• bir gün önce 750 bin kişiye online konser vererek rekor kırmış güney koreli grup. 50 bin kişi kapasiteli 15 stadyum dolduracak kadar izleyiciyi sadece online konserle toplamayı başarmışlar. aslında şaşırtıcı değil zira kendilerinin ertelenen stadyum konser turu da neredeyse sold out olmuştu. fan kulüp üyelerine 26 dolardan, üye olmayanlara 35 dolardan satılmış online konserin biletleri. araya aldıkları reklamlarla birlikte 20-25 milyon dolar civarında gelir elde ettikleri tahmin ediliyor. üstelik konserde sadece 10 şarkının performansını sunmuşlar. yalan değil dekor falan bayağı uğraşılmış. bu pandemi döneminde 10 şarkıyla 20 milyon dolar kaldırmayı başararak batılı şirketleri şoke etmiş olmalılar :)))
  • benim bir kızkardeşim var. 15 yaşında. sağolsun ergenliğini de hiç bir noktasını esgeçmeden tümüyle yaşıyor. yaptığı tüm garip gurup harekler ve yaşadığı aşırı uç enteresan duygularıyla o bir örnek. neyse bu kardeş irisi kızımız nerden kaptıysa güney koreye tapma hastalığına yakalandı. ama öyle uç noktada ki, her duygusu gibi, esasen oralarda doğmuş da biz zorla onu iç anadoluya getirmişiz gibi davranıyor. biz de evde güney kore iyi niyet elçisi ağırlıyormuşuz gibi yaşıyoruz. üstelik annemi, babamı da alıştırmış yeni kendisine. mesela babam sofra kurulmadan önce sofraya bakıp eksikleri söyler son rütuşçu gibi. artık kardeşim kendini nasıl kabul ettirdiyse babam 'suyu getirin, tuz gelmiş ama biber gelmemiş, peçete yok' gibi eksiklerin yanına 'zeynep'in çubuklarını getirmemişsiniz' filan demeye başladı. çünkü kız pilavı dahi çubuklarla yiyor. iyice delirmiş durumda. neyse durum buyken haliyle odasının duvarında bir cm² yer kalmaycak şekilde bts posterleri asılı. 3gece 4gün odasında kaldım sonucunda elemanların birini bir diğerinden çok azıcık ayıramadım. ve de kendi hastalandığı yetmiyormuş gibi bize de sürekli izletmeye dinletmeye çalışıyor. önceleri of öf diyip duruyordum sonra bir kliplerini tesadüfen daha alıcı gözle izledim. aman allahım. danslar, mekanlar,düzenlemeler... tam anlamıyla harika. hele fake love klibi. ön yargımdan dolayı utandım resmen.
    üstelik başarılarını okudum. arkasında ciddi büyük emek var. günde 9 saat dansa çalıştıklarını duydum. bravo çizik gözlü kozmik kardeşlerim.
  • 30 yıla yakındır muzikle ugrasan biri olarak yorumum:

    bunlar şarkıcı değil, dansçı. tüm vokallerde sağlam bir autotune efekti var.

    formül new kids on the block formülü. değişik tarzlarda herkesin sevebileceği türden neotenik yüzlü gençleri bir gruba doldur, hepsine masa başında bir kişilik yarat, o rolü ver, oynasın. biri nice guy, biri bad boy, biri geek, biri hınzır vs. vs. borsada tüm parayı aynı kağıda yatırmak yerine sepet yapmak gibi.
    something for everyone olayı - 100 senelik barnum tatkikleri.

    şarkılar max martin modeli formülize isveç popu. zaten lee soo-man'ın genç idol okulundan mezunlarmış.
    https://www.koreaboo.com/…veals-truth-trainee-life/

    bu arada şarkıları ghostwriterlar yazıyor. bakmayın rm'in yüzlerce beste sahibi olduğuna. 600 dolarınız varsa grammy adayı olmuş isveçli şarkı yazarına şarkı yaptırıp "ben yazdım"diye cıkabilirsiniz.
    https://soundbetter.com/…8311-karl-oskar-andreasson
    hatta "bana sadece böyle kulağa takılan bi melodi yaz ben altını hallederim" derseniz 70 dolara falan topliner kiralamanız mümkün:
    https://soundbetter.com/…p-line-writer-vocal-melody

    ama bu şarkılar elton john ya da john lennon'dan çıkmış gibi 30-40 sene sonra dinlenebilecek türde besteler mi olacak, yoksa reklam müziği gibi 2 gün takılıp sonra unutulacak şarkılar mı olacak?

