• maymun türlerinin özgürce dolaşabildiği tek avrupa ülkesiymiş.
    hayırlısıyla a.b.'ye girersek ikinci biz olacağız.
  • bir varmış, bir yokmuş.

    akdeniz'in var olma sebebidir bu boğaz. atlantik'ten akdeniz'e sürekli su takviyesi yapılmasına olanak sağlar. afrika ve avrupa kıtalarının birbirlerine yaklaşarak çarpışması sonucu yaklaşık iki yüz elli milyon yıl evvel kapanmış ve akdenizin tamamen kuruyarak yok olmasına sebep olmuştur. hatta kuruyan bölgede yeni canlı türleri peydah olmuştur. neyse ki hatasını anlayıp güzel akdeniz'i tekrar bize bahşetmiştir. bugün bir şarkıcı ege olsun, akdeniz akşamları olsun bunlar varsa cebelitarık sayesindedir.
  • olağan bir tatbikat çerçevesinde ingiliz deniz piyadeleri'nin çıkratma yapmak istedikleri, ancak ispanya sahiline çıkarak, ispanyol polisi'nin "ehö, şu an ispanyol toprağındasınız, reca ediyorum derhal terkedin buraları" demek zorunda kaldığı, ana geçim kaynağı her sınır şehrinde olduğu gibi kaçakçılık olan yer. çıkartma yapılan plajın turist dolu olması ve kamuflajlı inglizlerin tam teçhizatla aralarına dalmaları hoş bir kontrast yakalanmasına elvermiştir, ancak ispanyol polisi'nin sanattan anlamazlığı tarihteki bu matris kırımını anlamsız kılmıştır.
  • isminin kelime anlamı "tarık'ın dağı" olsa bile altındaki sembolik anlam "islamın zaferine giden yol"dur. zira tarık yol demektir, dağ ile sembolize edilen ise islamdır.
  • bu boğazdan çıkarken eğer kuzeye vurup avrupa ya çıkmıyorsanız,atlantik okyanusunun karşısına geçiyorsanız iç çekerek bakarsınız son bir kere ispanya tarafına zira seperasyon gereği ispanyaya yakın geçmektesinizdir.ispanyanın neden rüzgar enerjisini kullanmada dünyanın en üst sırasında olduğunu anlarsınız onların kıyı boyunca uzanan rüzgar tirbünlerine bakarken;hele bir de güneş batıyorsa efkarlanmayın gitsin : 10-15 gün kara görmeyeceğinize mi üzülürsünüz , yoksa hava raporlarından ani bir kasırga veya düşük hava basıncı cıkacağından mı tırsarsınız bilemem.güzelim akdenizden çıkıp ortalama 5000 metre derinlikteki okyanusa.eğer ki okyanustan akdenize giriyorsanız bir neşe havası içindesinizdir nedensizce.tanger traffic'e rapor verilir,otopilot stajyerin eline bırakılır,köprüüstü bir fotoğraf stüdyosuna dönüşür süvari bey ve zabitler tarafından.herkes geminin sancak tarafında resim çektiriyo ya da telefonla konuşuyodur.neden mi sancak ?çünkü şimdi de fas'a yakın geçiyosunuzdur.eve gelmiş gibi sevinirsiniz gerek 10-15 gun sonra kara yüzü gördüğünüz için gerekse telefonla konuştuğunuz için.anlamını bilmediğiniz şu yazıya ( http://g.co/maps/dsf73) selam edersiniz ve bahçeye girersiniz.
  • ispanya nin guney kiyisinda, andalucia yoresinde, avrupa ve afrika nin birbirine en cok yaklastigi* tarifa yakinlarinda, hala ingiliz topragi olan, yuruyerek 5 dakkada girip arabayla 45 dakkada cikamayacaginiz yarim ada...
  • dogrudan bogazin en uc noktasindadir izlenimi cikiyor onceki tanimlardan.

    oncelikle yok oyle bisey.

    bogazin en dar oldugu yere yakin ispanyol sehri tarifa.
    cebelitarik, yalnizca akdeniz'e kiyisi olan bir ufak yarim ada. bogazdan gelen gecenleri haraca baglamak icin.

    afrika kitasinda da toprak bulundurmuyor bu kucuk ulke.
    afrika tarafinda ceuta ve melilla var ispanyol ozerk kentleri olarak.
  • 2002 yılında yapılan referanduma göre 30000 nufustan sadece 44 kişi ispanya ya bağlanmak istemiş ve referandumun sonucunda ingiltereye bağlanmış yarı bağımsız ülke.
  • diğer britanya topraklarının aksine trafiğin sağdan aktığı*, yiğidin harman olduğu cennet vatan.
  • benim gibi bu ülkeden haberi olmayan cahil insanlara yol gösterme adına hafta sonu uyandım ve birden internette sörf yaparken saatlerdir burayı araştırıyorum.

