• kapadokya bölgesindeki çoğu yerleşim yerinde yeraltı şehrine rastlamak mümkündür.
    ama bir tek derinkuyudaki yeraltı şehrinin adındaki şehir kelimesi abartı değildir.
    giriş katı ayrı bir güzeldir, ilerden sola dönüp okula gidersin, düz gidersen vaftiz havuzunu ve mutfağı görürsün.
    basamaklarla bir kat aşağı inersin, yeraltına doğru 45 derecelik bir açıyla toprak koridoru yürürsün, koridorda sağlı sollu küçük odalar vardır.
    her kattan sonraki koridorun ortasına doğru kapı kilitleri vardır, bunlar iki metre çapında sert kayadır, disk şeklinde yontulmuş, hemen arkasındaki odaya itilmiştir.
    savaş zamanı odadan koridora yuvarlanır ve girişi kapatırlarmış.
    her katı ayrı bir güzeldir. (çok uzun olduğu için 2. kattan 7. kata kadar olan kısmı atlıyorum)
    sekizinci kata indiğinizde haç şeklindeki kiliseyi görürsünüz, arkanızı dönüp tavanı taşıyan kirişlerin arasıdan geçip sola dönersiniz , ilerde sağda havalandırma bacalarının yanıda zamanında günah çıkarmak için kullanılmış, şimdilerde dilek tutmak için içinden geçilen duvara oyulmuş yarım daire koridora gelirsiniz.
    içerden saatlerce çıkmazsınız, büyüleyici birşeydir.
    havası dinlendirir ,insana hayat verir.
    havalandırma sistemi toprak duvarlarla birleşince dışarısı umrunuzda olmaz.
    dışarısı dondurucu soğuk olsa üşümezsiniz, bunaltacak sıcaklarda terlemezsiniz.
    bi tatil yada gezi düşünceniz varsa hiç beklemeden gelin derim.
    ben derinkuyuluyum ve yıllardır her fırsatta içeri giriyorum, hala doyamadım.
  • nevsehir'de hititlerden çok hobbitlerin yasadigini düsündügüm yeralti sehri.. zati baska kimse sigamaz.

    çikisinda yöredeki kadinlar kendi yaptiklari küçük bebekleri satiyorlar. ayrica karsidaki dükkandaki amcamlar topladiklari tarihi taslardan taki yapiyorlar. görmek lazim..

    edit: bu tarihi yeraltı şehrini gezdirmek isteyen dolandırıcı rehberler bulunabilir. bize söylenen bu şehrin kış boyu kullanıldığıydı. meğersi öyle degilmiş, halk sadece savaş zamanı giriyormuş içeri. queen of cups'a teşekkürler.
  • kapadokya'da yerin 20 kat altına kadar inen bir şehir.kazılarda sadece ilk 7 kat açılmıştır. akarsu ile bağlantılı bir havalandırma olduğundan içerisi dışarısı kadar havadar ve temizdir, ayrıca rutubetsiz tabiki.. ilk kat ahırdır, hayvanları aşağı indirip çıkartmak çok zor olduğundan, ikinci kat komün bir mutfaktır, dışarı çıkan duman dikkat çekmesin diye ayrı mutfaklar yapılmamıştır, katlar bu şekilde gider, yedinci katta minicik bir kilise ve mezarlık bulunmaktadır. katlar arası geçiş tek kişinin ancak eğilerek gidebileceği şekilde yapılmıştır. belli yerlerde geçişi engelleyen süngü taşları vardır. taşdevri çizgi filminden bildiğimiz ortası delik kocaman taş bloklarla, geçiş düşman gelirken kapatılır ve delikten atılan ok ya da dökülen kızgın yağ vs. yöntemlerle düşman püskürtülürmüş. mutlaka gezilip görülmesi gereken insanlık harikası bir yer.
  • 7. kata inmek tam bir işkencedir.4 ve 7. katlar arasında tek bir iniş çıkış yolu bulundugundan karşıdan kimsenin gelmedigine emin olarak hızlıcana iki büklüm yürümek gerekir.8. katı ufak bi mezar odasından oluşur.koridorların bu kadar dar ve küçük yapılmasının sebebi olurda girerlerse silahlı düşmanların rahat hareket edememesini saglamaktır.klostrofobisi olanların girmemesi önerilir
  • şu yaşıma geldi bisürü ülke birsürü şehir gezdim, onca gezi programı okuyup yüzlerce seyahat dergisi okudum bu yeraltı şehrinin varlığını az önce rastlantı sayesinde öğrendim.

