi kendileri değiştirmedikleri için anlamıyorlar. çat diye gaza basıp çat diye frene abaniyorlar. sonuç? fatal error. manuel de 90'la giderken 5. viteste ani fren yapın bakalım durmak için. bakalım kaçta araba sarsıla sarsila stop edecek? ya da kökleyin gaza devir kesiciye girdiğinizde motora da benden selam söylersiniz.

    3. direksiyon geçişlerini yumuşak hale getirir. ıki el direksiyona yapışık sadece gaz fren bilen insanların çoğu keskin direksiyon hamleleri yapar. şayet manuel de öğrenilseydi bu meret, bir yandan hep vites tehdidi olacağı için daha temkinli yaklasacaktiniz olaya.

    4. motor sesini dinleme ve devir okumayı öğretir. bence en önemli olay budur. otomatik vitesle başlamış arkadaşlarımın çoğu ne motordan gelen sesi dinliyorlar ne de devir biliyorlar. olmaz arkadaşlar olmaz. öncelikle devir okumayla vites değiştirmeyi öğreneceksiniz. araba hangi devirlerde boğuluyor? hangi devirlerde performans alıyor? hangi devirde motor zorlanmaya başlıyor? hangi devirlerde vites değiştirirseniz araba optimum fayda sağlıyor? hangi devirlerde vites düşünürseniz motor freni hem daha az tehlikeli hem daha faydalı oluyor? yokuştan çıkarken devir ayarlama inerken alt vitese düşürüp devir ayarlama vs. say say bitmez faydası. ha belli bir zaman sonra devamlı devir okumaktansa motor sesini dinleyerek vites geçişlerini öğreniyorsunuz. e motor sesi dinlerken aynı zamanda arabayı da dinlemiş oluyorsunuz. trim sesi var mı? belli parçalar da sürtünme mi var? turbo da alttan hafif bir ıslık mi geliyor? kayislardan hafif bir ses mi geliyor? enjektör saat gibi mi calisiyor yoksa hafif bir tekleme mi var? sarj dinamosu düzgün çalışıyor mu? vs. say say bitmez. velhasıl kelam motor sesini dinlemeden arabanızın üç aşağı beş yukarı düzgün çalışıp calismadigini anlayamazsiniz. her bozulmaya yüz tutmuş parçada araba teklemez, duman atmaz, devir saati halay çekmez, arabanın göstergeleri lunapark ışıkları gibi her yerden yanmaz. bazen problemler en ufak tikirtidan bile anlaşılabilir ve büyümeden hayvan gibi masraf çıkarmadan halledilebilir ama bunun için arabayı dinlemeniz lazım. e bunun için de manuel de başlamanız lazım. ( tabi araba parçalarını da inceden araştırmanız iyi olabilir. hehe)

    5. manuel vites yol hakimiyetini azaltır???

    aksine bilakis arttırır. tabii ki başlarda debriyaj vitesle can çekişmekten ötürü belli bir zaaf yaşayacaksınız ama ne öğreneceksiniz? temkinli olmayı öğreneceksiniz. böylece ilk kullanmaya başladığınız zaman aaaa zaten gaz fren ne de kolaymış diyip abuk subuk hareketler yapmayacaksınız. o debriyaj vites hep size nanik çekecek. en azından yola dikkat etmenin ne demek olduğunu öğreneceksiniz. yola dikkat etmek ne demek zaten? önce bunu öğrenmeniz lazım. ne yani sadece gözünüzü yola dikip orta şeritte 50-60 ile gidince yola dikkat mi etmiş sayiliyorsunuz? manuel vites size yola dikkat etmenin en başta ne demek olduğunu öğretir. sonradan otomatiğe geçtiğiniz zaman canavar gibi olursunuz.

    6. ekonomik şartlar

    arkadaşlar şu bir gerçek ki bizim ülkemizde otomatik lüks. hem satın alma açısından lüks hem de bakim tamirat açısından lüks. para biriktirip,kredi çekip ya da miras yoluyla elinize belli bir miktar para geçiriyorsunuz hemen dsg wv grubu araca abaniyorsunuz. sonra vites geçişleri sorunsuz aaaaagbiii diye piyasada gezinip çift kavramayi çifter çifter elinize alıyorsunuz. ulan zaten dsg sıkıntılı bir şanziman türü bi de gaz ver fren yap hız ayarlayama mesafe ayarlamaya devamlı arabayı diken üstünde tut ondan sonra dsg babam dsg. o yüzden arabayı öğrenin sonra paranız yetiyorsa bakımına bilmem nesine alın otomatik sanzimani.

