• yaklasik 1 aydir neredeyse butun bos vaktimi harcayan site. oldukca kaliteli bir icerigi var ve bilgiye ac biriyseniz kesinlikle bagimlilik yapiyor.

    birader ben okulu zor bitirdim sen neyin kafasini yasiyorsun diye kestirip atmayin. klasik "okul" tecrubesinden cok ama cok farkli bu online education denen nane.

    - oncelikle bedava.
    - dersin zamanini sen belirliyorsun. videolar onceden yuklenmis durumda (hepsi degil ama haftalik yukleme oluyor bizzat hoca tarafindan). haliyle istersen gecenin 3'unde ac otur basina istersen mesai bitiminde. tamamen gotunun keyfine bagli. yani canin ne zaman yeni bir seyler ogrenmek isterse!
    - rahat bir ortam. evindesin, giy sortunu altina, koy kahveni onune, uzat ayaklarini. var mi boyle bir keyif? dersi dinlerken saclari mohikan yap, caprazdaki esmere cool gorunmek icin kasmaya gerek yok.
    - bir yeri kacirip sonra hocanin o noktadan daglar yarattigi zamanlari hatirlar misin? bundan sonra isterse everest yaratsin, anlayan kadar geri sardirirsin anlatsin dursun.
    - dersler ingilizce ama altyazi imkani var. bu altyazilari da bizzat kursa kayitli ogrenciler gonullu olarak hazirliyor. tabii ki daha turkceye rastlamadim. ama organize olursak neden olmasin? butun taslagi hazir veriyor site siz sadece karsina turkce anlamini giriyorsunuz.
    - son olarak ders baydi mi? kapa gitsin, sonra tekrar donersin.

    mesela ben su an introduction to finance dersini aliyorum. kaul gautam diye bir prof. vallahi guzel insan boyle bir seye katildigi icin. bu hayatta ne isterse olur isallah. university of michigan'in business school kisminda hocaymis. buranin seneligi 75.000 dolar. ucuruma bakin, imkana bakin. ve bu adamlar hakikaten alanlarinda ust duzey kisiler. bunlardan bedava ders almak bulunmaz bir nimet. evet finansa giris kursuyla finans uzmani olmayacaksiniz ama cok saglam bir temeliniz olacak. gerisi zaten size kaliyor. isterseniz kendinizi cok daha fazla gelistirebilirsiniz ders bittikten sonra. bosuna demiyorlar baslamak bitirmenin yarisi diye. bu site size iste muthis bir baslangic sagliyor!

    daha fazla uzatmayayim. bu tarz amerika'nin top 10 universitesinden hocalar ve cok genis yelpazede dersler var. ayrica cok aktif forumlari oluyor derslerin. herkes cok yardimci, hatta ayni sehirden olan insanlar bulusup beraber calisiyorlar. bu treni kacirmayin

    may the force be with you
  • https://www.coursera.org/landing/hub.php

    2011 ekim - aralik doneminde introduction to artificial intelligence dersiyle baslayan online ders furyasina su an itibariyle en buyuk kaynak saglayan platform. amerika'nin unlu okullarinin verdigi derslerin materyallerine ulasmak daha once mumkundu. itunes u stanford, yale, mit gibi universitelerdeki derslerin ses veya video kaydina ulasmaya imkan sagliyordu veya opencourseware sayesinde mit derslerinin icerigine ulasilabiliyordu. fakat gecen sene ekim'de baslayan intro. to databases, machine learning, artificial intelligence stanford online dersleri sadece anlatim videolari, slaytlar saglamak yerine resmi tartisma gruplari uzerinden etkilesime izin veren, takipci kitlesinin isteklerine gore ders devam ederken kendini dinamik bir sekilde yenileyen, odevler ve sinavlar sayesinde hirs yapan takipcilere kendi seviyelerini test edebilecekleri bir ortam saglayan bir yapi olusturdu. ozellikle intro. to artificial intelligence dersi beklenmedik sekilde 160.000 ogrenci sayisina ulasti, sitenin altyapisi daha buna hazir degildi; odev deadlinelari yaklasirken site siklikla coktu, yavasladi ve dolayisiyla son tarihler ertelendi. ders hem online hem stanford'da orgun halde verildi ve sonuclara gore yaklasik 250 kisi dersi 100 uzerinden 100 puanla bitirdi ki bu tam puan ceken ogrencilerin hepsi dersi internet yoluyla takip eden ogrencilerdi. bu yogun talep ve online takipcilerinin yuksek kalitesi uzerine intro. to ai dersini verenlerden stanford profesoru sebastian thrun universitedeki isini birakip online egitimde oncu bir rol ustlenmeye karar verdi; charles river ventures yardimiyla udacity i kurdu.