    gerçekten de tanıtımının eksik yapıldığını düşünüyorum bu yerin. adam dağları taşları grand canyon diye öyle bir pazarlıyorken yediden yetmişe bilmeyen yok, biz de höyüklere törenle beton dökenleri, tarihi kalıntıların üzerine baraj yapanları bir kenara koyuyorum sağlam olanlar bile doğru düzgün tanıtılmıyor. kendi cahilliğime de söylenerek gidilecek yerler listemde nevşehiri bir sıra daha yükseltiyorum.
  • ilçedeki atatürk heykeli dahil bütün sanat eserlerini, belediye başkanlığı sırasında ünlü heykeltıraş hakkı atamulu yapmıştır.

    (bkz: hakkı atamulu)
  • iyi bir savunmaya sahip yeraltı şehri.

    disk şeklindeki ağır ve sağlam kapıların yanında savaş zamanında düşman askerinin yeraltı şehrini farkedip girme ihtimaline karşı şehirde karartma uygulanırmış. eğer bir düşman askeri ışık kaynağıyla şehre girerse zaten direk oklara hedef oluyormuş, karanlıkta ilerlerse de odaların arasında yer yer tuzak amaçlı hazırlanan derin çukurlara düşüyormuş. barış zamanlarında erzak deposu olarak kullanılan bu derin çukurları günümüzde üstü mazgallarla kapatılmış olarak görebilirsiniz.
  • çıkışta insanı buz, kırağı tutmuş toprağını öpme, sıfır derece civarında seyreden havasını kucaklama, kuvvetli rüzgarlarla uçuşan gökyüzüne doğru şen gülücükler saçma hissiyatlarıyla dolduran; muazzam, fevkalade, olağanüstü, büyüleyici gibi sıfatların kifayetsiz kaldığı, sahiden de dünyanın bilmem kaçıncı harikası payesini hakeden bir yeraltı şehrine ev sahipliği yapan, onun dışında bildiğin bozkır ortasına konuşlanmış yarrak gibi anadolu ilçesi.

    ha bir de burdan çıkıp nevşehir yoluna vurup, kestirmeden ürgüp'e doğru geçen tali yolda artık idari olarak nevşehir'e mi niğde'ye mi bağlı bir mezrada, yakın tarihte inşa edilmiş bir adet ebu suud camisi bulunmakta; bildiğin işid dergahından geçtik yani ayak üstü turizm yapacaz diye..
  • genelde tek veya iki katlı evlerin bulunduğu ilçe merkezinde en yüksek yapıt kendine hayran bırakan devasa atatürk heykeli ve uzay yolu filminden esinlenilerek yapılmış gibi duran cami minaresidir. merkezin nüfusu 10 bin civarındadır.

    derinkuyu ilçesine bağlı iki belde, 6 köy bulunur;

    beldeler; yazıhöyük, suvermez.
    köyler; çakıllı, doğala, til, özlüce, kuyulutatlar ve güneyce (güneyce ürgüp sınırları içinde bulunmasına rağmen derinkuyu'ya bağlıdır).

    ilginç cami: [http://www.arkitera.com/…nereferandum/derinkuyu.jpg http://www.arkitera.com/…nereferandum/derinkuyu.jpg]

    ilginç heykel: [http://mw2.google.com/…io/photos/medium/4125458.jpg http://mw2.google.com/…io/photos/medium/4125458.jpg]
  • eskiden bir rum yerleşim merkezi olan, cumhuriyet sonrası bucak olup, sukuyularının derinliği nedeniyle derinkuyu adını alan ve altında dünyanın sekizinci harikasi olarak nitelendirilen bir yeraltı kenti barındıran kasaba..(niye oturup da gecenin bir vakti çok lazımmış gibi bunları yazdım peki? kimse oturup da 8. harika deme lutfunda bulunmamış diye,evet bunun için..)
hesabın var mı? giriş yap