• mükemmel bir şehir... yapıları inanılmaz! avrupa'ya bakıp mimarilerine nasıl hayran olunuyorsa buradaki camilere, medreselere bakıp hayran olunabilir.

    arap etkisinde gelişmiş bir mimari yok burada... daha keskin hatlar, taşlar, enfes süslemeler var!
    duvarlardaki çini işlemelerin rengi, ahşap oymacılıığın sanata dönüşmüş halinin göstergesi sütunlar...

    keşke türkiye cumhuriyeti devleti mimaride ahmakça arapları ya da batı'yı taklit eden arapları değil de buradaki mimariyi örnek alsa...

    imkanım, fırsatım olursa gidip görmek isterim burayı...
  • cengiz han'ın ordusuna, halkın hayatlarını bağışlamaları ve şehri yok etmemesi karşılığında savaşmadan teslim olmuş şehir.

    cengiz han da bunu kabul etmiştir.

    sonra sanatçıları ve işe yarayabilecek genç kızları/erkekleri ayırıp,
    kadınlara ordusuna tecavüz ettirip,
    sonra herkesi kılıçtan geçirip,

    sonra da koca buhara'yı da ateşe vermiştir.
  • orta okul yıllarımda en çok gitmek istediğim şehirlerden biriydi. yavuz bahadıroğlu'nun buhara yanıyor ve elveda buhara isimli iki kitaptan oluşan roman serisi ve vasilli yan'ın cengizhan romanı celaleddin harzemşah'a ve onun şehri buhara'ya karşı müthiş bir hayranlık uyandırmıştı o yıllarda.
  • orta asya'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan ve günümüzde özbekistan sınırları içinde bulunan tarihi şehir.orta asya’daki en eski ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. kentin adı ilk kez 5.yüzyılda çin kaynaklarında geçer. 8. yüzyılda arap egemenliğine girdikten kısa kısa bir süre sonra büyük bir bilim merkezi haline geldi. 999’da karahanlıların, 12. yüzyılın ortalarında karahitayların eline geçti.

    1219’da cengiz han tarafından işgal edildi. moğol istilasından zarar gören kent, çağatay hanedanı döneminde yeniden gelişti. 14. yüzyıl sonunda timur yönetimine geçti. 1868’de rusya’nın korumasına girdi. 16. yüzyıldan 1920’ye kadar buhara hanlığı’na, 1920-1924 arasında buhara halk cumhuriyeti’ne başkentlik yaptı. 1924’de özbek sovyet sosyalist federe cumhuriyeti’nin topraklarına katıldı. 1991’de sscb’nin dağılması üzerine bağımsızlığın kazanan özbekistan’ın topraklarında kaldı.

    (bkz: özbekistan)
    (bkz: buhara hanlığı)
  • m.s. sekizinci asrın bilhassa ikinci yarısında kelimenin tam manasıyla orta asya'nın incisi, genişlemekte olan islam dünyasının kültürel ve mimari merkezi olmuş tarihi şehir.

    endülüs emevileri'nin elinde yükselen ve dokuzuncu ve onuncu asırlarda muazzam islam merkezlerine evrimleşen gırnata ve kurtuba ile abbasiler'in neredeyse bütün yatırımı bağladığı ve moğollar tarafından yakılıp yıkılmadan evvel batılı kaynaklara göre 12'nci ve 13'üncü asırlarda "dünyanın başkenti" haline gelmiş bağdat öncesinde kesinlikle islam dünyasının en mühim kenti haline gelmiş buhara'nın isminin etimolojik olarak orijini ise bir hayli ilginç bir konudur.

    farsi kaynaklarda soğdca kökenli "bereketli ve talihli topraklar" anlamına gelen boharak sözcüğünden türediği yazılmışken sanskritçe "toplanılan ve ibadet edilen yer" anlamına gelen vihara sözcüğünden türediğine dair kayda değer iddialar da mevcuttur. öte yandan, bu çok da olası değildir; zirâ kentte asırlardır yürütülen arkeolojik çalışmalar içerisinde hiçbir budizm kalıntısına rastlanmamıştır.

    günümüzde de özbekistan'ın en kayda değer şehirlerinden biri olan kentin ticari ve turistik ehemmiyeti sürmektedir.
  • 8. yüzyıl'da batılıların "islam'ın roması", müslümanların ise "buharayı şerif" olarak andıkları, orta asya'nın en eski yerleşim bölgelerinden ve özbekistan sınırları içinde olan şehirdir.
  • (bkz: buharay-ı şerif)

    timur imparatorluğu'nun kültür başkenti. islam entelektüalizminin tepe noktasının yaşandığı yer.

    emir timur ve oğullarının hüküm sürdüğü zamanlarda halkın en büyük eğlencesi medreselerdeki münazalardı. sokaklarında çığırtkanlar iddialı bir boks müsabakasını reklam eder gibi "bu akşam mir arap medresesinde falanca mollayla filanca müderris kader ve insanoğlunun iradesi konusunu tartışacaklar" diye bağırırlardı.
  • kaftanların ve cübbelerin kenarına yapılan sırlı simli kadim buhara el işlemesi ile ünlü orta asya şehri.
  • ünlü ulug bey medresesinin bulunduğu şehir
  • islam peygamberinin* çocukluğunda ticaret kervanlarıyla dolaştığı zamanlarda yaşamış ve peygamberin amcasına bu çocuk peygamber olacak diye ilk müjdeyi sırtındaki mühre bakıp veren rahip.
    ayrıca benzer bir olay için incilin luka bölümünde isa peygamberin başından da geçer. isa çocukken annesinden babasından ayrılır ve bir rahibin yanına gider, annesi onu orada bulduğunda rahip ona bu çocuk peygamber olacak der.*
    (bkz: ukte dolduruyorum)
hesabın var mı? giriş yap