    stanford bu donem daha fazla sayida dersle online egitime devam edecegini duyurdu, bunun disinda diger universitelerde bu isi ele almaya karar verdi. stanford'in verecegi online dersleri aciklamisken, yasal prosedurler nedeniyle bu derslerin baslangic tarihleri ertelendi. sonra da (su an icin) iki universitenin -university of michigan, university of california, berkeley- daha katilimiyla tum dersler coursera ya aktarildi. bu egitim yapisiyla cokca tartisilmakta, amerikan universiteleri masraflarini ogrencilerinin ogrenim harclariyla karsiliyor ve en azindan bazi derslerin internette ucretsiz olarak sunulmasi bu is yapisina uygun dusmuyor. diger taraftan online egitim sayesinde cok daha buyuk bir kitleye hitap edebiliyorlar ve universiteler arasi rekabet goz onune alinirsa hicbir egitim kurumu bu olusumu goz ardi edemeyecek. orgun egitim yapisini radikal seviyede degistirebilecek bir yonelim var.

    mevcut derslerin buyuk cogunlugu teknik konular ustune, yogunlukla da bilgisayar alaninda. fakat kisa surede ders sayisinin ve cesitliliginin artacagini soylemek captain obvious yakistirmasina neden olabilir, o yuzden bence yapmayin* .

    coursera dersleriyle beraber udacity'den mitx'ten an itibariyle baslayacak, devam eden ve bitmis online derslere bu linkten ulasabilirsiniz http://www.class-central.com/

    daha detayli okumak isteyenler icin medyada cikan birkac haber
    http://blogs.reuters.com/…e-of-online-universities/
    http://www.danpontefract.com/?p=1830

    alakali:
    http://www.khanacademy.org/
    http://www.mitx.org/
    http://www.udacity.com/
  • afedersiniz ama asil kutsal bilgi kaynagi bu olabilir. $u anda, yine sözlükte, facebook'ta, twitter'da, $urda burda kaybettiginiz zamana yanarken girip bir bakin. ilginizi cekmediyse henüz o zannettiginiz raddeye gelmemi$siniz. hani "ay ise yaramaz seyler yapmaktan biktim, ne kendime, ne cevreme bir faydam var, bir firsat ciksa hemen kullanirim" diye icinizden geciyor ya, gecmiyor olabilir yani.

    www.coursera.org
  • michigan universitesinden termodinamik dersi takip ettim. 2 aylık programın son haftasındayım. geçme notu olan 70'in üzerine çıktım.

    açıkyüreklilikle söyleyebilirim ki çok hoşuma gitti ve tam anlamıyla öğrendim.

    makine mühendisi bir arkadaşım bana inanmayıp beni sınava çekti. yanıtlarım karşısında "valla helâl olsun" dedi.

    yaşamboyu öğrenme sevdalıları için bulunmaz fırsat. artık internet dünyasında sınırsız öğrenme olanağı var. gelecekte statik üniversiteler yerine bu tür bir sistemin yerleşeceğine eminim.
  • bana abraham lincoln'ün hayat hikayesini hatırlatan web sitesi.

    daha çok ve daha kaliteli bilgiye ulaşmayı hayal edip de bunu elde etmek için gerekli imkanlardan yoksun insanlar için rüya gibi bir çözümdür coursera. ivy league ve oxbridge'deki çılgın profesörlerden ders alma imkanı veren bu muhteşem siteyi düzenli takip eden insanın ufku her gün katlanarak genişler, kanımca.