    ilk olarak burası son yıllarda futbol takımı kurması ve milli takım düzeyine çıkması ,ülkenin bağımsızlığı ile ilgili bir durum değil.aslında teknik anlamda ülke falanda değil burası 30 bin nüfuslu küçük bir ilçe.
    normal şartlarda burası futbol takımını da bildiğimiz (bkz: cadiz) denilen bölgenin en kıyı noktası. zaten cebeli tarık kayalığı olarak geçiyor ve son derece doğru.

    yane olay aslında bizim için çok bilinen (bkz: batum)hikayesi.
    zamanında ciddiye almadığımız (bkz: batum) için birden gelişme sağlayınca “bu batum’u nasıl verdik “ kafası yaşıyorsak aynısını şuan ispanyollar yaşıyor.300 yıl önce masa başında vermiş burayı ispanyollar.
    benim klasik türk mantığım bu şehrin önemi için hep şunu hayal ettim “iki kıtanın birbiriyle bir bağı ve aynı bizim gibi üzerinde köprüler falan var”diye düşündüm ama öyle değil.

    saatlerdir araştırmalarım sonucu öyle bişey görmüyorsunuz ve bizim gibi boğazın iki yakası birbirine yakın değil .

    peki sonra ikinci bir soru işareti kafama belirdi?

    neden ispanya burayı bu kadar istiyor?
    mesela kadıköy yunanistan ‘da , beşiktaş türkiye ‘de olsa iki ülke diğer tarafı almak için çok aşırı istek duyabilir ama burası için öyle bir durum yokken neden bu istek hatta savaş çağrısı?

    meğersem boğazın diğer ucuda her ne kadar fas toprağı da olsa , yane demin belirttiğim burası bildiğimiz cadiz cebeli tarık eğreti duruyor meselesi bu boğazın diğer ayağı olan nokta
    (bkz: ceuta)
    ceuta ise bildiğin fas olmasına rağmen burasıda tam bizim tabirimizle boğazın rumelisi ve yönetimi ispanya ‘da.
    bu isteğe ek olarak bölgenin son yıllarda çok gelişmesi , köy denen yerin havaalanı ,limanı , turizmi ve süper lüks otelleri ,transatlantikleri gibi inanılmaz kumarhaneleri ve türlü türlü ek çekim noktaları var.

    özet;
    1- cebelitarık aslında boğazın adı . ve şu an bizim ülke diye bildiğimiz yer köy gibi bir yer . cadiz’e bağlı bir ilçe olabilecekken ingiliz sömürgesi olarak 300 sene üzerine ciddi yatırımlar yapılmış ve merkez olmuş.

    2-bu kayalık ,cadiz topraklarında olmasına rağmen cebeli tarık boğazının diğer ayağı fas topraklarında olan (bkz: ceuta)ama burada yıllardır ispanya toprağı.

    bu iki madde’yi açık açık yazan bir yer yok saatlerdir araştırıyorum ve navigasyondan tek tek gezerek buldum.

    küçüklük ortaokul travmalarımızdan olan cebelitarık boğazı sözlü soruları ve yıllardır islami entellektüel kesimin tatlı su ile tuzlu su kesişmiyor meseleleri hep burada yaşanması sebebiyle bile bizim kültürümüzle derin bağları olan yer hakkında illa merak edenlere yol göstermesi sebebiyle el emeği göz nuru entry.

    son olarak ispanyollar o kadar çok bastırmışlar ki yaklaşık olarak her 50 yılda bir halkı referanduma götürmeyi başarmışlar ama halk aradan yıllar geçmesine rağmen ingiliz sömürgeliğini istemiş.

    son olarak ingilizlerin verdiği brexit meselesi için anavatanla ters düşmüşler ve %99 ab üyeliği istiyorlarmış şimdi hemen bu durumdan nasiplenmeye çalışan ispanya pusuya geçmiş bakalım ilerleyen dönemlerde neler olacak?

    anladığım kadarıyla olası bir savaş durumunda boğazın kontrolü sadece ispanya ‘da olsun gibi ortaçağ zihniyeti devam ettiren bir ispanya aynı zamanda bölgenin gelişimine konmak isteyen bir ülke konumunda işi zor.
    boğazın diğer yakası olan (bkz: ceuta) aynı şekilde geliştirme imkanı varken yapamamış .
hesabın var mı? giriş yap