• merkez nüfusu 750 bini geçen ve sınırları dahilinde en az 3 ilçe barındıran illerimiz, büyükşehir belediyesi kategorisine girer.
  • bu sıfatı yakında van ile birlikte manisa, aydın, balıkesir, muğla, tekirdağ, kahramanmaraş, denizli,hatay, şanlıurfa ve trabzon illeri de alacakmış.

    (bkz: tüm düz liselerin anadolu lisesi olması)
  • olduk demekle olunmayan şey. son furyada yaşadığım şehir de 'büyükşehir' oldu. lakin belediye binaları bile hazır değildi. artan teknik eleman ihtiyacından dolayı piyasada serbest çalışan bütün genç mimar/ mühendisler belediyeye girdi. bu kısmı güzel amenna. ama bir yıllık memurların şube müdürü olduğu, vekaleten imar işleri müdürlüğü yapan , mevzuatın m'sini bilmeyen kişinin imar işleri daire başkanı olduğu, plan projede birkaç yıllık geçmişi olan gençlerin eline kooca! şehrin geleceğinin emanet edildiği yerde nasıl bir düzen beklersiniz. böyle böyle şehirlerin .mına koyuyosunuz afedersiniz. hiçbir altyapı ve hazırlık yok. donanımlı eleman yok. elini çarptığın şube müdürü. ne işe de yarıyosa gerçi. zaten salla başı al maaşı zihniyetindeki insanların bir de titri olunca iyice iş yapmaz oluyorlar. daha önce de söylendiği gibi, çarpık kentleşmiş, koskoca bir köy olmaktan öte gidemiyor bu büyükşehirler.
  • orta halli emekliler için güzel bir meskendir. şehirin gürültüsünden bir nebze uzak, az çok çevrede ağaç görebileceğiniz bir yerdir. lakin genç bünyeler için ulaşım tam bir eziyettir. çünkü gecenin ilerleyen saatlerinde ulaşım yok denecek kadar azdır. bizimkent ile kapı komsusudur.
  • dokusu, insan profili, yapısı "bozulmaya" mecbur kalabalık yerleşim yeri. özellikle konumu güzelse şehrin yerlileri, çocukluklarını geçirdikleri bu şehirlerin göz açıp kapayıncaya kadar bu hale nasıl geldiğini sorgular.

    sözlükteki antalya, izmir, mersin gibi şehirlerin başlıklarına girin birçok şehir yerlisinin şikayet dolu yazılarına denk gelirsiniz. hatta birçoğu debe'ye giriyor.

    bu tür şehirlerin yerlileri; artık şehrin eskisi gibi olmadığı, her yerden göç aldığı, abazanın barzonun dolduğu, afgan ve suriyeli göçmenlerin yığıldığı gibi konulardan şikâyetçi.

    ancak bunlar kaçınılmaz. büyükşehiler, küçük şehirlere göre daha fazla iş imkânı barındırır, daha fazla sosyal imkân ve sosyal hayat sunar. küçük şehrindeki imkânsızlıklar sebebiyle kaçan, sosyal hayatın olmamasından bunalanlar büyükşehirlerde şansını deniyor.

    eeee bu gelenlerin hepsinin de iyi eğitim almış, görgülü, edepli insanlar olduğunu söylemek mümkün değil. mutlaka ki aralarında barzolar olacak, abazalar olacak, milleti rahatsız ederek kendini eğlendirmeye çalışanlar olacak. 5 sene içerisinde işinizden, okulunuzdan evinize yarım saatte değil 1 saatte gitmeye başladığınızı göreceksiniz. trafikte geçirdiğiniz süre sizi daha da bunaltacak. çocukluk arkadaşlarınızla şehrin ne kadar da bozulduğundan bahsedeceksiniz.

    istanbul, yıllardır büyük göç alırken artık son zamanlarda göç vermeye başladı. 2020 verilerine göre istanbul'dan gidenler, istanbul'a gelenlerden fazla. yani artık sadece küçük şehirlerden değil, istanbul'dan da göç alıyor diğer büyükşehirler.

    2020 net göç (gelen - giden) rakamlarına göre en çok göç alan şehirler:
    1. bursa (23 bin)
    2. kocaeli (22 bin)
    3. tekirdağ (22 bin)
    4. antalya (20 bin)
    5. izmir (14 bin)

    bu şehirlerin 2020'de aldığı göç sayısı şu şekilde:
    - bursa (77 bin) (şaka maka neredeyse bayburt nüfusu kadar göç almış şehir)
    - kocaeli (75 bin)
    - tekirdağ (50 bin)
    - antalya (83 bin) (antalya, direkt bayburt nüfusu kadar göç almış, şehrin içerisine bir bayburt kurulur)
    - izmir (107 bin) (ortalama bir anadolu şehri merkez ilçe nüfusu kadar göç almış sadece 2020'de)

    kaynak

    bu şehirlerin en çok nereden göç aldığına da bakabiliriz aslında ama canım uğraşmak istemiyor. kısacası; çocukluğunu, bu büyükşehirlerde geçiren arkadaşlar daha çok şikayet edecekler.
  • kime göre neye göre? nüfusuna mı, yüzölçümüne mi yoksa ekonomisine göre mi diğerlerinden büyüktür bu şehir? sofya'dan şiirinde nazım hikmet'e kulak verelim:

    "sofya şehri, büyük mü?
    şehirler, gülüm, caddeleriyle değil
    anıtını diktiği şairleriyle büyük oluyor,
    sofya büyük bir şehir..."

    en dip not: bahsettiği sofyalı şairler kim diye merak etmekteyim ama araştırma yapmamı sağlayacak kadar değil.
  • belediyesi büyükşehir belediyesi statüsünde olan şehir.
  • beylikdüzünde yer alan toplu konutlara verilen isim.tam adı büyükşehir toplu konutlarıdır.
    bauhausun tam karşısında, migrosun hizasında bulunur.
  • "süreç" içerisinde büyük öneme sahip adımlardır.
  • (bkz: anakent)
hesabın var mı? giriş yap