• complementary metal-oksit-silicon..mos transistorlara dayali mantik devre teknolojisi..cok hassastirlar, ama neyseki koruma devreleri mevcut..yoksa elinizdeki static elektrikten bile bozuluyo hayvanlar..simdiki butun entegreler bu teknolojiye dayanir...esnek calisma voltaji, dusuk enerji tuketimi gibi faideleri mevcuttur..kolunuzdaki saatin pilinin neden 5-6 yil gittigini saniyosunuz?
  • şifre koymak ve unutmak durumunda kitlenen bilgisayarlarda pili çikarilarak ve dürtülerek bilgisayarin fabrika ayarlarina donmesini saglayan olusun... deneyin, bana kufredersiniz, sevgiler :)
  • yarıiletken teknolojisinin hızla gelişmesi sonucu boyutları hızla küçülmeye devam eden dijital elektroniğin yapı taşı. 2016 yılı itibariyle bir cmos yapının minimum uzunluğunun 10 nanometrenin altına inmesi öngörülmektedir.
  • birim silisyum alanında en fazla transistör sığdırılabilen ve devre açık olsa bile, işlem yapmazken neredeyse hiç güç tüketmeyen bu teknoloji hem düşük maliyet hem de düşük güç tüketimini sağladığından bu kadar popüler olmuştur.
  • 1963 yılında frank wanlass tarafından keşfedilen complementary metal oxide
    semiconductor yani cmos sensörler de temelde ccd’ler gibi ışığı elektronik sinyallere çevirirler. cmos sensörler binlerce transistor den meydana gelmektedir. cmos tipi sensörler de
    her bir piksel kendi akım-voltaj çeviricisine sahiptir ve sensör de amplifikatör, kirlilik önleme ve
    sayısallaştırma (dijitaliz etme) devreleri de bulunur. böylelikle sensör çıktıyı dijital olarak
    verebilir. ancak sensör ün üzerinde diğer devrelerin de bulunuyor olması, sensör tasarımını
    zorlaştırır ve ışık yakalamak için kullanılan alan miktarını azaltır. her bir piksel kendi dönüşüm
    işlemini yaptığı için çıktının (yani görüntünün) tek tipliliği düşük olur. bununla birlikte sensör ün
    temel işleyişi için harici devrelere ihtiyaç duyulmaz.
    (bkz: )dijital medya ansiklopedisi
    (bkz: )http://tanitimfilmi.org/
  • bios'un setup datasini kaydettigi minik hafiza obegine verilen isim.. 70h no'lu porttan okunur 71h no'lu porttan yazilirdi yanli$ hatirlamiyorsam..
  • dijital fotograf makinelerinde kullanilan teknolojilerden biri.. (bkz: ccd)
  • birer adet nmos ve pmos mosfet'in bir araya getirilmesine dayalı yarı iletken üretim teknolojisi. transistör device, cmos ise transistör üretim teknolojisidir. bir takım litografik, kimyasal, optik, uv, termal difüzyon, hatta parçacık hızlandırıcı prensibiyle çalışıp katkı atomlarını silikona gömen doping teknolojileri bir arada nanometrik bir üretim tekniğine dayalıdır. bu katkı atomları örneğin borondur ve p-type, n-tpye malzemenin elde edilmesini sağlar. p-type malzeme oyuk (hole) açısından zengindir, n-type ise elektron. drain-source-gate-bulk terminallerinden (4'ü bir arada active region'ı oluşturur) gate'e gerilim verildiğinde oluşan elektrik alan sayesinde pmos malzemedeki serbest elektronlar gate'e doğru çekilerek d-s arası akacak akımı kontrol edecek bir kanal oluşur. d-s'den hangi ucun d, hangisinin s olacağı operasyoneldir. yani fiziksel olarak bu terminaller arasında hiçbir fark yoktur ancak vds (d-s arası bulk ucuna göre potansiyel fark) arası gerilimde pozitif olan source'tur. örneğin bulk'a (gnd) göre 1v olan uç source iken yine aynı bulk'a göre 0,8v olan uç draindir.cmos'un en büyük avantajı transient mode'da (yani logic 1'den 0'a, 0'dan 1'e dönmeden sabit haldeyken) güç tüketiminin hemen hemen sıfır olmasıdır. böyle bir device bjt ile yapılamaz. dolayısıyla modern mikroelektronik ic'ler için olmazsa olmaz teknolojidir. cmos olmasaydı smartphone, core i7 filan olmazdı. intel/tsmc şu kadar nanometre işlemcisini duyurdu (güncel 7nm filan) denen şeyse bir cmos üzerindeki device'ların birbirine olabilecek en yakın mesafesidir. yani 7nm intel core i7 işlemcide iki adet transistör birbirine 6nm mesafede olamaz, iki eleman arasında en az 7nm mesafe vardır. tsmc bir kaç gün önce 4nm çekirdekleri duyurdu bu arada.
  • (bkz: ttl)
hesabın var mı? giriş yap