    7. acil durumlar

    iş arabası değiştirilir, acil olarak birini bir yere götürme ihtiyacı doğar, birine bisi olur vs. böyle acil durumlarda araba kullanma zorunda kalabilirsiniz. e araba %70 manuel çıkacak, o zaman ne halt edeceksiniz? o yüzden önce manuel.

    yani yazının özü şudur ki önce manueli bi hatim edin sonra geçmek istiyorsanız otomatiğe geçin. otomatik sanzimanli arabayı en iyi kullanan kişiler eskiden manuel vitesi yiyip bitirmiş kişilerdir.

    ha bana sorarsanız şayet otomatik derim ama bunu ben derim. yıllardır araba kullanıyorum. cin olmadan adam çarpmaya çalışmayın. millet dedi diye otomatiğe atlamayın çünkü bunu diyenlerin çoğu yıllarca manuel vites kullanan kişiler. siz onlarla aynı kalibrede değilsiniz. siz önce arabayı gonyede tutmayı ogrenin sonra otomatiğe geçersiniz.

    editleeeer: bizim milletimiz gerçekten okuma yazma bilmiyor ya da üşeniyor bu duruma kesinlikle kanaat getirdim. şu eleştirilere bir bakalım.

    1. e o zaman musluk öğrenmek için kuyu açmayı öğrenelim ya da çamaşır makinesi merdane denklemi vardı. abooov.

    - sevgili arkadaşlar, otomobil kullanmakla su içmenin ya da çamaşır yıkamanin ne alakası var? aranızda musluktan su içerken musluğu gırtlağına sokup boğulan ya da çamaşır makinesinin içine girip dışarıdan çalışmayı başlatan var mı? (çocuk değilseniz) ben en sağlam şekilde araba kullanmayı öğrenmekten bahsediyorum.

    2. 10 sene sonra manuel kalmayacak. ceryanli arabalar her yeri alacak, yaşasın vitessiz yaşam.

    - evet doğru. yazıda bu duruma muhalif bir kısım geçmiyor. ben şimdiden bahsediyorum zaten. 30 - 40 yıl sonrasından bahseden yok çok şükür. bu kısmı gerçekten anlamadım.

    3. manuel vites hamalliktir. otomatik vites iyidir.

    - e bu da doğru. hatta yazının son kısmında bahsediyorum. bu durumun benim yazimla ne alakası var?

    4. millet uzaya çıkıyor biz hala manuel tartışıyoruz. al otomatiği geç

    - arkadaşlar bir eksi sözlük klasiği olarak hepiniz milyon dolarlar kazaniyorsunuzdur, saygı duyarım. ama yazı bu ülkenin şartlarına göre yazılmıştır ve bu ülkede çoğu kişi maddi limitlerinin aşırı üzerinde paralar harcayarak otomatik vites arac alıyor. bakim masrafı da manuelin minimum 3-4 katı hem de. yani kişi hem araba kullanmayı bilmiyor hem de maddi gücünün çok üstünde para harcayarak otomatik vites alıyor. sonra da sanzimani dağıtıyor sanayi ustalarını zengin ediyor.

    5. manuel öğrenmek züğürt tesellisidir. parasi olan adam hamallık yapmaz otomatik alır.

    - peki bahsi arttırıyorum. otomatik vites öğrenmek züğürt tesellisidir. parası olan kişi hamallık yapmaz, gider kendine şoför tutar. hadi bakalım. madem eksi sözlük olarak zenginiz ya ne araba kullanmakla cebellesiyoruz ki, biz fakir miyiz?

    6. amerika da insanlar otomatik kullanıyor. onlar araba kullanmayı bilmiyorlar mı?

    bu arkadaşlara bir doz gsmh yazıyorum. sabah aksam kullansınlar. bir de amerika tecrübesi olan bir kişi olarak söylüyorum, orada bir çok kişi arabaların parçalarını tanır ve bilir. malzeme ucuz olsa da işçilik pahalıdır. o yüzden amerikalılar zaten otomatik olarak arabalardan anlar.

    bir de orada otomatik bir kültürdür. adamlar zibilyar sene önce de otomatik vites kullanıyordu. biz de daha yaygınlaşması kaç sene oldu ki, manuel vitese taş devri teknolojisi muhabbeti yapıyorsunuz? ben yazıda sadece debriyaj vites yaparsanız kral olursunuz demedim ki. ekonomik maliyet, yedek parça, acil ihtiyaç vs. elli tane şey yazdım.

    7. otomatik viteste de pekala araba kullanma düzgün bir şekilde öğrenilebilir.

    - heh abi budur işte. benim düşüncem böyle olmasa da saygı duyuyorum. fikirlerimiz farklı ama en azından yaziyi anlamış arkadaşlar bunlar. kendilerine teşekkür ediyorum.
  • öncesinde klasik gitarla başlanırsa çok daha iyi olacak vites çeşididir.

    (bkz: te allahım)
  • düz vites araba kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, büyük amelelik, hatta düz vitesin amına koyayım.

    hani illa belirtmek gerekiyor düz vites kullandığını, napalım; otomatik vites için yok kadın işi, yok delikanlılığa sığmaz falan deniyor ya, götüne koyayım o diyenlerin. kabul edin fakir piçleriz hepimiz, paramız yetmiyor, benzin pahalı, türkiye'de araba kullanmak pahalı, ee otomatik vites arabaların fiyatı daha da pahalı, binmek iyice pahalı, nispeten ucuz düz vites kullanıyoruz. tabi napıyoruz bunu yaparken, incinen gururlarımızı otomatiğe bok atarak tatmin ediyoruz, ben de yaptım bunu dostlar, abd'de yaşayan ve tabi ki otomatik vites kullanan arkadaşıma bok attım, dedim oğlum "araba binmek mi o, düz vites sikertir" dedim, dedim bunu, ama içten içe ezildim dostlar, bir fakir piç olarak ezildim ama işi delikanlılığa vurdum, erkekliğe vurdum, siz yapmayın bunu, otomatik iyidir, çok olmaz 20 seneye bizde bile kalmaz düz vites, demedi demeyin. en azından şu debriyaj denen sikkoluk gider, gider de kurtuluruz.

    (bkz: yarım debriyaj)
  • araba kullanmanın esas amacının bir yerden bir yere en rahat ve güvenli bir şekilde ulaşmak olmasından mütevellit arzu edenin otomatik yerine kullanacağı vites türüdür. ama rahatlık sunar mı tartışılır.

    ha sizin için en büyük keyif bilmem kaç saniyede bilmem ne kadar hıza ulaşmak, güce hakim olmak ya da gücü kontrol edebilmek olabilir. bence o zaman bilmem kaç beygirlik araçlarla uğraşmayın, direk beygire binin. o zaman gücü kontrol etmek ne demek anlayacaksınız. bu dünyadaki çok az şey altınızdaki bir safkan ingiliz atının kişnemesinin keyfini verebilir. biraz at yarışı izlemiş olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.
  • günümüzde otomatik vites ile karşılaştırılmasının bir anlamı kalmamıştır. modern otomatik vitesler, bir insana göre daha hızlı ve daha doğru vites değiştirmektedir.

    (bkz: zf 8hp)

    (bkz: zf 9hp)

    bu şanzımanlardan daha hızlı ve daha doğru vites değiştirip ''keyif'' aldığını iddia etmekle eline hesap makinesi alıp bilgisayardan daha hızlı işlem yaptığını iddia etmek aynı şey.

    bu konuyu uzatmanın bir anlamı yok, otomobillerin ilkel zamanlarında insanın üzerinde olan bir görev makinelere verildi ve senin kaslarınla bu aletleri yenme şansın yok. nasıl ki motorlu bir tekneyi, kürek çekerek geçemezsin, bir otomatik şanzımanı da sol ayağın ve sağ elin ile geçemezsin.

    kürek çekmeyi sevebilirsin, daha çok ''keyif'' alabilirsin ama doğru olanın kürek çekmek olduğunu iddia etmek zamanın ruhuna terstir. hobi olarak düz vites kullanmak ayrıdır, teknolojik olarak düz vitesin halen ileride olduğunu savunmak ayrıdır.

    düğün tebriği olarak telgraf yollayabilirsin ama bence skype felan çok dandik dersen yanlış yaparsın.
  • ulan arkadaş coğrafya kader hakikaten ya.

