• ing. tık yemi. ilgi çekip tıklansın diye özellikle organize edilmiş linklere verilen isim. mesela hurriyet.com.tr'nin tuzak manşetleri.

    (bkz: öyle bir şey oldu ki)
  • bu yöntem o kadar yoğun bir şekilde kullanılıyor ki türkiye'nin en çok ziyaret edilen haber sitelerinde anasayfada herhangi bir konuyla ilgili bilgi almak imkansız hale geldi. halbuki clickbait işe yaramıyor. internette yayın yapan haber siteleri bunu ne zaman farkedecekler bilmiyorum ama insanlar haber sitesine bilgi almak için giriyorlar kandırılmak için değil. eğer sayfa tıklandığında elde edilen bilgi vaadedileni karşılamıyorsa bu bir hayalkırıklığı yaratıyor ve sonraki denemelerde bu yönde olumsuz bir beklenti oluşturuyor. bu da görsellere ve haber linklerine tıklanma sayısını azaltıp insanları farklı haber kaynaklarına yönlendiriyor.

    haber sitesi yöneticileri biliyorum ortalama kullanıcınızın aptal olduğunu ve her zaman bu tuzağa düşeceğini düşünüyorsunuz ama değiller. neden hala hit aldığınızı söyleyeyim. düzgün alternatif yok. yeterli bilgi veren bir alternatif çıktığı anda terk edileceksiniz. meşhur siteleri meşhur yapan ortalama değil nitelikli kullanıcıdır. bunu anladığınızda çok geç olacak. sosyal medya ve haber siteleri sadece türkiye'de değil tüm dünyada mevcut ve malesef bu konuda çok geridesiniz. yeterli donanımı olmayan içerik editörleri ve metin yazarları ile çalışıyor olmanız sizin zararınıza. kolay anlaşılsın bahanesiyle yetersiz yazılar yazarak, foto haberlerle günü kurtarmak sonunuzu getirecek.
  • bunun yarım bırakılan cümlelerle yapılanına bayılıyorum. yarım bırakılan cümleyi içimden tamamlayıp başka habere geçiyorum. tabii ki hiç tıklamıyorum.

    örneğin;

    advocaat açıkladı! mehmet ekici... (çok sikici)
    ve okan buruk açıkladı! 'hamit altıntop...' (götümü yesin)
    flaş açıklama geldi! türkiye'den gidenlere... (sokayım size bir şey olmasın)
    böylesini gördünüz mü? ölmek üzereydi ama... (ölmedi gitti orospu çocuğu)
    9 saat boyunca araçta, barda, her yerde... (domaltıp siktiler bu haberi yazanı)

    gibi.
  • ismi bu kadar havalı değilken seneler önce bulvar, tan vb. gazetelerin sıkça kullandığı bir yöntemdi.

    (bkz: yemeden duramiyorum)
  • sinirlerimi oynatan, insanlari bir habere tiklatma zokasi.

    mesela oyle bir resim ve baslik var ki, az once gordum mesela: "google chrome kullananlar dikkat, eger bunu yaparsaniz..." diyor. bait oldugunu bile bile sinirimden tikladim, girince de sizi bir galeriye goturuyor. galeri de sunlari iceriyor, en kullanisli google chrome eklentileri...

    sizi doguranlarin amina koyyim ben arkadaslar, cok sinirliyim.
  • iletişim fakültelerinde, medya etiği içerikli derslerin yeterlilik düzeyini gözler önüne seren haber pazarlama yöntemi.
  • bunları alt etmek için
    yöntem 2: fareyle usulca işte o haber bağlantısının üzerine geliyoruz ama tıklamıyoruz. durum çubuğunda yazan şeyler zaten merakımızı gideriyor.
    (bkz: durum çubuğu)
    (bkz: status bar)

    yöntem 1: clickbait'i artık iç bayan siteleri boykot ediyoruz. ne de olsa bunlar parayı ziyaret ve tıktan kazanıyor.
  • sürükleyici, akıp giden, bir günde izlenip bitirilesi, leblebi bir netflix dizisi. ters köşe olmaktan bir hal olduğumuz doğrudur. ama biraz basite kaçmış sanki. burdan sonrası cısss…

    --- spoiler ---

    arkadaş sen dizinin sonunda ters köşe yapacağım diye, olayın müsebbibi karakterleri doğru dürüst gösterip hikayeye dahil etmezsen bu biraz kolaycılık olmuyor mu? ana karakterin başına gelenleri işlerken tüm karakterleri ver ama tombik teyze ile dombili dayıyı hiç gösterme. sonra bi bakıyoruz hikayenin sonuna her şey bu ikilinin başının altından çıkmış. bravo hiç aklımıza gelmedi. çünkü bölümler boyunca hikayeye dahil olmadılar! afedersin de o son bölümde katil bizim alt komşu emin amca bile çıksa ters köşe olup ikna olurduk. çünkü yaşlı çift o kadar hikayede yoktu.

    --- spoiler ---
  • az önce youtube'da farklı ve ilginç bir örneğine denk geldiğim yöntem.

    politik parodi videoları yükleyen bir hesap başlık yerine kanal ismini kullanarak clickbait yapmış. şöyle ki kanal adı "91.588.967 görüntülenme" şeklinde, bu sayede sol sütun veya arama sonuçlarında çıkan videoların açıklama kısmında kanal ismi olarak ilk bu ifade yer alıyor.

    https://i.hizliresim.com/njpmm0.jpg

    dolayısıyla "neymiş ki bu video 90 milyon kez izlenmiş" ya da "90 milyon izlenme mi?" diye düşünerek videoya gidiyorsunuz. dikkatli olunduğunda tıklamadan fark etmek mümkün de kaç kişi ilk seferde fark eder?

    clickbait'e çok sinir olmama karşın yukarıdakini inceden taktir ettim, olaya bir tür yenilik getirmiş.
  • türk medyasının normu haline gelmiştir. muhalif ya da yandaş farketmiyor, istisnasız her haber bu şekilde sunuluyor artık. bugün gördüklerimden bazıları:

    "akp ile chp iki konuda..."
    "suriye hududunda mehmetçik..."
    "önce karısını sonra kendini..."
    "finali olay oldu, şimdi de..."

    şunu engelleyecek bir app yapsalar hemen indiririm.
hesabın var mı? giriş yap