• duomo, italya özelindeki katedrallere verilen bir isim gibi görünse de, mimaride kubbeli katedrale denk düşen bir terim. kubbeli kilise de diyebiliriz. katedral, bir yöredeki piskopos makamlı en büyük kiliseye verilen isim. yani nispeten küçük bir kilisenin kubbesi mevcutsa o da duomo adını alabilir. nasıl bazilika mimari bir formsa, duomo da aynı hesap. latince domus kökenli, domus dei, yani tanrı'nın evi.

    tapınakların ne çok ismi var he mi... zaten bir yerden sonra hepsi birbirine girmiş, misal italya'da kiliseye ya bazilika ya da duomo denmiş; sanırım milano'daki duomo'nun da kubbesi yok nitekim. her eve gökdelen, her gemiye tanker denmesi gibi, galat-ı meşhur olmuş bildiğin. cami ve sinagog öyle değil, yapıyı tek elde toplamış, kafatoşları karıştırmamış.
  • duomo katedrali batı cephesi detayı : görsel

    milano, italya
  • eğer tüm italya'yı ve onun katedrallerini görmediyseniz duomo sizi kesinlikle etkileyecek. milano'ya ikinci gelişim. ilkinde topuktan başlık yukarı doğru çıktık. görmediğim kilise-katedral-şapel kalmadı. milano'da duomo'ya geldiğimde kilise kusacak kadar doluydum. doumo'ya gittim ve ona sultan ahmet camii muamelesi yaptım. gittim önünde oturdum, (zaten sultan ahmet'i de hatırlatıyordu) bir sürü güvercine yem attım, şöyle bir etrafını gezdim. o kadar.
    ama bu gidişim de herşey biraz daha fazla farklıydı. bir kere dinlenmiş gittim; katedral görmeyeli ay olmuştu; ve euro'lar hala cebimdeydi. haliyle duomo beni etkiledi. duomo'nun tepesine giriş güncel fiyatı yürüme çıkarım diyorsan 11 euro, asansör kullanırım ben dersen 15euro. bu biletlerle ekstra duomo müzesini gezebilir, katedralin içerisini dolaşabilrisiniz.
    kesinlikle gidiniz, görünüz efenim.

    ama duomo bende bu gelişiyle tarihe not düşürttü, gün kutlattı, tepesini hep heyecanla hatırlattı.
  • italyancada katedralleri tanımlamak için cattedrale kelimesinin yanı sıra kullanılan ikinci bir terim. en çok bilinen duomo milano katedrali dir. diğer önemli duomo lar roma daki san giovanni in laterano, alba, ancona, mantua, parma, floransa daki santa maria del fiore dir. bunlara cefalu, cremona, enna, l'aquila, modena, monreale, napoli, orvieto, padova, piazza armerina, pisa, prato, san gimignano, siena, spoleto, turin ve viterbo duomoları eklenebilir. fransa'da da duomolar vardır.
  • eğer gitmeden önce fotoğraflarına bakmadıysanız ve meydana çıkarken bi'anda karşınıza çıkmışsa ilk tepkiniz şu oluyor;

    oha a.k
  • bizdeki ulu sözcüğünün karşılığı olabilir. nasıl ki biz her büyük ve o bölgenin ana camisine ulu cami demişsek, italyanlar da her şehrin ana katedraline duomo demişler.
  • çevresinde gezinirken herhangi bir suç organizasyonunun kurbanı olmamak için pürdikkat olunması gereken muntazam yerdir. misal , fotoğraf makinelerinizle gezdiğiniz zaman sizin turist olduğunuzu çok kolayca anlıyorlar, sonraysa çevrenizi güzelce sarıyor dört beş kişi, eğer bir kaç kişiyseniz ve bu kişilere kararlı bir biçimde bakarsanız geri çekiliyorlar. ayrıca bahsettiğim suç organizasyonu emir kustrica 'nın time of the gypsies filminde de mükemmel işlenmişti.
  • ömrümde gördüğüm en enteresan ve en güzel yapılardan.. gerçek olduğunu bilmek bile insanı heyecanlandırıyor.. ilk görüşün gece olmasına dikkat edin.
  • italya'da floransa'da bulunan dünyanın dördüncü büyük kathedrali. yapımına 1294 yılında başlanmı ve 150 yılda tamamlanmıştır. 1420 yılında inşaa edilen görkemli kubbesi 16yy.'da çökmüş ve 19y.'da aslına sadık kalınarak tekrar yapılmıştır.
  • milano'daki dunyaca unlu duomo katedrali icin;
    yapım tarihi: 1386-1577, batı cephesi 1616-1813
    milano sehrindeki visconti sinyorunun hakimiyeti sırasında $ehrin "simgesel ve onemsel" ustunlugune i$aret etmesi amacıyla yapılmaya ba$lanmı$tır. yüzyıllar süren inşaat faaliyetinin nedeni, katedralin nasıl bitirileceğine ilişkin sonu gelmeyen tartışmalar nedeniyledir. dunyadaki en buyuk "gotik katedral", dunyadaki en buyuk katedraller icinde ise 3. sırada.
hesabın var mı? giriş yap