• diyafram nefesi burundan karına (aşağıya) doğru alınan ağızdan verilen sağlıklı nefes alma tekniğidir. bebeklikte memeden süt emerken kullandığımız bu teknik daha sonra ilkokul beden derslerinda göğüse alınan nefesle kaybolmuştur. göğüs nefesi ise diyafram nefesiyle alabileceğin nefesin yalnızca dörtte biridir. ergenlik çağında ise bu nefes amele nefesine dönüşmüştür. spor yaparken çabuk yoruluruz ve genç yaşta merdiven çıkamamaya başlarız. diyafram nefesi insana yüksek oranda temiz enerji sağlar. halter müsabakalarını bir düşünün...halteri kaldırırken bağırmalarını...nefesleri onların tek şansları çünkü.

    kaliteli yaşamak, beyine oksijen gitmesi ve bol enerji diyafram nefesinin insana kazandırdıklarıdır. sadece şarkı söyleyenler ve üflemeli çalgılar çalanlar değil herkesin diyafram kasını farketmesi ve bu seviyede nefes alması şarttır. çocuklarımızın beden gelişimi bile buna bağlı. eğer burunda bir problem var ise hemen ameliyat masasına yatılmalıdır. burundaki bir et ya da devalüasyon sağlıklı nefes almanıza engel olacaktir.

    diyafram kasımızı farketmek aslında çok kolaydır. birkaç küçük antremanla farkedebilir, kendimizi alıştırabilir ve hayatımıza diyafram nefesiyle devam edebiliriz.

    1- sırtüstü yatın ve karnınıza ağırcana bir kitap yerleştirin. uzun uzun nefes alın. karnınızdaki ağırlık diyafram kasınızı çalıştıracaktır. bu egzersizi yatmadan önce beş dakika yapsanız bebeklik zamanlarını hatırlamaya başlarsınız. acaba memeden süt emerken aynı anda nasıl nefes alabiliyorduk. hadi kola içerken nefes almaya çalışın bakalım...ya da çalışmayın boğulma tehlikesi geçirebilirsiniz.

    2- ayakta durun, dilinizi dışarı çıkartın ve kesik kesik nefes almaya çalışın (köpek taklidi yapıyoruz). diyafram kasınızın hızla çalıştığını göreceksiniz. bu egzersize günde 1-2 dakika ayırmanız size yetecektir.

    3- belden eğilin (domalma pozisyonu), elinizi karnınıza yerleştirin ve nefes almaya çalışın. diyafram kasınınızı hissedin ve sonra ayağa kalkın. gün boyunca diyaframı düşünerek nefes almaya çalışın. göreceksiniz hayatınız değişecek. iddia ediyorum.

    kaliteli yaşama hoşgeldiniz...
  • nefes elbette ki sadece akciğerlere alınır. diyafram nefesi denilerek kastedilen şey, nefes kontrolünün diyafram kası ile sağlanması, gerektiği zaman gerektiği kadar nefes verilerek ses kontrolünün en üst seviyede tutulmasıdır. her insan doğuştan diyafram nefesi alır verir, zamanla bu nefes türünden uzaklaşır. halen uyurken diyafram nefesi kullanırız. bebekler mütemadiyen diyafram nefesi kullanır, sürekli ağlarken seslerinin kısılmaması da buna bağlıdır. yeteri kadar çıkan nefes, ses kısılmalarını da engeller.
  • nasıl alacağım, nereden başlayacağım, diyaframımı bulamıyorum vs diyenler için; dirsekleri birleştirerek dizlerin arasına yerleştirdikten sonra öne doğru kapanıp çenenizi göğsünüze dayayarak alabileceğiniz nefestir. ilk etapta diyaframınızın yerini şıp diye bulmak için bu iyi bir yöntemdir çünkü bahsettiğim pozisyona geçtiğinizde ancak diyaframdan nefes alabiliyorsunuz. şimdi efendim, bu kası çalıştırmak çok zor değil ancak buradan nefes almayı alışkanlık haline getirmek zordur. ilk egzersizlerde kendinize çok yüklenirseniz başınız falan döner, kulaklarda çınlama falan olur bunlar normaldir.

    işi hitabetle alakalı olanların muhakkak öğrenmesi en azından bir yerden başlaması gerekiyor çünkü etkili hitabetin, nefes nefese kalmadan uzun cümle kurmanın, bağırmadan dışa doğru konuşmanın tek yolu diyaframdan nefes almaktan geçiyor.
  • göğüs nefesi alıp üflediğinizde bir bardağın ancak yarısını havayla doldurabiliyorken, diyafram nefesiyle tamamını doldurabilirsiniz. bu da demektir ki diyafram nefesi aldığınızda vücudunuza daha çok hava alırsınız, dolayısıyla kas ve dokulara daha fazla oksijen gider. oksijen de vücuda gerekli enerji kaynağı olduğu için diyafram nefesiyle direkt kara geçersiniz.

