• yapmayınız hanımlar beyler! chianti için en tatlı şarap türlerinden dersek, reçelden hallice porto şarabını nerede konumlandıracağız? chianti ızgara et ve peynire çok yakışan, dolayısıyla porto gibi yemeğin üzerine değil de yemekle beraber tercih edilebilecek bir şaraptır. yemekten sonra devam etmekte de sakınca yok tabii, ama son ötv zammından sonra 2014 mahsulü docg etiketli şişeler 36 liradan 53 liraya yükselmiş ki, yemekle içebilirsek şanslıyız diyelim.
  • 'kianti' diye okunur, öncelikle onu söyleyeyim. şanti değil. çok kullandığımız bir kelime olduğu için karıştırılabiliyor, şanti esasen 'chantilly' olarak yazılan fransızca bir kelimedir ve chantilly şatosunun meşhur kreması krem şanti olarak bilinir. kianti dediğimiz ise coğrafi işaretli bir üründür.

    ne demek coğrafi işaretli ürün? spesifik olarak bir bölgede yetişen, neredeyse aynı iklim ve toprak koşullarına sahip ürünlerden, aynı teknikle elde edilen ürün. örneğin, finike portakalı coğrafi işaretli bir üründür, meyvenin türü esasen washington'dur ama finike'yi besleyen kaynak suların yarattığı toprak yapısı nedeniyle apayrı bir lezzeti, kalitesi vardır. finike'nin üç beş km ötesindeki kumluca ilçesinde yetişen portakala 'finike portakalı' diyemezsin. şampanya, fransa'nın champagne bölgesinde yetişen pinot noir ve chardonnay üzümlerinden elde edilen köpüklü beyaz şaraba verilen isimdir ve o bölge dışında üretilen hiç bir köpüklü beyaz şaraba 'şampanya' diyemezsin.

    chainti de tam olarak böyle bir şey. italya/toskana bölgesindeki chianti vadisinde yetişen genelde %80-%100 sangiovese (sancoveze) üzümünden elde edilen bir kırmızı şarap. &90 olanlara genelde merlot ya da shiraz karıştırılıyormuş, şiraz arkadaşın inanılmaz kuru bir tadı olduğu için bu yumuş yumuş şarapta nasıl olur bilememkle birlikte kendisini bu gece ilk defa deneyip aşık olmuş olabilirim. bebeğim oldun daha ilk günden.

    çok şükür bugün de bir şey öğrendik sözlük.
  • bu şarapların şişelerinin üstünde siyah bir horoz amblemi bulunur. şarabın sahte bir chianti olup olmadığını anlamanın yollarından biridir bu.
    bir de meraklısına benden bir tüyo; 2005 mahsulünün şarabı o yılın hava şartlarının (özellikle neminin) optimum oluşundan dolayı şu an piyasadaki en iyi chianti şarabıymış. tabii işbu sebeple bulması biraz daha zor olabiliyor. fiyatları aşırı pahalı olmadığı için toskana geziniz sırasında birkaç şişe hediyelik niyetine alıp dönüşte şarap meraklısı eşe dosta dağıtabilirsiniz.

    ayrıca (bkz: docg)
  • bu bölge içinde panzano in chianti diye bir kasaba var.

    burada dario cecchini isimli dünyaca ünlü kasabın mekanı bulunuyor.

    toskana bölgesini gezecekseniz bu kasabaya uğrayıp, bu deli kasabın hazırladığı menüye ait yiyecekleri yemeden dönmeyin.

    dario cecchini

    buraya gelmeden önce de greve in chianti yer alıyor.

    meydanında nefis bir şarküteri var. orayı da pas geçmeyin.
  • kup vi$ne $arabina benziyo.carpiyo aslinda.kirmizi $arap icin fazlasiyla tatli ama bir cirpida icildiginden,sonradan anliyosun carptigini.
  • yurtdışından italyadan filan getiriyorsanız en az 1 hafta 10 gün dinlendirilmesi gereken şaraptır. genelde bagaj da geldiği için şarap basınçtan darma duman olur. sonra ben bu şarabı italyada içtim tadı böyleydi buraya geldim niye böyle oldu demeyin. aslında bütün şarapları uçak da getirdikten sonra dinlendirmekte fayda vardır.
  • hannibal lecterin, onu test etmeye çalışan ajanın karaciğerini, fava ile birlikte yediği hede.
    (bkz: silence of the lambs)
  • bölge olarak gidip eski kale şehirlerinden birine yerleşilesi, aşağıdaki vadilerden bağ alınıp şarap yapılası ve tabii ki cuma akşamları da mario'nun yerinde yemek yenesi yer. şirin ve basit bir taşra hayatı için uygun bölgecik.
  • şaraptan anlamış görünmenin en iyi yolu diye yazmıştı bir yazar. herhalde isyanın birinde entrylerini silip hafızalarımızda yaşamaya devam ediyor.

    benim hikaye ise başka. geçenlerde dayımı ziyaret ettiğimde konu alkollü içkilerden açıldı. "ya bende süryani şarabı var siirt'ten gelen" dedi ve mutfak tezgahının altındaki eski jandarma kuzenimin getirdiği bir şişe şarabı gösterdi. etiketi falan olmayan bir şişe beklerken üzerinde kocaman "chianti" yazdığını gördüm. "dayı emin misin kaçak şarap olmasın bu" diye sordum. "valla bilmiyorum yeğenim, süryani şarabı dedi bana verirken". italyan şarabı etiketi olduğunu anlatırken bir yandan da şişeyi incelemeye başladım. seri numaralı (bkz: docg) etiketi vardı. düzgün şişelenmiş olduğu için gerçek mi sahte mi ayırt edemedim. üzerinde tapdk bandrolü olmadığı için kaçak sokulmuş olabileceğini düşündüm. ya da italyanlar herkese yetecek kadar chianti üretemedikleri için bazı yerlerde fason üretim yaptırıyorlar. tıpkı tekstil ürünlerindeki gibi.

    bu işlerden anlayan birisi varsa olayın ne olduğunu anlatırsa bir şişe ucuzundan şarap ısmarlarım. tamam ya yanına da peynir, meyve, çerez ne isterse.
  • chianti benim için (bkz: fiasco) denilen hasır sepetin içine konmuş büyük şişede olunca makbule geçer. gemiyle toskana liman kentlerini ziyaret ettiğimizde gemi acentasından (ship chandler) yüksek miktarda alışveriş yapıldığı için hediye gelir. bizde de lokum ya da baklava götürülür yabancı gemilere acenteler tarafından. türkçeye de fiyasko olarak geçmiş aslında. çok özenilerek yapılan bir şişe olmadığı için mi bu ikinci anlamı almış bilmiyorum. her ne kadar turistik amaçla böyle şişeleme yapsalar da fiyaskoyu ara sıra yudumlayıp tüm gün çakırkeyif gezdiğim olmuştur.

    bir keresinde haftasonu için günler öncesinden rezervasyon yapılan bir köy lokantasına hafta içi gitmiştik. menü falan yok. oturuyorsun, bitirmesi mümkün olmayan boyutta floransa usulü biftek (bkz: bistecca alla fiorentina), piyaza benzer fasulye, ateşin üstünde kızartılmış vakfıkebir ekmeği benzeri biraz beklemiş ekmek ve bir fiyasko chianti. bu kadar içemeyiz çok fazla diyince "size yeni şişe denk geldi, yarım şişe de gelebilirdi" diye gülmüştü garson. sonradan kasaya gidince çay bahçesindeki gibi ne kadar içtiniz diye sordular, adam başı 1 euro eklediler. doymadıysanız yedirelim diyerek uğurladılar.

    yazılanlar gibi sofra şarabıdır. "hancı bana et, şarap ve kadın getir" sofrasının şarabıdır.

    not: italya'nın şehirleri güzeldir ama esas güzelliği tarım turizmiyle gelişmiş köyleridir. ülkemizde de güzel üreticiler var ama işi biraz ciddiye alsak toskana gibi bölgeler ve chianti benzeri sembol şaraplar çıkarabiliriz.
hesabın var mı? giriş yap