• şöyle bir söz söylemiştir...

    "büyük bir ormanda kayboldum ve önümü görmek için küçücük bir ışığım var. orada yanıma biri gelir ve der ki: 'kardeşim, yolunu daha iyi bulmak için mumunu söndür.' o birisi bir ilahiyatçıdır."
  • "yalanın faydası bir defa içindir,gerçeğin faydası ise sonsuzdur,ölmez" diyen düşünür.
  • hayat mottosu yapılabilecek şu sözleri söylemiş filozoftur:

    "umut geleceği hatırlama, mutluluk geçmişi unutma sanatıdır...”
    diderot ..
  • kız kardeşine bir manastirda öğrenci iken hayasız rahiplerce tecavüz edilmesi üzerine, hay zkim ben böyle kiliseyi diyerekten ayaklanan materyalizmin üstatlarından; kendisi de büyük ihtimalle o döneminin ruhban takımı tarafından bir süre eğitilmiş olan diderot'un babası bir bıçak satıcısıydı. (bkz: martin luther)
  • d'alembert ile "ansiklopedi" nin icadını gerçekle$tiren fransız enlightenment dü$ünürü... ilk ansiklopedi, o zamana kadar bilinen her bilginin (diderot ve d'alembert e göre) sistematize ve kategorize edilmesi yoluyla fasiküller halinde basılmı$tır... bu fasiküller her hafta ya da ay gibi belli bir süre zarfında tamamlandıkça piyasaya sürülmü$ ve halktan büyük talep görmü$tür.
    (bkz: meydan larousse) (bkz: ansiklopedi)
  • ''kölelikten beter bir şey var; o da köleden geçilmeyen bir yere özgür insanların memleketi deyip çıkmaktır.'' sozunu soylemis yazar*
  • ''man will never be free until the last king is strangled with the entrails of the last priest.''

    “son kral, son papazın bağırsaklarıyla boğulup öldürülmedikçe insanlık özgür kalmayacak.''
  • "şu koca dünyada fert olmaktan gurur duymanın; bir kuşun kanadındaki bir tüyün kendisi ile gurur duymasından farkı yoktur", anlamında sözleriyle kibrin ne kadar büyük aptallık olduğunu harika bir şekilde anlatmış. bu sözü bilip de kibre kapılan insan acınasıdır.

    artık kibre kapıldığın her an aptal ve acınası olduğunu hatırlayacaksın. ne güzel değil mi? belki böylece kibrin azalır.

    bir de; "şu hayatta yemek, içmek, sevmek ve uyumaktan daha güzel hiçbir şey yoktur" demiş. içten içe birçoğumuz da biliyor ki aslolan bunlardır. peki neden önceliklerimizi buna göre belirlemiyoruz? korkağız da ondan.

    tamamen samimi olun ve düşünün. siz de gördünüz değil mi?

    ayrıca iddialarını savunuş şeklindeki tutarlılık neredeyse matematik tutarlılık kadar sağlamdır. d'alembert'i dahi alt etmesi de burdan kaynaklanıyor.

    hayranlık uyandıran bir insan.
  • encylopedie'nin autorite politique başlıklı kısmına osmanlı devletine" yönetilmek alışkanlık haline gelmiş hayvanlar sürüsü" şeklinde döşemiş kişidir.
  • gerçekten de yazdigi -orjinal adiyla- "jacques le fataliste et son maitre" adli romani dönemine göre takdire sayan bir yapiya sahiptir. anlatici sürekli araya girer, okura ses verip onunla muhabbet eder, "bak okur, simdi bu adamlar var ya, iste onlarin butun kaderi benim elimde" diyip sizi gicik etmeye çalisir. daha o zamandan (ki bu 18. yüzyilin sonuna dayanir)klasik roman anlayisindan disari çikmistir. gerçi kitabin başinda bu bir roman degildir der ama biz yer miyiz? yemeyiz. (bkz: yer mi anadolu çocugu)
hesabın var mı? giriş yap