• bu arama motorunu çoktandır kullanıyorum. ilk çıktığı zamanlardan beri. önceleri sırf değişiklik olsun diyeydi, internet siteleri beni takip etse ne olur, hakkımda bilgi toplasa ne olur diye düşünüyordum.
    sonradan da "yahu" dedim, "neden reklam malzemesi olayım ki" dedim, "neden potansiyel ürün olayım?"
    mantıklı geldi; arada oluyordu öyle.

    bunu kullanacak insan da aynı şekilde düşünmeli, arama sonuçları çok iyi ama google kadar iyi değil. google başka çünkü, google eski, google çok güçlü; ama biraz göt. ddg bu potansiyele sahip, e ama nasıl olacak? kullanacaksın arkadaşım, öyle olacak. hem götlük de yapmıyor; yapmaz. adamların simgesi bile sempatik.

    en sevdiğim kısmı, meanings kısmı. bir kişi veya yer -ya da ne ararsan- direk arama sayfasında anlamları geliyor ki çok iyi, wikipedia falan uğraştırmıyor. videolar ve resimler arasında geçiş daha hafif, önceleri youtube videoları doğrudan ve anonim olarak oynatılabiliyordu ama youtube da göt olduğu için, buna izin verilmiyor artık.

    hakkında bayağı yazılmış, çizilmiş. ufak tefek, eğlenceli özelliklerinden ben de bahsedeyim.
    mesela people in space diye aratırsanız, o anda uzaydaki kişilerin -ne büyük sürpriz değil mi, öyle aratınca böyle çıkması- listesi geliyor üstte. biyografileriyle birlikte.
    ee, bu ne işe yarayacak? hiç. ben seviyorum öyle bakmayı. kaç gündür falan uzaydalar diye. hem zaten uzaya gitmeye falan gerek yok, bekle 300 yıl, galaksiler arası...

    sosyal medya biolarını görebilirsiniz. yazıyorsun @billgates. aaa ne değişik? bio geldi. olmadı bill gates !twitter yazarsın, twitter'da bill gates'i aramış olursun. ben bu arama şeklini maç linkleri için -sopcast, acestream- kullanıyorum. kıps. kıps. kıps! -çünkü benim twitter hesabım yok. arama sadece twitter'a özel değil, neredeyse tüm siteler için mevcut. !linkedin, !amazon, !eksi, !imdb gibi.

    bu ünlem de (`!`) bizim bang dediğimiz özellik. siz de diyebilirsiniz. arama sonuna sadece ! koyarsanız ilk sonuca gider, !google ya da !g yaparsanız google araması yapar, !youtube ya da !yt yaparsanız youtube araması yapar. gibi gibi. "e peki ben google araması için bunu neden kullanayım?" diyorsun değil mi sinsi? bu şekilde aradığınız zaman da güvenli ve gizli bir arama yapmış oluyorsunuz, yani yine takip edilmiyorsunuz.
    naaayyyyssss.

    bir de benim gibi sımaylilerden -emoticon- anlamayan insansanız, birebir. kopyala, yapıştır, sana sonucu versin. mis gibi mis.

    alternatif sunmakta da birebir. açıyorsun ddg'yi, yazıyorsun alternatives to vlc media player sıralıyor sana en çok ne tercih ediliyormuş, hangisi multiplatformmuş, hangisi değilmiş. misler gibi.

    güvenli şifre üretmek mi istiyorsun? yazıyorsun password 15, veriyor sana 15 karakterli bir şifre. 20 karakterli olacaksa yazıyorsun password 20.

    url shortener/expander olarak da kullanabilirsin. url'yi kopyala, atıyorum imdb.com -bu kısa gerçi ama- shorten imdb.com yaz, bitti. kısaltılmış url'yi de başına expand yazıp veriyorsun, hangi siteye gittiğini -gitmeden- biliyorsun.

    kafiyeli kelimeleri de diziyor. ama türkçe değil işte. yazacaksın rhymes with garage, verecek sonuçları. gönül eğliyoruz yani.

    stopwatch yazınca da kronometre veriyor, tur zamanı tutuyor falan hoş bir şey.

    istediğimiz bir tarihin takvimine de -mesela mayıs 1963- calendar may 1963 yazarak ulaşıyoruz. iyi bir şey.

    is ... down yazarak da -noktalı kısım sitemizin adresi- bir site çalışıyor mu, yoksa o an offline mı ona bakabiliyoruz. bu torrent kullanıcısı olduğumdan işime yarayan bir özellik.

    binary decimal dönüşümü de yapabiliyor. basitçe ver 10101011010 sayısını, ekle binary yazısını, bitti.

    ascii dönüşümü de yapıyor. dönüştüreceğiniz metni girin, sonuna figlet yazın. o kadar.

    özel karakterler için html codunu da verir. mesela kalp şeklinin kodunu bilmiyorsunuz. yazıyorsunuz html for heart, bitti. ♥ imiş, bu arada.

    hasılı, bu şeyleri başka sitelerle de yapabilirsiniz, eminim. sonuçta ddg bunları icat etmedi, sadece içine yerleştirdi. ama ddg kullanarak istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz, hem de takip edilmemiş olursunuz.

