• "cehennem topçu cemil... on buçukluk boforsla karıncayı gözünden vurur, kafatasını zedelerse para almaz..."
  • (bkz: yorgun savaşçı)
    romanın baş karakteridir. ittihat ve terakki üyesi bir subaydır. parti içi çekişmelere dalmamış, çok iddialı olmamış mesleği olan topçu subaylığını icra etmiştir. cehennem topçu ismi kendisine topçu okulunda okul komutanı alman albay von kres tarafından yaptığı isabetli atışlar sonrasında verilmiştir.
    kurtuluş savaşı'nda batı cephesinin örgütlenmesinde önemli görevler almıştır.
  • büyük olduğundan cebinde dikkat çekeceğini düşündüğü için mavzer tabancasını anadolu'ya geçerken parabellum ile değiştirmiştir.
  • tam olarak topçu yüzbaşı cehennem cemil'dir. ittihatçıdır, çılgındır. bir çok kemal tahir karakteri gibi o da hafiften uçkuruna düşkündür. 31 mart'ta hareket ordusu'nda bulunmuştur. bataryası süveyş kanalı'nda bir gemi yaktığı için von kres paşa kendisine esaslı bir dürbün hediye etmiştir.
  • kullandığı tabancalar arasında en sevdiği parabellum'dur.
  • ismen benzeri
    (bkz: cehennem cevdet)
  • yorgun savaşçı adlı kemal tahir romanındaki başkahraman. kemal tahir’in bu toprağı ne kadar iyi özümsediğini gösteren ve romanlarında sürekli yaratabildiği halk kahramanlarından biri.

    kendisine daha sonra yol ayrımı’nda da rastlayacağız ki, yol ayrımı, kemal tahir’in esir şehir üçlemesinde de görülen halk kahramanlarının birlikte sahneye çıktığı bir şaheserdir.

    bu romanda kahramanların yolunu kesişir gören okurların yüzünde anlamsız bir gülümseme belirir. bu yüzdendir ki yol ayrımı kemal tahir in en son okunması gereken milli mücadele kitabıdır.

    (bkz: esir şehir üçlemesi)
    (bkz: yorgun savaşçı)
    (bkz: yol ayrımı)
  • yorgun savaşçı* kitabının kahramanı...
  • kitapta sadece asker kimliği ile var olan karakter. hep vatan hep vatan diyen, baska bir şey düşünmeyen, kemal tahir'in düşündürtmediği insan. insanın, abicim yok mu senin anan, baban, sevdicegin, zaafların?" diyesi geliyor okurken.. adamın mahrem, kendine ait, kişisel adlandırılcak hiç bir remzi yok kitapta. gerci ben gene hayran kalmıştım o ayrı..

    edit: gerekli referans destegi için:(bkz: #9094758)
    hamiş: (bkz: okuduğumuzu tez yaptık)

    2. edit: az evvel farkettim. bu entrileri de germiş birilerini. halbuki gayet masum bi edebiyat eleştirisi idi.
hesabın var mı? giriş yap