    en güzel yanı da şudur coursera'nın; örgün eğitimin size asla sağlayamayacağı bir şekilde, dönem boyunca örneğin 1 fizik, 1 psikoloji, 1 sosyoloji, 1 hukuk, 1 işletme, 1 edebiyat, 1 tarih dersi takip ederek, belli bir kalıpla tanımlanamayacak bir zihin zenginliğine kavuşabilirsiniz coursera'yı kullanarak.. bu siteyi ciddiye alırsanız, bir süre sonra hakiki birer entelektüel olabilirsiniz!

    bana kalırsa, ülkemizde üniversiteye başlayan her gence bu site tanıtılmalı. yurdumuzdaki okulların hemen hepsinde, 1 yılda üstesinden gelinebilecekken 4 yıla yayılarak seyreltilmiş bir eğitim verildiği herkesin malumu. haliyle, üniversite öğrencileri gerçek bir meydan okumayla muhatap olmuyor. idealist öğrenciler bu boşluğu coursera ile doldurup dünya ile yarışabilecek seviyeye ulaşabilir.

    ayrıca, "urfa'da oxford vardı da biz mi okumadık" arabesk söylemini de ofsaytta bırakıyor coursera ve benzeri oluşumlar. dil bilmiyorsan yine büyük ölçüde ücretsiz olan online platformlarda öğren, sonra da cousera okyanusuna dal.

    yillar sonra bu entry sebebiyle aldigim bir mesaja binaen yapilan edit: yukarida ibrahim tatlises uslubuyla andigim oxford university'de okumak gibi bir planim olmasa da o tarihlerde, oxford'a gelip burada hukuk okumak nasip oldu bana. icten bir ilgi ve alaka duydugu seye ulasmak kaderinde var galiba insanin.

    kendini gelistirmek icin yol yontem ararken bu entry'ye denk gelen birine ilham vermesi umidiyle.
  • aklımı başımdan almış oluşum. şimdiden 4 derse kaydolmanın yanı sıra daha neye kaydolabilirim diye deli gibi düşünüyorum. eğer saatleri uygun olursa her gün bile oturup izlerim böylesi bir durumu. evden ders almak, hem de princeton'daki, stanford'daki profesörlerden! olacak iş değil yahu. kim düşündüyse sevgilerimi, saygılarımı ve her türlü pozitif düşünceyi gönderiyorum kendilerine.

    yalnız eğer dersler online olacaksa genel olarak geceleyin olacak demektir o dersler ve quizler. uyumayıp ders dinlerim artık.
  • bu oluşum (ve benzerleri) yeni nesil üniversite olarak düşünülebilir pekala.

    gelecekte 4 yıl üniversite okuyup alakalı alakasız derslerle doldurulmuş transkriptlerin geçerliliğini yitireceğini ve bu ve benzeri oluşumların verdiği sertifikaların hem akademik hem de sektörel konularda yeterli görülebileceği bir dünya hayal ediyorum.

    --
    kuzey avrupa ülkelerinin birisindeki üniversitenin birinde (isimleri o derece aklımda tutamıyorum) yüksek lisans öğrencilerine standford üniversitesinin online derslerinden birinin zorunlu(kredili) olduğunu söylemişti az evvel arkadaşım. (üniversitelerin geleceği hakkında bir fikir vermesi açısından paylaşayım istedim.)

    --
    az evvel aklıma geldi, açık öğretim sistemi coursera ya da benzeri bir oluşum baz alınarak yeniden yapılandırılsa ne de güzel olur.
  • aktif olarak kullanan insan sayısı/nüfus oranına baktığımızda her şehrinde üniversite olan güzide ülkemizin suudi arabistan'ın, fas'ın, perunun ve mısır'ın gerisinde kalarak 52. sırayı aldığı site.

    muhtemelen michaelsikkofield.blogspot'tan daha az hit alıyordur ülkemizde.
  • iyi okullarda okumuş ama pek de akademik takılamamış kişiler vardır. çok az dersi seven, ulan harbi bilim yapıoz lan diyip gaza gelen sonra o dersten de doğru dürüst not alamayıp suçu kendinde arayan benim gibi çok tip var ortalıkta biliyorum. özünde inek öğrenci potansiyeli olan ama kendine uygun mera bulamamışlar. işte hayalimizdeki mera budur.

    9-10 saatlik mesaiden sonra akşam en az 2 saatimi ayırırabiliyorum. hayatımda hiçbir dersi de bu derece motive dinlediğimi hatırlamıyorum. aşağıdaki dersleri şiddetle tavsiye ederim.

    a history of the world since 1300: savaşların sebepleri ve sonuçları ekseninde yoğunlaşmış tarih anlayışımızın ne kadar da yetersiz kaldığını bu dersle anlayabilirsiniz. dünya haritasına baktığımda saatlerce düşünmek ve olan biteni gözümde canlandırmak istiyorum artık.

    model thinking: hayatı daha entellektüel algılama gibi bir mottosu var. henüz sadece 4 ders aldım ve kesinlikle çok etkileyici. en basit modeller bile insanın zihnindeki birçok bariyeri yıkabiliyor.
  • ezbere ve her şeyin önüne hazır gelmesine alışmış yurdum gencinin paralı diye yüz çevirmiş olduğu süper eğitim sitesidir. öncelikle şunu bir açıklığa kavuşturalım kapısından giremeyeceğimiz, parasını ömür boyu denkleştiremeyeceğimiz üniversitelerin üst düzey hocalarından eğitim alıyorsunuz ve bunun ardında ciddi bir emek, ekip ve teknik alt yapı var. eğitim de coursera gibi sosyal girişimler de "birileri" için "meslek" yani hayatlarını bununla idame ettiriyorlar. bu sebeple de çok doğal olarak kendi içlerinde bir gelir modeli oluşturmak durumundalar ki hatırlatayım bizdekinin aksine başka ülkelerde bilgi en "değerli" şey. açıkçası 39-79 dolar arasında değişen kurs fiyatları bir hafta kankalarla içilecek biradan, bir aylık azaltılan sigara, makyaj malzemesi parasından ya da başka ufak tefek şeylerden fedakarlık edilerek karşılanabilecek bir rakam. isteyen yapıyor yani gençler öyle diyeyim. ben o kursların forumlarında kimlerle tanıştım, ortalama bir ekşi sözlük yazarından maddi olarak daha beter durumda ama ne yapmış etmiş parayı ayarlamış ya da gitmiş coursera'ya yazmış burs almış. evet bir para veriyorsun ama karşılığında uluslararası bir üniversiteden sertifika almış, o alanla ilgili dünyanın her yerinden insanlarla network kurmuş, yabancılarla ortak proje ve çalışma yürütmüş oluyorsunuz. biraz zaman, emek, fedakarlık ve en önemlisi şikayet etmek yerine gerçekten peşine düşmek gerek yani, bilmem anlatabiliyor muyum. her şey bedavadan "armut piş ağzıma düş" olmuyor pek tabii. neyse bu kısımlar pek tabii ba(ğ)zı gençlerimizi ilgilendirmediğinden gelelim sorunun çözüme.

    coursera paralı olmadı. en başından beri sertifika ya da birden fazla kurstan oluşmuş uzmanlık kurslarını almak isteyenlere ücretliydi. az önce bahsettiğim gelir modeli meselesi yani. imkanı olanlar, sertifika almak isteyenler ya da bu girişimi desteklemek isteyenler için ücretli seçeneği var ama onun dışındakiler için ücretsiz. halen istediğiniz her kursa ücretsiz kayıt olup, içeriklere ulaşabiliyorsunuz. sadece site tasarımında ufak bir yeniliğe gittikleri için açıklama kısmını okumadan eskisi gibi "kayıt ol" butonuna tıklayan gençlerimizin kafası karıştı. kurs sayfalarındaki "enroll" butonunu kullanmayınız efendim. kursların açıklama kısmında "audit" olarak geçen bizde "misafir öğrenci" olarak anılan butona tıklayınız. ve tadaaa tüm kurs içeriği elinizin altında hayırlı uğurlu olsun.

    not : az önce bahsettiğim birden fazla kurstan oluşan uzmanlık kurslarının ana sayfasında audit butonu bulunmaz ama her bir kursa ayrı ayrı aynı şekilde kayıt yaptırabilirsiniz. paket eğitim içindeki kurs adlarını arama kutucuğunda aratarak bulabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap