• doğduğum şehre ait en salak hatıramın teması. küçüğüm, ailecek arabaya binmiş attaya gideceğiz. annem ve babam aralarında konuşurlarken checkpoint charlie lafı birkaç kez geçiyor. şimdi siz de yüksek sesle söyleyin bana hak vereceksiniz; aslında kulağa çok neşeli gelen bir söz öbeği bu checkpoint charlie. (çekpoint çarli, çekpoint çarli, çarli...)

    çocuk aklımla lunaparka gideceğimizi düşünmüş ve bayağı keyiflenmiştim. ne bileyim kontrol noktasında babamı arabadan indirip, arabayı bir güzel arayıp, türkiye'den binbir zahmet getirilen kasetlere el koyacaklarını.

    geçen sene berlin'e son gidişimde doğu tarafta bir otelde kaldım ve hergün o noktadan geçtim. dönerken arabayı durdurup karşı kaldırımdan çocukluğumun sözde lunapark hayallerine uzaktan baktım ve büyümenin aslında ne kadar tesadüfi ama bir o kadar da kaçınılmaz olduğunu anladım.
  • o nöbetçi kulübesinin üstündeki zebellah gibi bi levhada doğu ve batı bloklarını temsil eden 2 adet genç asker resmi bulunmaktadır.
    tahmin edebileceğiniz gibi bunlardan biri beyaz, zeki ve çevik; diğeri ise beyaz-sarışın, alık ve cılızdır. ama her ikisi de kepçedir.
  • teslanın yanıldığını kanıtlamak için checkpoint charlie yollarına tekrar düşüp, fotoğraflarla belgelediğim üzere, simgesel gözetleme kulesinin üzerinde görünen askerler farklı elemanlardır.

    bu gibi yanlış anlamaların entrylere fotograf eklenmesi ile çözülebileceğine inancım tamdır.
  • bana kalırsa en ilgi çekici yanının levhadaki yazılarda almanca'nın en altta ve en küçük puntolarla yazmasıdır. zira (sırasıyla) ingilizce,rusça ve fransızca'nın altında olması bence almanlara önlerindeki hiyerarşik yapı hakkında fikir almaları amacıylaydı. ayrıca yandaki müzede sovyet bayrağının yanına "under this flag, all crimes are committed" (bütün suçlar bu bayrak altında işlendi) yazması da bir dumur detayı olsa gerek
  • checkpoint charlie duvar ustundeki tek gecis noktasi degildir. sayisini tam olarak hatirlamamakla beraber 3+ oldugunu soyleyebilirim. zaten charlie ismi de fonetik alfabeden geliyor, ucuncu checkpoint'e verilen isim olarak. (alpha, bravo, charlie, delta, echo vb. ) checkpoint charlie sadece yabancilarin gecisine izin verilen bir kontrol noktasiydi. alman vatandaslarinin kullandigi gecisler farkliydi.

    bir de su anda orada bulunan kontrol kulubesi gercek degil, aslina uygun olarak insa edilmis bir model. duvarin yikilmasindan sonra orijinali bir sure oradan kaldirilmis ve daha sadece birkac yil once bu model oraya dikilmis. ayni sey buyuk tabela icin de gecerli.
  • kreuzberg'de yer alması dolayısıyla checkpoint memet ismini alması daha uygun olan kontrol eski noktası.
  • batı tarafında bulunan kocaman levhada amerikanca, rusça ve (en son) almanca olarak "amerikan tarafını terk ediyorsun (allah'a emanet)" yazar.

    http://www.dcoombs.ca/…2004/200403/img_0798_800.jpg
  • bende ziyadesiyle amerikan propagandasına maruz bırakılma etkisi uyandırması nedeniyle son derece rahatsız edici bulduğum nokta. sadece sabahın köründe otelde check in yaptırmak için daha çok zamanım olması nedeniyle "gelmişken göreyim" mantığı ile ziyaret ettim. bir halt yok. gelmişim almanya'ya alman propagandasına maruz kalayım, değil mi ya? ne işim var amerikan askerleri ile filan.

    bir de ateş illa ki düştüğü yeri yakmıştır, kaç can kaç yürek yanmıştır bu noktalar bu duvarlar yüzünden. öte yakaya geçmek isteyen insanlara bir şey ifade edebilir orası en fazla; yoksa bizim gibiler için "aa bak burasıymış" ya da "aa burası mıymış" "tahmin etmiştim zaten" gibi geyik konusu olabilir ancak. yazık günah insancıklara, çıkar çatışmaları arasında öğütülen hayatlara.
  • 13 ağustos 1961 ile 22 haziran 1990 tarihleri arasında batı berlin'den doğu berlin'e geçmek isteyen turist, diplomat ve askeri güçlerin kontrollü geçiş kapısı. doğu almanya'dan batıya geçmek isteyen mucit insanların onlarca zekice fikri yaratmasını sağlamıştır. 3 caddenin kesiştiği yerde kurulmuştur. caddelerden birinin adı tesadüfi* olarak mauerstrasse'dir. (mauer strasse=duvar caddesi)

    geçiş noktasının çaprazında bulunan boşluklara batıya geçme teşebbüsleri başarısızlıkla sonuçlanan ve bu sırada hayatını kaybeden insanlar için sembolik bir mezarlık yapılması planlanmaktadır.
  • 27 ekim 1961'de sovyetler birliği ve abd panzerlerinin 16 saat boyunca savaşa hazır bir şekilde bekledikleri doğu-batı berlin arasındaki geçiş noktasıdır. bu bekleyiş sırasında yapılacak herhangi bir yanlış hareket dünyanın siyasi tarihini derinden etkileyebilirdi. bu bekleyiş diplomatik görüşmeler sonunda sona ermiş, tanklar karşılıklı olarak geri çekilmiştir. şu anda bu geçiş noktası berlin'de turistik bir yer olarak pazarlanmaya devam etmektedir. ayrıca günümüzde burada bulunan büyük bir mcdonald's şubesi, abd'nin rusya'ya verdiği siyasi bir mesaj olarak kabul edilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap