• güncel bir örnek verelim: karabağ de jure olarak azerbaycan devletinin bir parçasıdır; bm kararlarıyla da bu uluslararası hukuk tarafından desteklenmektedir. ancak bölge de facto olarak ermenistan işgali altındadır.

    bundan yıllar sonra da ermeni işgali sürer ve diğer ülkelerin çoğu da tek tek bölgenin ermenistan’a ait olduğunu kabul eder ise, karabağ de jure olarak ermenistan’a katılır.

    allah korusun.
  • uluslararası hukukta devlet tanıma yöntemlerinden biridir, diğeri ise de facto dur. "de facto" geçici, "de jure" kalıcı anlamına gelir, bir devlet yeni kurulan bir devleti "de facto" tanıdığı zaman bu tanıma işlemini geri alabilir veya "de jure"e yani kalıcı tanımaya çevirebilir. "de facto" tanıma bir çok amaçla yapılabilir ama genelde geleceği henüz belli olmayan, yeni kurulmuş devletlerde "hele dur bi acele etmeyelim önce bi bakalım ne yapacaklar" anlamına gelen bekle gör politikası gereğince yapılır. daha sonra bu geçici tanıma kalıcı hale de getirilebilir, geri de alınabilir...

    de jure tanıma geri alınmaz, bir devleti bir kere "de jure" tanıyan devlet bunu geri alamaz, seni artık tanımıyorum diyemez. savaş durumuna gelse dahi ilişki seviyesini düşürebilir veya tamamen bitirebilir ama tanımaktan vaz geçemez. daha önce tanınan bir ülke de ortaya çıkan hükumet değişikliği, darbe veya devrim sonucu var olan yönetim değiştiğinde diğer devletler yeni yönetimi tanımama hakkına sahiptirler, devleti komple tanımama hakları daha önceden tanıdıkları için yoktur.. (bkz: türkiye'nin mısır darbe hükumetini tanımaması)
  • hukuki düzenlemelerle yapılan anlamında bir terim; toplumsal yaşamın düzenlenmesi iki ana şekilde olur; ya düzenleyici kurallar, toplumsal yaşamın gelişimiyle kendiliğinden ortaya çıkar, bir şekilde insanlar bunu uygulamaya başlarlar (bkz: de facto), ya da başka bir ülkenin mevzuatından, benzer bir uygulamadan adapte edilmiş hukuki düzenlemelerle ortaya konur.
  • "de facto"nun tersi değildir. ama de facto ile mukayeseli olarak kullanılır.

    tema:
    (bkz: ingilizce/@derinsular)
  • pek yardımsever hukuk insanı kendisi.
  • bir ekşi sözlük yazarı.
  • ''tanınma''nın diğer bir yoludur. buradaki 'tanınma' devletin tanınmasıdır. ,

    diğeri için ; (bkz: de facto)
  • hukuki, hukuk düzleminde yer kaplayan vesaire gibi.

    bir de bunun kardeşi vardır, fiili manasına gelen. (bkz: de facto)
  • de ivre ve de iure olarak daha eski yazım şekilleri bulunan latince hede.
  • "hukuken" anlamına gelen latince kelime öbeği. kesinlikle de factonun karşıt anlamı değildir.
hesabın var mı? giriş yap