    200 yıllık icadı övüyor adam. millet otonom araç üretiyor şoförsüz araçlar geliştiriyor gelecekte araçların uçması bile gündemde biz burada hâlâ düz vites konuşuyoruz ulan biz aynı gezegende değil miyiz niye hep 250 yıl geriden takip etme merakı.

    motorun sesini dinleyin demiş niye ki arkadaş ben niye motorun sesini dinleyeyim elektrikli araçlarda motor sesi bile yok.

    zamanında 3310 kullanırken çok keyif alırdım ama şimdi keyif vermiyor çünkü daha iyi telefonlar çıktı 3310 bana birşey katmadı ne bileyim bir gsm altyapısı nasıl çalışır öğrensem iyi olurdu ama gittik enayi gibi iletişim için kullandık mesaj attık birilerini arayıp konuştuk falan halbuki düşünsene baz istasyonları nasıl çalışıyor iletişim nasıl oluyor.

    tanım: çağ dışı icat.
  • çok uzun yıllardır kullandığım vites türü. arabalarımı özellikle düz vites tercih etmişimdir. ancak otomatik vitese karşı değilim. hatta insanlara özellikler derim ki aga şehir içi kullanacaksan otomatik vites araba al diye.

    bu düz vites başka bir mevzu. zorunluluktan dolayı kullananlar hariç olsun, gerçekten keyf için düz vites tercih edenler var. bunların biri de benim. sadece çok sıkışık trafikte (o da genelde istanbulda oluyor ki ben çok şükür olsun ki istanbulda yaşamıyorum) sürekli dur kalk yapılıyorsa bir süre sonra baymaya başlıyor arabayı sürekli kaldırmak ve durdurmak. onun dışında asla şikayet etmem. mesela babam da var otomatik vites araba. 3 gündür kendi arabam olmadığı için ve babam da araba ile yılda maksimum 5000 km yaptığı için onun arabası bende şuan. 3 gündür kullanıyorum. evet şehir içi keyifli, evet yokuşlarda biraz daha rahatsın falan ama yok aga ben kendi arabamı özledim.

    aslında benim yıllardır tek bir beklentim var şu otomativ dünyasından. bunu nedense bi türlü yapmadılar.
    şimdi bu triptonic vitesler var ya. d ye takıyorsun otomatik oluyor, manuel alıyorsun artı(+) ve eksi(-) den oluşan iki yöne topuzu ittirerek vitesi manuel değiştiriyorsun. babamın arabasında bu iş direksiyonun yanındaki 2 mandalla yapılıyor formula 1 araçlarındaki gibi. ama o manuel zevkini alamıyorum asla.

    ben istiyorum ki aynı böyle düz vites gibi 5 vitesli arabalar yapsınlar. bir de geri vites olsun sol ön tarafta. hah bir de 5inci vitesin altına da d harfini koysunlar.

    yani arabayı mis gibi düz vites kullan ama sıkışık trafikte tak d ye otomatik olsun arkadaş. debriyaj da olsun aynı. yapamadılar lan bunu bi. illa ben mi çizeyim projeyi be.
    ya da sadece 1inci vites otomatik olsun. zaten düz vites arabada tek sıkıcı şey arabayı ilk kaldırmaktır. sürekli yapılınca bayar. hah işte yapsınlar 1. vitesi otomatik. 1deyken debriyajsız kalksın araba, sonraki viteslerde debriyaja basarak değiştir vitesi. ah be.
  • (bkz: entry nick uyumu)

    tam da uymuş gerçekten. adam derdini efendi gibi anlatmış. otomatikten önce düz vites kullanırsanız olayın mantığını kavrarsınız demiş (ki dibine kadar da haklı bu konuda). ama araba sürmeyi çamaşır makinesi kullanmaya benzeten güzel arkadaşım aklı sıra çağa ayak uyduramayan diye laf sokmaya çalışmış.

    bir yerde araba sürmek gibi insan hayatını ilgilendiren bir durum ile çamaşır makinesi kullanmak gibi insan hayatına kolaylık sağlayan bir durumu karşılaştıran insanlardan tavsiye almamanız "bence" yararınıza olur.

    kazasız sürüşler, her ne kullanıyorsanız.
hesabın var mı? giriş yap