• bazen bilemezsin. sana ateş eden ve senin de ateş ettiğin adam öldü mü yaşıyor mu. haber alamazsın ki. aslında pek umurunda da olmaz. o da seni öldürmeye çalışıyordu, vızır vızır mermiler geçerken üzerinden, önündeki mevzide tim komutanı üsteğmen "ateş serbest !" diye bağırırken, sen araç komutanı olduğun cobra aracının nişancısı askere "atış serbest" diye bağırarak emir verip aracın silahının emniyetini açıp araçtan kendini aterken, koşarak kendini yere atıp yolun geri kalanını sürünerek güvenli bir mevzinin ardına geçerken, solundaki tankın uçaksavarı mermileri saydırırken, çaprazındaki cobra'nın otomatik silahının mermileri bulunduğun vadide "vuuuuhhhvvv" vuuuuhhhvv" diye sesler çıkarırken, arkadan size destek veren iran karakol kulesinin doçka mermileri heryerde parlarken, başının üstünden havan mermisi uçup adamların tam ortasına düşerken, bilmiyordun ki öldürdün mü, öldün mü. ölecek misin, öldürecek misin? bilemiyor ki insan. o anda "herhalde ben ölmem ya" diyorsun, kafanı mevziden kaldırıp emektar g-3 piyade tüfeğinle saydırmaya başlıyorsun adamlara doğru. ama kafanın yanından iki tane merminin geçiş sesini ve "dupdup" diye toprağa giriş seslerini duyunca, "oha lan bana ateş ediyorlar, beni öldürmeye çalışıyorlar, ben de ölebiliyormuşum demek ki." diyorsun. yanındaki erzurumlu asker, "komutanım sizin 28 gününüz kalmadı mı? ne işiniz var burada?" diyor, sen diyemiyorsun ki "ben ne bileyim amına koyayım burada ne işim var?". çocuğa cesaret olsun diye diyorsun ki "ne olmuş oğlum 28 günüm kalmışsa. 1 gün kalsa bile geliriz buralara." aslında çocuğa cesaret gelsin diye değil öyle hissettiğin için de öyle diyorsun. o anda öyle diyorsun. öyle hissediyorsun. çocuk da cesareti buluyor, tüfeği tutukluk yapana kadar saydırıyor. havaya, dağa, taşa da olsa saydırıyor. kendini koruyor. mevzide kalıyorsun 4 saat. güneş batıyor. karşıdaki adamlar hala termal kameradan izlenebiliyor. artık güvenli bir yere gitme vakti geliyor. bir üstteki mevziye koşa koşa giderken karanlıktan ayağın taşa takılıp düşüyorsun. düştüğün gibi sağına ve soluna yine iki tane mermi geliyor. ses bu sefer "dupdup" değil, "ciiuvciiuv". taştan sekiyor mermiler. kafanı kaldıramıyorsun bir 5 dakika. önündeki unsurlar sana destek vermek için adamları ateş altında tutuyorlar. sen de zırhlı araca binebiliyorsun sonunda. bu olaya ölmek ya da öldürmekle başlıyorsun, bazen ölüyorsun, benim tecrübeme göre de öldürüyorsun. evet sonra haberini alıyorsun, öldürmüşsün(üz). bilemiyorsun ki sen mi öldürdün, başkası mı. bilemiyorsun. lanet ediyorsun herşeye. siktirip gitmek istiyorsun.
  • psikolojide, birbiriyle ilintili olgularda, kişinin davranış seçmekte zorlanmasını ifade eder.üç türü bulunur.
    (bkz: yaklaşma yaklaşma çatışması)
    (bkz: yaklaşma kaçınma çatışması)
    (bkz: kaçınma kaçınma çatışması)
    bayağı bayağı gereksiz not:
    bu başlıklarda yaklaşma, istenilen durumu; uzaklaşma ise, istenmeyen durumu anlatır.
  • birbiriyle uyusmayan hedeflerin, bunlarla ilgili gereksinimlerin ayni anda var olmasidir.
  • bir tarafin davranislari ve hareketleri diger tarafin gereksinimlerine ters dusuyorsa bu kisiler arasindaki surtusmedir.
    catismalarla ile bilincli veya bilincsiz basa cikmak icin kullanilan bazi taktikler sunlardir:

    1. tilki taktigi
    2. ayıcık taktigi
    3. baykuş taktiği
    4. köpekbalığı taktiği
    5. kaplumbağa taktiği

    (bkz: çatışma çözme tarzları)
  • mesele çözme metodolojisi.

    (bkz: miroğlu)
  • örgütü oluşturan bireylerin her birinin farklı kişiliklere sahip olduğu düşünüldüğünde, bu bireylerin algıları, değer yargıları, amaçları, amaçlara ulaşmak için kullandıkları araçlar, tutum ve davranışlarında da farklılıklar olması kaçınılmazdır. bu farklılıklar örgütler içinde, bireyler ve gruplar arasında çatışmanın ortaya çıkmasına neden olurlar. bir örgütte farklı şekillerde ortaya çıkabilen çatışma, bireyler ve grupların birlikte çalışma sorunlarından kaynaklanan ve normal işleyişin durmasına veya yavaşlamasına neden olaylar olarak tanımlanabilir.
    örgütsel çatışma, tarafları açısından; bireysel, bireyler arası, bireyler ve gruplar arası, gruplar arası ve örgütler arası olmak üzere beş kısma ayrılabilir. çatışmanın üç grupta sınıflandırılabilecek farklı kaynakları vardır. bunlar; birey kaynaklı çatışma, iletişim kaynaklı çatışma ve örgüt yapısı kaynaklı çatışmalardır.
    birey kaynaklı çatışma: örgütlerde bireylerden kaynaklanan çatışmalar; çalışanların kişilik farklılıkları; çalışanların değer, ilgi ve amaçlarındaki farklılıklar; ve çalışanların statü ve rollerindeki farklılıklar olmak üzere üç alt başlıkta toplanabilir. daha önce de belirtildiği gibi kişilerin farklılıklar gösteren, değerleri, amaçları, beklentileri, yetenekleri ve algıları örgütte anlaşmazlıkların ve çatışmaların oluşmasına neden olur. özellikle bireysel çıkarların ön plana çıkarıldığı örgütlerde, örgüt çıkarları için çalışanlar bu duruma tepki gösterirler. öte yandan örgüt içinde benzer beklenti, algı, ve değerlere sahip olanlar birleşip diğerlerine karşı bir tavır içine girebilirler ki bu durumda çatışmanın ortaya çıkmasını sağlar. örgüt içinde bireylerin kendi prestijlerini olduğundan farklı algılaması, kıdem ve yaş farklılıkları, rol dağılımından ve rol sahibinin yerine getirmesi gereken yükümlülüklerden kaynaklanan düzensizlikler bireylerden kaynaklanan çatışmaların ortaya çıkma nedenlerini oluştururlar.
    iletişim kaynaklı çatışma: etkili ve sürekli bir iletişim örgütlerde çatışmanın ortaya çıkmasında önemli rol oynar. örgüt kültüründeki ortak dilin bireyler tarafından yeterince benimsenememesi ya da geliştirilememesi ve uygun iletişim araçlarının kullanılmaması ya da tercih edilmemesi çatışmaların oluşmasına neden olur. ayrıca bireylerin ve grupların birbirleriyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması, bilgi alışverişinin yetersiz olması ve bu nedenle oluşan önyargılar, iletişimin gerçekleşmesinin önündeki engeller de iletişim kaynaklı çatışma nedenleridir.
    örgüt yapısı kaynaklı çatışma: örgütün yapısının büyüklüğü; rutinlik; uzmanlık; işlevsel bağlılık; denetim; karar verme; kaynak sıkıntısı; rekabet; ödüllendirme; yetki ve sorumluluklar; örgütsel değişim ve güç mücadelesi konuları ve bu konulardaki dengesizlikler, tutarsızlıklar, yetersizlikler ve belirsizlikler örgütlerde ortaya çıkan çatışmaların örgütsel yapıya bağlı kaynaklarını oluştururlar.
    örgütlerin büyümesi, örgüt dinamiklerinin çoğalması, kontrol, eşgüdüm ve iletişimde sorunların ortaya çıkması çatışmaları doğurur. örgütlerde bürokrasideki rutinlik, örgütsel çatışmaları azaltırken uzmanlaşma çatışmayı artırmaktadır. örgüt, birbirine işlevsel olarak bağlı bölümlerden oluştuğundan bu bölümlerin işlevlerini zamanında yerine getirmemesi, eksik ya da yanlış uygulamalarda bulunması tüm örgütün çalışmalarını etkileyeceğinden çatışmaya neden olmaktadır. yakın denetim; ortak karar alma sürecindeki katılımcı sayısının fazlalığı; özellikle maddi kaynakların kısıtlı olması ve gruplar - bireyler arasında paylaşılamamasının doğurduğu rekabet ortamı; örgütün teknolojik ve kültürel değişimleri yakalayamaması; yeni rol ve statülere uyum sağlamada yaşanan gecikmeler; ve birey ya da grupların sahip oldukları gücü artırma isteğiyle örgüt içinde bir güç mücadelesi ortamı yaratmaları da örgüt yapısına dayalı çatışma kaynaklarındandır.
    performanslara göre verilen ödül, teşvik primi gibi uygulamaların farklılığı; bir grubun ya da bireyin ödüllendirilmesinin diğerlerinin hatalarını ortaya çıkartmasına bağlı olması (denetim gruplarında olduğu gibi); örgüt içindeki yetki ve sorumlulukların net olarak belirlenmemiş olması; görev tanımlarının açıkça yapılmamasından dolayı bazı görevlerin yerine getirilmemesi, bazı görevlere de talibin çok olması; ast – üst hiyerarşisinde düzensizlik; emir komuta zincirindeki aksaklıklar da, özellikle bürokrasinin yoğun olduğu örgütlerde yaşanan çatışmaların en önemli yapısal kaynaklarındandır.
    copyright hyphen
  • birbirleri ile bagdasmayan esdegerdeki iki karsit gudulenimin aynı zamanda organizmayi etkilemesinin neden oldugu cekismeli durumdur.
    ornegin ; duygusal kaynakli isteklerin ya da icgudusel egilimlerin karsi karsiya gelmesi sonucu ortaya cikar. celiskili iki egilimden birini yeglemek catismayi sonlandiracaktir ve kisilik gelisimine katkida bulunacaktir.
  • iki geminin rotalarının çarpışmaya neden olabilecek şekilde çakışmasına denizcilik jargonunda verilen ad. böyle bir durumda yeşil ışığı gören rotasında devam eder. (bkz: borda feneri)
  • bireyin kendi içinde ya da bireyler arasında ihtiyaçlar, ilgiler, değerler konusunda en az iki temel farklılık sonucu oluşan enerji uyuşmazlığıdır.
hesabın var mı? giriş yap