    tl;dr notu: kullanın.
  • şöyle bir örnekle anlatayım. mesela google'a gitar yazdınız, karşınıza ilk sayfada çıkacak siteleri size yazayım:
    - hürriyet
    - sabah
    - yeni şafak
    - yalanhaber.com
    - hepsiyalan.net
    - fasofisohaber.org
    - sadecereklamvar.com
    - busitedegitarlailgilihicbirbilgiyok.com
    - sakizcignemekorucubozarmi.biz

    eğer aynı aramayı ddg ile yaparsanız muhtemelen:
    - gitar.com
    - muzikaletleri.net
    - gitarforum.org
    - muzikmarket.net

    gibi sitelerle karşılaşırsınız. seçim sizin.
  • ddg kullanırken gizli sekmede google kullanmak yerine ddg üzerinden aramak istediğiniz kelime ya da cümlenin sonuna !g koyarak encrypted olarak ddg vasıtasıyla google üzerinde arama yapmaya olanak verir.
  • - $25,000'ı eff'nin internette gezdiğiniz, baktığınız sayfaları izleyen reklamları ve 3. taraf çerezleri engelleyen privacy badger tarayıcı eklentisine,

    - $25,000'ı anonimliliği ve gizliliği korumayı hedefleyen, usb'den, dvd'den, sd karttan çalıştırılabilen işletim sistemi tails'e,

    - $25,000'ı securedrop'u desteklemek üzere freedom of the press foundation'a

    - $25,000'ı gpg suite'i desteklemek üzere gpgtools'a,

    - $25,000'ı girl develop it projesine

    olmak üzere ücretsiz ve açık kaynak olan 5 projeye toplam $125,000 bağış yapmışlar.

    kaynak: https://duck.co/blog/donations_2015
  • kısa adresi ddg.gg olan arama motoru.
    ara sıra kullanıyordum, az önce uygulamasını yükledim, uzun süre deneyeceğim, izlenimlerimi paylaşacağım.

    edit: !bangs adını verdikleri bir işlev var, örneğin arama çubuğuna !tdk ropdöşambır yazdığınızda tdk'de ropdöşambır'ın anlamını arıyor, !yt lost on you yazdığınızda youtube'da lost on you'yu arıyor. bu işlevin en büyük özelliği doğrudan ilgili sitenin sonuç sayfasına yönlendirmesi. benim en sık kullandıklarım arasında !tdk ve !tureng var. daha çok ayrıntı şuradan öğrenilebilir.

    anlık yanıt özelliği var, ki bunu yanlışlıkla keşfettim. türkçe aramalarda çalışıyor mu bilmiyorum ama örneğin "how to install a gnome theme" yazdığınızda ask ubuntu'da sorulan ve doğru yanıt olarak seçilen sonucu çat diye karşınıza çıkarıyor. bu bilgiler türlü sitelerden derleniyor. ben gnu/linux kullandığımdan, yardım gerektiren konularda ddg'yi kullanıyorum ve bu tarz hızlı yanıtlar zaman kazandırıyor.

    bir de, örneğin web tarayıcınızda ddg'yi varsayılan arama sağlayıcınız yaptınız, bir şey arıyorsunuz ama ddg'de bulamadınız, arama çubuğunun başına hemen !g yazıp bir boşluk bırakıp derdinizi yazıyorsunuz, o da sizi google'a yönlendiriyor. böylece, hem yalnızca üç tuşa basarak google kullanmaya devam edebiliyor hem de yeni arama motorunuzun keyfini sürebiliyorsunuz.

    bunlar masaüstü bilgisayar izlenimlerimdi. android telefonumda uygulamasını kurmuştum. orta tuşa ddg'yi atadım, basılı tutunca arama ekranı açılıyor. her defasında klavyede ünlemi aramayalım diye arama çubuğunun soluna ünlem imini koymuşlar, ona basınca doğrudan bang özelliği açılıyor, böylelikle hızlıca daha özellikli arama yapabiliyorum.
  • ceo'su gabriel weinberg,

    “insanların hiçbir zaman takip edilmek istemediklerini biliyoruz. insanların istedikleri sonuçlara ulaşırken aynı zamanda gerçekten gizliliğe sahip olmayı tercih etmesi hiç şaşırtıcı değil. bugüne kadar bir kez bile soruşturmaya tabi tutulmadık, çünkü veri depolamıyoruz... gizlilik politikamız bunu gerektiriyor. kısaca hükümet kapımıza gelse onlara verecek bir şeyimiz yok. mahkeme kararları gereğince bilgi sunabiliriz. ancak kullanıcı bilgisi bulundurmadığımız için böyle bir şey gerekeceğini sanmıyoruz”

    demiş.
  • yaklaşık bir aydır kullandığım ve yandex ibresini falan görmediğim arama motoru. bang olayı da şahanedir.

    yandex çıkan sonuçların kaynaklarından sadece biridir. tıpkı kaynak olarak yahoo, bing, wikipedia yummly gibi servislerin de kullanıldığı gibi. duckduckgo arama sonuçlarını kendi de dahil olmak üzere 500 küsür kaynaktan derleyip son kullanıcıya sunuyor.

    "zira arama sonuçlarını yandex'ten çekiyor" demek saçmalık olur bu yüzden.
  • dizinleme algoritmasında kullanıcı fişlemesi yerine daha çok yüksek kalitede backlink'ler ve semantik ilgi kullanan arama motoru. open source değil free software olduğunun da altını çizmek şart.

    bugün, alışkanlıklarımdan azıcık vazgeçerek, yaptığım 10 aramadan 9'una doğru sonuç bulmamı sağlamıştır.

    10'da 1'i de sağlayacaktır. çünkü google da başlangıçta başarısızdı. onu biz bugünlere taşıdık. şimdi sıra, zaten bize ait olan özgür bir yazılımı başarılı kılmada.
  • reklamları engelliyor diye eleştirildiğini de gördük, çok şükür.
  • çok bir halt etmişçesine sansür işine girdiğini duyurmuştur. dandik bir arama motoru olmasına rağmen google sansüründen kaçmak için kullanıyorlardı insanlar bunu. artık bir anlamı kalmadı.
hesabın var mı? giriş yap