    bahsedilen bebekken diyaframla nefes alıp sonra unutma meselesi de şuradan gelir; aslında vücudumuz nötr duruş gibi diyafram nefesine de programlanmıştır. nasıl zamanla ve belirli etkilerle vücudun nötr duruşu değişiyorsa (kamburlaşma, omuzların kapanması, vs.) nefes alış şeklimiz de değişir. göğüs kafesi burna daha yakın olduğu ve solunum yolunu kısalttığı için vücut tembellik ederek diyafram yerine göğüsten nefes almaya alışır. aynı şekilde burun yerine ağızdan nefes almak da bu yolu birazcık kısalttığı için ağızdan nefese alışmamız da buna benzer. ancak düzgün konuşmak ve ses tonunu iyi ayarlamak, şarkı söylemek, daha verimli antrenman yapmak ya da daha uzun süre su altında kalabilmek istiyorsak diyafram nefesine dönmemiz gerekir.

    nasıl sporcular belirli bir süre antrenman yapmadığında kasları daha çabuk yoruluyor ya da ara sıra yaptığımız halı saha maçlarından sonra bacaklarımız ağrıdığında 'hamlamışız' diyorsak, diyafram da bir kas olduğu için çalıştırmadığınız sürece 'hamlar'. bunu önlemek için de diyaframı sürekli çalıştırmalı ve diyaframdan nefes almaya çalışmalıyız. bunun için özel nefes egzersizleri de var, ilerlemek isteyenler onları çalışabilir.
  • şanslı azınlık diyebileceğimiz bazı insanlarda bebeklikten sonra da doğal nefes alıp verme şekli olarak kalabilir.

    nefes alıp verme şeklinizi anlamanın bir yolu şudur: dik oturun, bir elinizi göğsünüze diğer elinizi de diyafram kasınızın üzerine koyun (diyafram kası yaklaşık olarak göğüs kafesinizin en alt noktasından üç parmak aşağıdadır). derin nefes alın. diyafram nefesinde sadece göğsünüz değil diyaframınız ve hatta daha aşağıları da şişmeli.

    bir dediyafram nefesinin nasıl olduğunu anlamanın pratik bir yolu da şöyle: elinizi diyaframınızın üzerine koyun. korktuğunuz zaman yaptığınız gibi bir anda 'hii' diye nefesinizi içinize çekin. bu doğal refleks sırasında diyaframınızın oynadığını hissedeceksiniz.
  • ilkokulda beden eğitimi derslerinde, çocuk yaşlarda neden alıştırılmadığımızı bir türlü anlayamadığım doğru nefes alma tekniği.
    kan dolaşımı ve etkili nefes kullanımı gibi faydalarının yanı sıra, sürekli karın kasları aktif olduğu için üst karın kaslarını da çalıştırıyor.
    bu arada insan gece yattığında ve gün içinde aklına geldikçe diyafram nefesi aldığında zamanla istemsiz olarak da o şekilde nefes almaya alışıyor.
  • bu nefes türü, sadece göbegin nefes alip verme sirasinda kulllanilmasini içerir. aslinda hepimiz bu teknigi uygulariz; bunun için sirt üstü yere uzanmaniz yeterli, bir elinizi göbeginizin üzerine koyun ve normal nefes alip vermeye baslayin, sadece göbeginizin nefes aldiginizda sistigini, ve nefes verirken de indigini göreceksiniz. iste bu diyafram nefesidir. bunu oturarak da uygulayabilirsiniz, bunun için bir elinizi yine göbeginize koyun ve gögsünüzün nefes ile inip kalkmasina müsade etmeden, göbeginizin sismesine ve inmesine izin verin.
  • alkollüyseniz ve trafik çevirmesine yakalanmışsanız, diyafram nefesini kullanarak üflemedeki promil oranını düşürebilirsiniz.yüzde yüz etkili bir yöntemdir.
  • bebeklikte bildiğimiz, çocukluğa geçerken "hadi bensiz bi dene, kıymetimi bilirsen tekrar geri dönerim" diye bizi bırakıp giden, sonradan çok şanslıların ancak tekrar yakalayıp bulduğu bir "can"dır. kimi zaman da, nankörlüğünüzü affetmeyen**, onlarca yıl meslek icra ettirdikten sonra, kırılgan, alıngan, bilinçaltına darılan biri olarak durur, derinden derine size içerleyip, terk edebilir. reflekstir, öğrenildikten sonra unutulmayandır. küstürmemek lazımdır.
  • ney üflerken kullanılması, neyden daha iyi bir ses alınmasını sağlayan nefestir. gül koklar gibi efendim.
hesabın var mı? giriş yap