• bıraktığı ize bakarak karsınızdaki insanın hangi yas grubuna ait oldugunu anlamanıza da yarayan aşıdır.
    70'li yıllarda ve oncesinde doganlarda kesinlikle vardır. 80 li yillardaki dogumlarda giderek azaldı ve yok oldu bu koldaki iz.
    cocukluktan beri kolda tasındıgı icin ister istemez insan alısıyor bu aşının izine (bir nevi damga) ve sevimli buluyor.

    kücükken kolumdaki çiçek aşısının izi leblebi kadardi ve babamın kolundaki büyük aşı izini kıskanırdım. az önce baktım da, benimki de kocaman olmuş. yaşlanıyoruz anasını satayım.
  • bizim topraklarda ilk kez 3. ahmet döneminde halka uygulanarak lale devrinde gerçekleştirilmiş halk sağlığına yönelik ıslahatlardan biri olmuştur. devrin namıyla bağdaşan bir hastalığa derman olması da tuhaf tesadüfler arasındadır zannımca.
  • cicek "asi"si...
    (bkz: hippie)
  • inek çiçeğinden türetilmiştir. daha önce kullanılan yöntem kurumuş çiçek yaralarının kabuklarını deri altına yerleştirmekti. çok başarılı olmayan sülük ile kan emdirip sonra deriyi keserek altına kabuk yerleştirme uygulaması daha sonra inek orjinli bu sıvı ile değiştirilmiştir.
  • who'nun en büyük başarısı. insan eliyle (aşılamayla) bitirilen, kökü kazınan tek hastalıktır çicek.
  • (bkz: pox)
  • bu aşının hikayesini okuyup da aşı karşıtlığı yapan aptalın önde gidenidir.
  • annemin kolumda aleni bir şekilde izi kalmasın diye sırtıma, sağ omzumun arkasına yaptırdığı aşı. dolayısıyla hiç detaylı bir şekilde görmedim neye benzediğini.
  • "hepimizin kolunda kocaman çiçek aşısı izi var, biz çocukken aşılandık, aşılıyız, bağışığız" gibi yorumları son günlerde sıkça duyuyorum.

    çiçek nispeten eski bir hastalık ve çiçek aşısı uygulaması, 70'li yıllarından sonlarında azalarak bitti, hiçbirimiz aşılı filan değiliz, herkesin kolunda olan o kocaman yuvarlak iz; verem aşısı izi, bambaşka birşey.

    kaldı ki çiçek aşısı olmuş olsaydık dahi, virüsün bambaşka bir versiyonu olan maymun çiçeği virüsü'ne karşı korunuyor olmayacaktık.

    yeni pandemi gümbür gümbür geliyor kısacası :(
  • edward jenner'i hepimiz duyduk okuduk. fakat osmanlıda hayvancılıkla uğraşanlarda çiçek hastalığının görülmediğini zaten bir grup gözlemleyip bu hayvanlardan aldıkları sürüntüleri kollarına kazımaya başlamışlar. ve bu insanlar da hastalığa yakalanmamışlar. bunu incelemek üzere gelen kraliyet ailesi hekimi edward jenner bu bilgiyle ülkesine dönüp aşı geliştirip patentini almıştır.
    günümüzde aşı ile dünyadan tamamen eradike edilmiş tek enfeksiyondur. sadece amerikada bu virüsün üretilmesine izin verildiği için rusyada çiçek aşısı halen yürürlüktedir. çünkü aynı zamanda çiçek bir biyolojik silahtır. cümlenin ironisi bir yana günümüzde sadece amerika ve rusyada uygulanmaya devam eden bu aşı politikası gelecekte nelerin planlandığını düşündürtmekte ve korkutmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap