• güneşten 310 ışık yılı uzaklıktadır.
  • tuvalu gecelerinin en karanlık saatleri hiç gelmez güney yıldızı canopus yüzünden. her şehrin, her coğrafyanın gecesinin kendine özgü bir “en karanlık saati” mutlaka mevcuttur. ancak güneye gittikçe bu karanlık her bin milde daha bir delinir. sanki titrek beyaz noktalarla bezeli simsiyah bir çarşaftır gökyüzü. yusyuvarlak dünya gecenin yalnızlığında üşümüş, üzerine de gökyüzünü örtünmüş gibidir. mışıl mışıl uyur samanyolu’nun mora çalan kuşakları boyunca. heyhat, gökyüzünü bir çarşaf addeden çöl filozofuna hakaret etmek ne mümkün! “o gün geldiğinde, buruşturulmuş bir kağıt gibi olur gökyüzü” diye yazan şairin yaptığı sanat için sanatı seveyim ben.
    kuzeyin yağız savaşçısı (bkz: sirius) bile böylesine garip duygular uyandıramaz nezdimde. stockholm önlerinde artık soğuktan katılaşmaya durmuş hava, engeller olur bir vakit sonra seyrini kandillerinin gökyüzünün. gece vakitleri buzlu rüzgarlar havayı öylesine katılaştırır ki, bir perdenin ardından bakarmışçasına “bu muymuş en parlak yıldız dedikleri sirius” diye sitem edersiniz. ciğerlerinize çektiğiniz oksijen adeta donmuş gibidir. gri bir perdenin ardından izlersiniz semayı. o da gözleriniz sulanmazsa. sirius da pek aldırmaz nitekim. derinlikten yoksundur kuzey yıldızı. en parlak olandır, herkesçe tanınır. ikincileri kimsecikler hatırlamaz bu korkunç dünyada. ancak benim dünyam öyle mi hiç! güney yıldızı bambaşkadır bir rüyadan doğrulmuşçasına sakince uzanan kıyıları sonsuzluğuna pasifik adalarının.
    benim canopus’um böyledir işte!
    güneyin en parlağı, yıldızların en güzeli olan! ılık yaz gecelerinde uzayın sonsuzluğunu unutturacak kadar bizlere, bizlerden uzakta titreyen canopus! güney denizlerinin en karanlık gecelerinde, kayıp sularda sen varken tepemizde, ne mümkün yardım dilenmek deniz aşığı earendil‘den! yıllar sonra mağarasından inip güneşe selam duran bilge bir zerdüşt edasıyla kaldırıyorum ellerimi sana! ey büyük yıldız! aydınlattıkların olmasaydı nice olurdu mutluluğun?
    ola ki bir gün yolunuz, yahut geminiz tuvalu’ya, nanumea’ya düşerse, uykunuzdan feragat edip sabaha kadar bekleyin. gökyüzünün hiç kararmadığını göreceksiniz. ve de akrep sabahın dördünü vurduğunda, sol yukarınızda parlayan en güzel yıldıza hafifçe gülümseyin. lakin dikkatli olun! siz gülümserken ışığı titremesini durdurduysa bir anlığına güzel canopus, “evet, işte şimdi dünyanın en mutlu insanı oldum” demekte hiçbir beis görmeyesiniz. “yemin olsun ki o güneşe ve aya” diye yeminler savurmayacağım. ancak siz savurduğumu farz edin. unutmayın: beis görmeyesiniz...
  • (bkz: süheyl)
    (bkz: yıldırak)
  • karina takimyildizi'nin alfa yıldızı. dünya için sirius'tan sonra gökyüzündeki en parlak yıldız. görünür parlaklığı -0.72 kadirdir. 30 derece kuzey boylamından daha kuzeyde yaşayanlar bu parlak yıldızı göremezler. bir çok kültür'de çok önemli yeri olan bu yıldız özellikle afrika ve arabistan'da bir çok deyim ve atasözüne konu olmustur. güney yarım küre'de yön bulmak için de kullanılan canopus'u nasa'da uzay gemilerinin uçuş koordinatlarını belirlemek için kullanır; uzay gemilerinde canopus yıldız izleyicisi denilen donanımlar bulunur. bu yıldıza kainatın fener kulesi, çölün gemisi gibi isimler de takılmıştır.
  • türkiye'nin en güneyindeki illerden sonbahar ve özellikle kış aylarında görülebilen yıldızdır. bunun için 37. enlemin güneyinde bulunmak; ayrıca çok temiz, doğal ve yapay engellerle kapanmamış bir güney ufku gerekir.
  • karina takımyıldızının en parlak yıldızıdır. sirius'tan sonra güney yarımküre göğünün en parlak ikinci yıldızıdır. karina takımyıldızı gök ekvatorunun kuzeyine uzak olmasından dolayı canopus ancak güney yarımküre'den izlenebilir. kuzey yarımküre'de yüzünü göstermez. bu nedenle kuzey yarımküre göğünün en parlak ikinci yıldızı çoban takımyıldızının en parlak yıldızı arcturus'tur.

    canopus, büyük köpek'teki sirius'un 36 derece altında bulunan güney yarımküre yıldızıdır ve bu nedenle +37 derece enleminin kuzeyinde görülemez. güney yarımküre göğü için, gökyüzünün en parlak iki yıldızı, sirius ve canopus, genellikle ikiz fenerler gibi parladıkları gökte birlikte görünürler.

    canopus, güneş'in 65 katı büyüklüğünde sarımsı beyaz dev bir yıldızdır ve 313 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. güneş'ten 15000 kattan daha fazla aydınlatma ve ısıtma gücüne sahiptir.
  • fransa'nın 24 ağustos 1968 yılından pasifik açıklarında gerçekleştirdiği ilk termonükleer * silah denemesinin kod adıdır. fransa bu deneme ile, abd, çin, birleşik krallık ve rusya'dan sonra termonükleer silah teknolojisine sahip 5. ülke olmuştur.

    deney sonucunda 2,6 megatonluk bir patlama gerçekleşmiştir. yani kabaca hiroshima'dan 173, nagazaki'den 124 kat büyük bir patlama açığa çıkmıştır.
  • gvg'nin satın aldığı firma.

    ayrıyetten (bkz: mediaedge)
  • arcturus'tan daha parlak, sirius'tan sonra ikinci parlak yıldızmış.
hesabın var mı? giriş yap