• bireylerin dil becerilerine göre bir sınıflama sistemi vardır. a1-a2-b1-b2-c1-c2 şeklinde yapılan sınıflama bu çerçeveye aittir. yalnız sınıflamalar arasında sert çizgiler olmadığı için, bir bireyin dil seviyesi, aralık vererek belirtilmelidir. ör: "x'in ingilizcesi a1 ile a2 arasındadır."
    her bir seviye için beceri tanımlamaları yapılmıştır. bu duruma bir örnek şu olabilir: "a1 seviyesinde bir birey basit ifadeler ile selamlaşıp, kimliği ile ilgili basit soruları cevaplayabilir." her seviye için bunun gibi birçok beceri mevcuttur. bu becerilerin tamamını edinmeden bir sonraki seviyeye geçmemeniz gerekmektedir. örneğin b2 seviyesindeki bir bireyden a1, a2 ve b1 seviyelerinin tüm becerilerini yapabiliyor olması beklenir. ancak bazı durumlarda bireyin becerilerini ölçmek zorlaşabilir. ya da birey b1 seviyesine ait bazı becerileri gerçekleştiriyorken bazılarını gerçekleştiremiyor olabilir. bu nedenle o kişiye a2 demek yerine b1-b2 aralığında demek daha doğrudur diye düşünmekteyim.
    cefr seviyelerinin diğer birçok skala için denkliği mevcuttur. örneğin ıelts sınavından aldığınız puan, sizin cefr çerçevesinde nerede olduğunuz hakkında da fikir verir. bu denklikleri basit bir google taramasıyla bulabilirsiniz.
  • "the c-ommon e-uropean f-ramework of r-eferance" nam-ı diğer "avrupa dilleri ortak çerçeve programı"dır. dil yeteneğini tanımlayan uluslararası bir standarttır.

    ülkemiz, avrupa’da ortak eğitim uygulamalarını öngören socrates projesine 24 ocak 2000 tarihinde 253/2000/ec sayılı avrupa konseyi kararıyla katılmıştır. bu nedenle, avrupa ülkelerindeki yabancı dil öğretim uygulamaları ülkemizde de benimsenmiştir. avrupa ülkelerinde yabancı dil öğretimi, avrupa konseyi modern diller bölümünce belirlenen eğitim politikalarına göre yapılmaktadır. avrupa’da ortak bir yabancı dil öğretim programı ve yabancı dil öğretiminde ortak bir standart, ortak ölçütler ve buna dayalı bir araç geliştirmeyi amaçlayan avrupa konseyi modern diller bölümü, avrupa dilleri öğretimi ortak çerçeve programını oluşturmuştur. bugün tüm avrupa ülkelerinde yabancı dil öğretimi bu çerçeve programa dayalı olarak gerçekleştirilmektedir.
  • harflere sayısal değerler vererek gaipten haber verme anacıyla geliştirilen yöntem. özellikle şii kaynaklı söylentilere göre ali, cefr ve acmia adlı 2 kitap yazmış, bu kitaplarda, başından sonuna kadar dünyada olmuş olucak olayların gizli bilgilerini vermiştir. bir söylentiye göre, musa’nın tûr dağındayken tanrı’dan aldığı bu bilgiler, muhammet’e ulaşmış o da bunları kuzu derisine yazdırıp damadı ali’ye vermiştir. cefr, ali’den soyuna geçerek 6.imam cafer-i sadık’a ulaşmıştır. böylece, ehl-i sünnet dışı tarikatlarda ilm-i cefr doğmuş; kuran’ın batıni anlamlarını açığa çıkarmak için bu ilimden yararlanılmıştır. harflere özel anlamlar yükleyerek kuran’ın yorumunu yapan hurufilik, aynı yöntemleri noktalara kadar vardıran noktavilik gibi gizemli akımlar, temelde cefr ile ilgili söylentilerden doğmuş böylece cefr, ali’ye özgü bir kitap olmaktan çok, bir uğraş alanı durumuna gelmiştir. öte yandan, tevrat’ta aziz augusitinus’un yazılarında ve metinlerinde birçok cefr örneğine raslanabilir. tevrat’ın tekvin kitabında, ibrahim’in vekili eliezer’i 368 askerle aralarında birleşmiş 4 krala karşı savaşa gönderdiği söylenir. 368 rakamı ibrani harfleriyle eliezer’in sayısal toplamını oluşturur.
  • avrupa dilleri ortak çerçeve programı, diller için belirlenmiş değerlendirme ve referans sistemidir. aynı adı taşıyan bir metinle detaylandırılmıştır. metin en son 2018 yılında güncellenmiştir. güncelleme sonucunda altı aşamadan oluşan dil seviyeleri, yediye çıkarılmıştır.

