• kafalarını kazıyıp beyaz, ibikli bir bere takarlar. pala bıyıkları vardır.
    dini lider tarafından olmuş kabul edilmeyen dürzi kutsal kitabı okuyamaz, ibadet edemez.
    reenkarnasyon inançlarına göre ölen kadının yerine yine kadın, ölen erkeğin yerine yine erkek doğar.
    inanışlarına göre ruh ölümsüz, beden hikaye olduğu için savaşlarda ön saflarda kombine rezervasyonları vardır. ölmek onlar için bir problem değildir.
    dürzi olarak doğmamış kimse dürzi olamaz.
    tek eşlidirler.
    dünya üzerinde yaklaşık 1,5 milyon dürzi vardır.
    geneli suriye ve lübnanda yaşar.
    dinlerini yaymak gibi bir kaygıları olmadığı için musevilerle iyi geçinirler.

    kaynak : israildeki dürzi bayimiz.
  • dürziler'in kokeni fenike liler ile ve özellikle eski ahit 'te i. krallar 5:6 'da sözü edilen ve süleyman tapınagi 'nin yapimi sirasinda lübnan daglarindan kereste sagayan sayda'li isçilere baglamaktadir. haskett-smith, “the druses of syria” (suriye dürzileri) adli yapitinda: “dürziler, kendilerinin suleymanin tapinagi 'ni yapanlarin torunları ileri surerler.batililar ise durziler icin hacli seferlerinde lubnan'a yerlesmis olan dreux kontu ve adamlarindan geldiklerini iddia ederler.
  • lubnan ic savas doneminde israil ordusunda yahudiler disinda gorev yapma hakkina sahip tek gruptur
  • tek eşlidirler.. şeyhleri göz evliliği adı verilen ve hayatları boyunca tensel hiç bir temasın olmadıgı nefis mücadelesinde bulunurlar.. bu evliligi erkek kadar kadınlar da istemesi şart koşulmuştur.. bu mezhebe göre islamın 5 diil 7 şartı vardır.. 7. yi bilmemekle beraber 6. sı cihaddır..
  • sapkın olarak nitelendirilmesi islamda olmayan ruh göçüne yani reenkarnasyona inanmalarından dolayıdır.
  • israil, lübnan ve suriye'de yaşayan topluluk. israil'de yaşayanları daha çok israil işgali altındaki suriye toprakları olan golan tepeleri'ndeki köylerinde yaşar. israil ordusunda görev yapanları vardır ki, şu sıralar el nusra cephesi ve israil ordusu arasındaki irtibat nedeniyle isyan bayrağını çekmiş durumdalar.

    lübnan'da tüm ortadoğu'da barzani'den sonraki en kaypak isim olan (bkz: velid canbolat) tarafından temsil edilirler.

    suriye dürzileri ise daha farklıdır. bu kesim esad yanlısı olmakla beraber, yoğun olarak yaşadıkları süveyda kentine tek bir cihatçı bile sokmadılar. vahhabi/selefi islam devletleri, dürzilere yaşam hakkı tanımamış olsa da suriye bu ülkelerden olmadı. suriye'de kritik noktalarda bir dizi dürzi bulunur ki bunların en önemlisi (bkz: issam zahrettin)'dir.

    inanış olarak islamiyet öncesi pagan inançlarını alevilerden çok daha fazla ve yoğun bir biçimde yaşatan, bununla islamiyeti hasbelkader harmanlayan insanlardır.

    rivayet olunur ki, dürzi'nin 'dürzüyapılarak türkiye'de küfür gibi kullanılması lübnan iç savaşı'nda velid canbolat'ın tutumu nedeniyledir. trt radyolarından "solcu müslümanlar ve sağcı hıristiyanlar" arasındaki çatışmaları dinleyen halkımız dürzü liderin sürekli taraf değiştirmesine kızmış, bu kelimeyi küfürleştirmiştir.
  • inançları bakımından şii fatımi ismaililiğin alt koluna mensupturlar. maderşahi (anaerkil)dirler. soylarını, yahudiler gibi anadan sürdürürler. yani dürzi doğulur, dürzi olunmaz.
  • dürzilik, fatımi halifesi hakim biemrillah’ı tanrı olarak kabul eden ''ezoterik bir inanç akımıdır''. 16. yüzyılda suriye’de ortaya çıkan bu akımın,adını kurucularından ebu abdullah muhammed bin ismail anuştegin ed-derezi’den aldığı ileri sürülmektedir. kimi araştırmacılar dürziliği islam’ın batıni akımları arasında saymalarına karşın, sünni şeriatıyla olduğu kadar şii-batıni anlayışla da çatışan tarafları vardır.

    haçlılar’ın kutsal topraklar’da egemen oldukları dönemde, tampliyeler’in karşılaştığı doğu’ya özgü birçok gizemci inanç akımlarından biri de dürzilik’tir. dürziler’in inanç sisteminin ve ezoterik uygulamalarının tampliyeler’i etkilediği sıkça ileri sürülen bir savdır. bu sava göre tampliyeler, daha sonra avrupa’ya aktarılan ve zamanla masonluk sistemine yerleşen bir takım inanç ve geleneklerinin esinini dürziler’den almışlardır.

    tampliyeler’in dürziler ile bağıntısının hem tarihsel hem de geleneksel bir takım kanıtları olmakla beraber, bunun masonluk ve tampliyeler üzerinde ne gibi etkileri olduğu konusunda yalnızca varsayımlarda bulunulabilir.
  • suriye'de yaşamaktadırlar. süryani aslından geldikleri bilinmektedir. buzağıya tapmakta, ruhun hayvandan insana geçtiğine inanmaktadırlar.

    osmanlı idaresi altında sık sık ayaklanmışlardır. günümüzde daha çok lübnan'da görülmektedirler.

    dürzilerin adı "anuş tekin dürzi"den alınmıştır. dürzi kelimesi "terzi" anlamına gelmektedir. mısır hükümdarı hakim bi emrullah, buhara türklerinden mızraktarı anuş tekin'i suriye'ye göndermiştir. mısır'da batıniliğe* girmiş olan anuş tekin suriye'de isyan ederek imamlığını ilan etmiştir. üzerine mısır askeri gönderilmiş, kuvvetleri dağıtılmış ve idam edilerek öldürülmüştür. lübnan'daki süryani araplar anuş tekin'in dürziliğini kabul ederek dürzi diye anılmışlardır.

    mısır'da bulunan dürziler gizli mabetler inşa etmişlerdir. ancak mısır'da barınamamış ve suriye'ye geçmişlerdir. daha çok halep ve havran taraflarına yerleşmişlerdir. lübnan dürzileriyle birleşmişlerdir.***
  • fatımi ismaililerin bugünkü devamı niteliğinde olan dürziler'in tarihi de, onların hıristiyanlar ile ittifakından ve özellikle templier şövalyeleri ile iyi ilişkilerinden bahsetmektedir. dürzilere ait ritüellerde, haçlılarla batıni müslümanlar arasındaki dayanışmanın örnekleri görülmektedir. dürzilerin "darasin" denilen ritüellerinde, gerçek kimliklerini özellikle sakladıkları ve müslüman olarak göründükleri açıkça belirtilmektedir.

    bu mezhebin bünyesindeki hıristiyan kökenli bazı inanışların altında da, söz konusu işbirliği yatmaktadır. batıni doktrinden, kurucuları e1 hakim'in tanrı olduğu dogmasına saplanarak uzaklaşan dürziler, öncülleri ismaililer gibi beyaz giyinirler. insanları, akıllılar ve cahiller olarak ikiye ayıran dürzilere göre akıllılar kendileri, cahiller de diğer insanlardır. mezhebe kabul edilenlere "akel" adı verilir.
hesabın var mı? giriş yap