• bebekleriyle o daha 10 aylıkken ingilizce konuşmaya başlayan ve bunu neredeyse hayatlarının her anında parkta, bahçede, okulda vb. yapan bir aile.

    18 dk.'lık serüvenleri için:
    https://youtu.be/swuwpvtftjc

    çocuğun kafasına default olarak en az türkçe kadar (hatta belki daha fazla) ingilizceyi de yerleştirmişler.

    bu tercihlerini farklı deneysel bir süreç olarak ifade ediyorlar.

    buna dünya vatandaşlığı yolunda atılmış bir donanım olarak bakıyorlar.

    videoda parkta diğer çocuklarla oynayan çocuklarıyla herkesin içinde ingilizce konuşmanın zorluğundan bahsediyorlar.

    burada anne daha bir driving force olmuş.

    o, kulaklarını tıkayıp çevrede kimse yokmuşcasına, kimseyi umursamadan ingilizce konuşmuş çocuğuyla.

    ingilizce belli bir seviyeye gelince buna ispanyolcayı da eklemişler.

    valla helal olsun tebrik ederiz çocuktaki özgüvene bakacak olursak çok doğru bir şey yapmışlar.

    deney bence başarılı sonuçlanmış.

    edit: annenin genel olarak yorum ve cevabı ile ilgili entry için (bkz: #86266177)
  • imrendigim aile.
    anne nasil yetistirdiyse, cocugun ozguveni babasindan fazla gibi duruyor. keske her turk aile cocugunu boyle yetistirse derken bir gulme geliyor.
  • devlet okuluna başlayınca görürüm o bilingualı. iki ayda fabrika ayarlarına döndürürler.
  • 4 dil sürümünü gördüğüm aile ile osuruk olarak tanımladığım ailedir...
    (bkz: türkçe)
    (bkz: almanca)
    (bkz: yunanca)
    (bkz: ingilizce)
  • destek verdiğim ailedir ben de bu şekilde bir süreç izleyeceğim. hatta aile büyükleri çocukla zazaca konuşsun, ben ingilizce babası türkçe diye düşünüyorum.

    iranlı bir arkadasımın abisi amerika'da doktora yaparken rus bir kızla tanısıp evlendi ilk günden itibaren çocukla anne rusça baba farsça konuştu, sosyal ortamlarda da ingilizce'ye maruz kaldı çocuk şimdi sekiz yaşında ve bu üç dilde de anadili seviyesinde iletişim kuruyor.

    edit: zazaca diye bir dilin varlığını kabul etseniz de etmeseniz de böyle bir dil var sayın gerizekalılar. zazaca konuşan insanların büyük çoğunluğu türkçe de konuşuyor onlardan rahatsız olacağınıza her yere döşenen arapça tabelalar ve türkçe öğrenmeye tenezzül etmeyen suriyelilerden rahatsız olun önce.
  • ata şu an devlet okulunda 4'e gidiyor ve okuldaki karizması 1500.

    2 dilli hayatı halâ sürdürebilen uber aile.
  • (bkz: how to raise child)

    olm tamam grow up başka bir şey.

    imrendiğim aile profilidir. en az iki dil bilmeli insan bana göre. anadil ve ingilizce dışında bir dil daha lazım, multilingual oluyor ama ne yapalım her anlamda güzel bir şey. ilerde kızım olursa yüksek ihtimalle italyanca ve ingilizce kursuna, erkek çocuk olursa almanca ve ingilizce'yi net bir şekilde öğrenmesi için çaba göstereceğim sanırım. saçma birer istek veya gelecek planı ama ileride bunun faydasına çok görecekler diye düşünüyorum. çoğu arkadaşım gerek lise gerek üniversiteden sonra yurt dışı eğitimlerine kendilerini kabul ettirebilmek adına dil kursuna, grammar pratiklerine ve alıştırmalarına hayvan gibi kafa yordular. tek nedeni ise (kendileri de bu konuda mutabık), geçmişten gelen bir dil tabanı ve kültürü maalesef yok. türkiye'de istediğiniz kadar yabancı dil anlamında kendinizi geliştirmeye odaklasanız da maalesef bunu kısıtlı olanaklar çerçevesinde gerçekleştirebilirsiniz.

    dil'in asıl öğrenilme amacı iletişimdir. ne yazık ki ben ingilizce okuyabiliyorum, yazabiliyorum ya da anlayabiliyorum olayı yetersiz. olay tamamen konuşabilmektir.

    https://www.youtube.com/watch?v=m2b6n3ynbgg

    sevgi ve saygılarımla, sa eed.

    italyanca hakkında her türlü sorunuza cevap verilir.
  • ben de çocuk sahibi olmadan sıkı bir şekilde ingilizcemi ilerletmeyi düşünüyorum. birilerinin denemiş olması iyi oldu. varlıklı, kültürlü ailelerde dadıların yardımıyla sağlıklı bir öğrenme süreci oluyor ama halka inmiş bir durum değildi bu. şimdi benim gibi düşünmüş insanların da olması, ev yapımı ingilizce öğretimine geçmemiz güzel oldu. umarım süreç doğru ilerler ve çocuk sıkılmaz.
  • cocugun gelisimi icin en mantikli seyi yapan ailedir fakat basliktaki “bilingual” turkce sozcukle de ifade edilebilir bir terimken neden ingilizcesi merak ettim. “meeting set edeliieem” diyenlere de kizmayalim artik o zaman.
  • bebelerin boklu bezlerini dahi instagram'a koymak yerine, ilgilenip araştırıp çocuklarını gelecek için donandırmaya çalışan aile.
    dil önemlidir, sadece konuşmak anlamak değil dünyayı daha zengin algılamaya katkı sağlar.

    well done!

    edit: çocuğun tavırları ve söyledikleri başarının kanıtıdır.
hesabın var mı? giriş yap