    a1 öncesi seviye: bu seviye 2018 yılına kadar kabul edilmiyordu. 2018 yılında yapılan güncelleme ile yedinci seviye olarak eklenmiştir. sıralama olarak bakıldığında en düşük dil seviyesidir. bu seviyede, kendini ifade etme becerisi gelişmemiştir. bu seviyedeki bir kişi kelimeler ve kalıp ifadeler konusunda yetkindir.

    a1 seviyesi: başlangıç seviyesinin ilkidir. bu seviyedeki bir kişi, günlük kullanımlara dair ifadeleri, konuşmaları anlayabilir ve kendini basit düzeyde ifade edebilir. kendisi ve çevresindeki kişilerle ilgili bir soru sorulduğunda cevap verebilir. aynı şekilde bir başkasına bu konuda sorular sorabilir. etkin olarak karşılıklı konuşma becerileri çok gelişmemiş olsa da karşısındaki kişi yavaş ve anlaşılır bir şekilde kendini ifade ettiğinde iletişim kurabilir.

    a2 seviyesi: başlangıç seviyesinin ikinci aşamasıdır. bu seviyedeki bir kişi, aileye dair bilgiler, alışveriş, yaşanılan yer gibi belli sınırlılığı olan ifadeleri anlayabilir. herkes tarafından bilinen konularla ilgili doğrudan bilgi alışverişi yapabilir. geçmişte yaşadıklarını ve bulunduğu yeri basit ifadelerle anlatabilir.

    b1 seviyesi: orta seviyenin ilk aşamasıdır. bu seviyedeki bir kişi, günlük yaşamında sürekli karşılaştığı durumların veya olayların ana sebeplerini anlayabilir. öğreniyor olduğu dilin konuşulduğu ülkede seyahat ederken anlamayla ilgili çoğu süreci kontrol edebilir. bilindik konu ve olaylarla ilgili basit metinler oluşturabilir. duyguları içeren soyut konuları açıklayabilir. gelecek planlarını ve düşüncelerini kısa gerekçelerle ifade edebilir.

    b2 seviyesi: orta seviyenin ikinci aşamasıdır. bu seviyedeki bir kişi, uzmanlık ya da ilgi alanı hakkındaki konularda soyut ya da somut, her türlü metnin ana fikrini anlar. kasılmadan ya da takılmadan akıcı bir şekilde karşısındaki ile konuşabilir. bir konu hakkında açık ve detaylandırılmış içerikler üretebilir. ucu açık bir konuyu olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışabilir.

    c1 seviyesi: ileri seviyenin birinci aşamasıdır. bu seviyedeki bir kişi, zor ya da uzun olmasına bakmaksızın her türlü metni kavrayabilir. fikirlerini rahatça ve doğaçlama ifade edebilir. dili sosyal, akademik ya da uzmanlaşmaya dönük bir şekilde her yönden etkin bir şekilde kullanabilir. anlaşılması zor bir konuda, anlaşılır ve detaylı bir metin üretebilir. ürettiği metinde yazım ve noktalama kurallarını harfiyen uygular.

    c2 seviyesi: ileri seviyenin ikinci aşamasıdır. bu seviyedeki bir kişi, sanal ortamdaki her türlü bilgiyi kolayca kavrayabilir. bir konuyla ilgili farklı kaynaklardan bilgileri toplayarak açık ve anlaşılır bir içerik hazırlayabilir. tüm konularda kendini rahatça ifade edebilir, karşılıklı konuşmalar gerçekleştirebilir ve konuşurken mecazlı kullanımları rahatça anlamla ilişkili olarak kullanabilir.
  • `common european framework of reference for languages` ifadesinin kısaltmasıdır. avrupa dilleri ortak çerçeve sınıflandırılması diller için belirlenmiş değerlendirme ve referans sistemidir.
  • milli eğitimde çalışan ingilizce öğretmenlerine beş günlük seminer halinde anlatılan sistem.
  • akdeniz üniversitesi ingilizce öğretmenliği bölümünün "special teaching methods" dersinin tamamını olu$turur. bu haftalarda ve final haftalarında öğrenci arkada$lar tarafından bu cefr topluca lanetlenir.
  • (bkz: cifr)
  • özer kesemen'in kısa filmi. 2. dikili kısa film festivali'nde yer alacak.

    "filmde, 3 sinema öğrencisinin idealleri uğruna anadolu’da film çekmesi anlatılıyor. bir süre sonra amaçlarından sapan gençlerin, hırsları ve sağduyuları arasındaki mücadeleleri, korkuların öğretilirliği, 1980 döneminin psikolojik etkileri ve ülke içindeki kamplaşmalar anlatılmaktadır."
hesabın var mı? giriş yap