    özetle insanların bu kore pop olayını sevmemelerinin sebebi authentic yani gerçek olmaması. msg'li hazır donmuş yemek gibi olması. formülize olması, adamların bu işi fabrikasyon hale getirmesi.

    cahillikle vs alakası yok bunun, samimi olmayan, üretim bandı müziğe verilen doğal tepki.
  • şu yaşıma kadar tanıdığım kadınların çoğundan güzeller.
  • bts son 3,4 yıldır bir kasırga şeklinde tüm müzik dünyasını sarsmış vaziyette. benim gibi 50 yaşında ve rock müzik seven birini bile etkilemiş bir grup. tabii bu etkileme sadece müzikleri yada şovları ile ilgili değil, kpop endüstrisi ilgimi çekiyor. nasıl oluyor da bir grup bu kadar büyüyüp, etki sahibi oluyor? şirketleri, grup üyeleri ne yapıyor da milyonlarca fanları var, sosyal medyada, listelerde rekorlar kırıyorlar? bts özelinde bakınca iş çok farklı boyutlarda yaşanıyor, hiçbir kpop grubu onların yanına yaklaşamıyor bile. (başka kpop grubu takip etmiyorum, dinlemiyorum. zaten bts kadar iyi olan yok!)

    önce grup çıkış yapmadan önce çok iyi hazırlanıyor. dans, drama, vokal dersleri alıyorlar. bts mesela eskisi gibi dansetmiyor ama eski klip ve dans videolarına bakınca yaratıcılık, senkronizasyon çok üst seviyede. şarkılarda üyelerin arasındaki geçişler, dinamizm çok iyi. ve bir de şarkılar çok iyi seçilmiş. gerçekten inanılmaz şarkıları var.

    ve çıkış yapıyorlar. arkasından bir sürü show programına katılıyorlar, fan buluşmaları yapıyorlar. canlı yayınlar açıyorlar ve gittikçe fanlarla iletişimi geliştiriyorlar. sonra biraz estetik, kilo kontrolü, spor, ifade egzesizi vb ile çekici hale geliyorlar. gittikçe fanlar daha çok bağlanmaya ve kendi favori grup üyeleri olmaya başlıyor. üyeler arasında doğal arkadaşlıklara birden farklı bir boyut katılıyor, shipler. 2 üyenin birbirine yaptığı bazı hareketler abartılıyor, bakışlar anlamlılaştırılıyor ve sanki 2 üyenin arasında bir ilişki varmış gibi bir hava katılıyor. kime sorsanız "ne var ne yok diyemem" der. hiçbir zaman emin olamıyorsunuz. ama bu bu shipin izlenilirliğini o kadar arttırıyor ki, inanılmaz! oysa fanlar mutlaka görüyordur da görmezden geliyordur; show, konser öncesi üyelerin elinde hep bir dosya oluyor. orada hem program, hem konuşacakları konular vb yer alıyor. oturacakları, duracakları yerler bile önceden yazıyor. yani üyelerin birbiriyle etkileşimleri bile önceden belli.

    btsin şirketi bighit'in çok fazla çalışanı var. sosyal medyayı tarıyorlar. bts'le ilgili en çok ne izleniyor, ne beğeni alıyor, yorumların analizi yapılıyor ve işte bunlarla şekilleniyor her şey. bts'in en büyük shipi taekook mesela. bazen bu ikili gözlerinizin önünde çok yakın durdular diye ayrı tutulur canlı yayında. fanlar "bak aralarında bir şey var ondan ayrı tutuyorlar" der. sonra şirket çalışanlarının editleyerek yayınladığı bir bts programında çok yakın olurlar, birlikte uyur yada randevu yemeği yerler. fanlar delirir ve izlenme tavana vurur. twitter yıkılır. bu hem ayırma hem bir araya getirme çelişkisini maalesef bazı uçlarda yaşayan fanlar anlamaz, oyuna geliverir. sonra jimin jungkook'a sarılır jikook shipperlar delirir, taehyung'ı linç eder. twitter yine yıkılır. bir sürü analiz videosu youtuba düşer, izlenme rekoru kırar. yani özellikle erkek kpop gruplarında bu ship olayları tıklanmayı, izlenmeyi arttıran unsur olarak sık sık kullanılır. her üyenin yanında en az 2 çalışan her şeyi kameraya alır, sonra ne yapar yukarıda yazdıklarımı göz önüne alarak düşünün. kpop'un aslında oldukça çirkin yüzüdür bu konu.

    bts tüm dünyanın gözü önünde hem yaşça hem de yaptıkları işle birlikte büyüyen bir grup. üyeler çok başarılı. şirket doğru şarkılar bulup, yeni, yaratıcı danslar ve videolar, yenilikçi konserlerle besliyor onları. bağlantılar kuruyor, doğru reklam, sponsorlarla yürüyorlar. dünyanın en büyük markaları ile grup işbirlikleri yapıyorlar. bts'in güney kore ekonomisine etkisi çok büyük. %15 civarı deniyor. son festa yemeklerinde, biraz dinlenip, solo çalışmalar için grup olarak ara vereceğiz ama arada birlikte içeriklerimiz olacak dediler, güney kore, kpop dünyası sallandı. bir kere bts'in şirketi borsada ciddi düşüş yaşadı hemen. sonraki gün en sevilen, popüler ve en başarılı üye jungkook'a canlı yayın açtırdılar da hisseler düştüğünden daha çok yükseldi. diğer kpop şirketlerinin de borsa değerleri düşmüş. bts'in işbirliği yaptığı markalardan samsung bts'in tanıtımını yaptığı ürünler bazında sıkıntı yaşayacağız bu ara yüzünden diye bir söylenti yaydı ki bts ara vermeyi tekrar gözden geçirsin. işte böyle etkilere sahip bir gruptan söz ediyoruz. var mı dünyada örneği? yok! hatta yabancı medyada makaleler yayınlandı, bts dağılırsa kpop'a ilgi biter diye.

    solo çalışmalara hızlı girdiler. herkesin çalışmak istediği jungkook charlie puth'la işbirliği yaptı, puth'un şarkısına eşlik etti. tam bir yaz şarkısı yayınladılar. sempatik ve akılda kalıcı. jhope mükemmel bir şarkı yayınladı. tek kelimeyle mükemmel. taehyung bir moda showu için paris'e gitti. biraz (birazdan fazla olabilir, pek yakışmadı bence) dağıttı partilerde filan. hiçbir defile bu kadar ilgi görmedi, deli kalabalıklar birikti onu görmek için. tabii bu bir iş sayılmaz. poz verdi, el salladı o kadar. umarım bir daha bu hatayı yapmaz.

    bts yarın da olacak. askerlik araya girerse 7 kişi yine bir araya gelmeleri ya çok uzun sürer yada gerçekleşmez. ben gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum çünkü şirkette neredeyse hiç ilgilenmiyor onlarla. sanırım aynı fikirdeler. fakat üyeler şu an çok popülerler ve arka arkaya solo çalışmalar yaparlarsa her zamanki gibi gündem olurlar. jhope'un solo albümü gelecekmiş ilk. sonra suga'nın sonra jungkook'un. taehyung'ın dizide oynayabileceği konuşuluyor. rm, jimin albümü üstünde çalışıyor. jin bana artık askerliğe gideceğini düşünüyor gibi geliyor, o yüzden fazla çalışmıyor gibi. jimin çok yaratıcı sayılmaz müzikle ilgili umarım yardım alıyordur. bu arada jungkook'un albümünü herkesin beklediğini düşünüyorum. o çocuk çok başarılı olabilir, kore dışına çıkabilir. bence suga'dan önce onun albümü çıkmalı. bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak bts için. umarım yanılırım tekrar biraraya gelirler.

    50 yaşında bts'le ne işin var diye soranlara; müzikleri güzel, klipler eğlenceli, danslar müthiş. bir kaç içeriklerini izledim, run bts gibi, gülmekten gözlerimden yaş geldi. kafayı dağıtmak için iyi geldi. survivor izleyeceğinize run bts izleyin valla.
  • eskiden beatles, queen, led zeppelin, pink floyd'ların kasıp kavurduğu dünyada adı geçen grupların müziğine önyargının özellikle yaşı geçkin kişilerde asla sonlanmadığı düşünüldüğünde dünyanın hiç de farklı bir yere gitmediğini, aksine olduğu yerde saydığını görmemizi sağlayacak derecede başarılı müzik grubu.

    edit: eklemeyi unutmuşum. aksini iddia ve ispat edemediği her türlü argümana argoyla karşılık veren insanlarla uğraşmaktan sıkılmış bir fandoma sahip gruptur aynı zamanda.
  • 29 yaşımda severek dinlediğim grup. bunun gibi bir çok kpop grubunu severek dinliyorum, neden çünkü pozitif, çünkü kafa dağıtıyor. elbette sadece bunları dinlemiyorum, bu yaşa kadar bin türlü müzik dinledim, her insanın bir tarzda bir süre takıldığı bir dönem vardır.
    bts çok çalışıyor herkes dinliyor diye dinlemek de çok absürd, sevmeyen sevmez, şu an başka bir şey seviyordur. ben de 3-4 sene önce denk gelsem saniyesinde kapatırdım.
    dinlediği müzik sebebiyle havalı, içi dolu, cool vs. olduğunu zannetmek de en son lise yıllarında kapıldığımız bir sanrıydı, artık gerek yok. canınızın çektiği her şeyi utanmadan ya da övünmeden dinleyebilirsiniz arkadaşlar. abartmayın.
    not: j-hope spor!

    sonnot: elbette ki her pop kültür malzemesi gibi bu da üretimdir, manufactured music'dir, on sene sonra unutulmak günü gün etmek üzere yapılıp satılmaktadır (hala seneler evvelinin birtney'lerini bsb'larını çevire çevire dinlesem de), gelecek nesillere kaliteli bir eser niyetiyle bırakılmıyor, yine de gelecek nesil ne der bilemem. army'si de bunu bilip dinliyordur zannedersem, kpop komple imalden ibaret, bununla tamamız (tamamız di mi). bu grup da salt müziğiyle fan toplamıyor. yıllardır içi doldurulan bir dalganın da bugün patlayıp çok geniş kitleleri etkilemesi şaşılacak şey değil, ilk kez olan bir durum değil. sene olmuş 2020 pop müzik tükettik diye kendimizi kötü hissedeceksek işimiz iş. bizi bir salın artık şurada bir fangirl/fanboy ortamı olsun.
  • bu kpop 2nd generation dedikleri erayı yani suju, shinee, snsd, big bang, 2ne1 zamanlarını bilirim. güzel show gruplarıdır, variety showları eğlencelidir.
    kpop dünyası, üç ana şirketin etrafında dönen acımasız bir sektördür esasen.
    - en güzel sesli, en iyi dans eden çocukları sm alır ve köle gibi eğitir( köle gibi de anlaşma imzalar diyorlar). çıkış yaptırmadan önce şöyle kaşını, gözünü,burnunu, çenesini yaptırır, hepsi anime karakterlerine döner.
    -jyp, zaten doğuştan güzel olan çocukları alır.
    - yg, diğer iki şirkete kıyasla biraz daha az görüntü odaklıdır, daha sıradışı, yetenekli çocuklar da bunlardadır.

    neyse efendim, bu kpopun çivisi çıkmış diyip de bırakma zamanıma dönersek, sm'in hali hazırda genç, iyi grupları varken bunları arka plana atıp, daha genç, daha iyi olduğunu iddia ettiği exo'nun teaserlarını yayınlamaya başladı. her şey o kadar yapaydı ki, konseptlerinden tutun, saçları, yüz ifadeleri, olara biçilen roller*... "eeeh yeter be, yeni telefon modeli çıkarır gibi grup mu çıkarılır, diğer gruplara son kullanma tarihiniz yaklaştı der gibi bu ne??" diyerek kpopu bıraktım.
    zaten her gün yeni bir grup çıkıyor, ben de hiçbirini ayırt edemiyordum.

    bts'i de öğrencilerimden duydum, ne yalan söyleyim "aha bu da yg'nin big bang yaşlanıyor yerine yeni grup yapayım dediği gruptur" dedim, ve daha bir ay önceye kadar da böyle sanıyordum.
    en sonunda bir öğrencinin ısrarıyla izleyim dedim ve bayıldım!! çok ilginç bir şekilde bana samimi ve eğlenceli geldiler. oysa şu ana kadar büyük şirketlerden çıkan gruplarda (suju'nun ilk dönemi hariç) samimi grup görmemiştim.
    sonra inceleyince bir öğrendim ki adamlar sektörde adı sanı olmayan tırt bir şirketten, büyük çabalarla çıkmışlar, ilk bir yıl zaten kimse bunlara adam gibi davranmamış, küçük görmüşler :(
    iki üyesi öncesinde underground rapçi olduğu için, diğer rapçiler tarafından aşağılanmışlar, "para için boyanıp sahnelere çıkıp dans ediyorsunuz kehkehkeh" diye, nasıl olsa çocukların parası yok, sağlam şirketleri yok, fanları yok, göm gömebildiğin kadar...
    sonrası nasıl oldu ben de anlamadım, youtube'u etkin kullandıklarından*, samimi ve sevimli olduklarından, doğal olduklarından(hem tavır olarak hem de estetiksizler) diğer ken bebeklerden bir adım öne çıktılar. zamanında onlara burun kıvıranlar, selam vermeyenler, b sınıf muamelesi yapanlar şu an başarılarını izliyordur, ohhhh miss...
    bayılıyorum, inşallah bu kadar ün, başarı onları bozmaz, o samimiyetlerini kaybetmezler.

    bu arada 10-14 yaş aralığında değilim, ah keşke olsam:(
  • bağımlılık yapan gruptur, başka açıklama bulamıyorum.

    her şey goblin'de izlediğim bir sahneden sonra, "bu k-pop dedikleri ne ola ki?" sorusuyla başladı. "k" alemlerine giren çıkamıyor zaten, mafya gibi. k-drama'dan sonra k-pop geldi. youtube'da birbiri ardına gelen k-pop mv'leri sonrası ilk şoku atlatıp, daha seçici davranmaya başladığımda bts'in fire ve dope şarkılarının beni pek bir mutlu ettiğini hissettim. fire'da "hey burn it up jeonbu da taeul geot gachii, hey turn it up saebyeogi da gal ttaekkaji" diye bir kısım var, böyle kalın sesli bir abinin söylediği (abi değilmiş). niyetim, o kısmı kimin söylediğini öğrenmekti. (rap monster imiş) sonra youtube'un derinliklerinde bts epic moments, bts funny moments, bts sexy moments videoları arasında kayboldum. derken o gün kendimi "who is gay in bts?" isimli bir yazıyı okurken buldum.

    sonra bangtan bombs geldi, bts episodes geldi, bts run geldi, bts gayo geldi derken bir baktım günde 4-5 saat mesai harcıyorum bts'i takip etmek için. twitter ve youtube'a (hayatımda ilk defa) notification koydum, hiçbir şey kaçırmayayım diye. bütün "inside joke" ları anlıyorum, grup içi tüm "ship"ler konusunda az çok fikrim ve yorumum var (jikook is real, ok?), vlive'dan paralı üyelilk aldığım yetmedi, bon voyage videolarını da satın aldım rahat rahat izleyeyim diye, utanmadım gittim fan club üyeliğini de parası neyse ödeyip aldım (240 lira), işten izin aldım pazar gecesi sabahlayıp billboard ödül törenini izleyeceğim...

    koskoca evli barklı, işinde gücünde kadın manyak mıyım neyim, ne yapıyorum ben?

    bu çocuklar beni o kadar mutlu ediyorlar ki, en başta dediğim gibi, bağımlı ettiler beni kendilerine... başka açıklama bulamıyorum a dostlar.

    yaş 33, kocam yakında gözlerimin çekileceğinden endişelenmeye başladı...
  • sadece tiplerine ve küçük hayranlarına bakıp yargılamaktan vazgeçseniz keşke. hayranlarının bir kısmının yaşı küçük ama azımsanmayacak kadar yetişkin hayranları var. küçük olanlar, genç olanlar sosyal medyayı yetişkinlerden fazla kullandığı için bu durum daha da farklı yansıyor.
    tipleri farklı kültürlere göre garip görünebilirler fakat kendi ülkelerine göre normaller. (ona bakılırsa koreliler de türkiye’deki erkekleri sarılma, yanaktan öpme gibi bize göre normal fiillerden ötürü ilk başta gay sanıyorlar. tiplerine kanmayın koreliler de en az türkler kadar homofobik)
    ilk albümleriyle ünlü olmadılar. artık olmuyor deyip neredeyse vazgeçecekken son bir şans verdiler biraz da tarz değiştirip (ilk başta hip-hop ağırlıklı bir tarzdaydılar) ünlenmeye başladılar. psy gibi en top şarkılarıyla ünlenmediler. kaldı ki -bana göre- dünya çapında popüler oldukları şarkıları diğerlerine göre vasatın altında.
    bts diğerlerinden farklı ki böyle bir patlama oldu. yetenekliler, güzeller, çok çalışıyor, emek veriyorlar, sürekli kendilerini geliştiriyorlar fakat onları bu derece farklı kılan samimiyet ve mütevazılıkları ayrıca hayranlarından aldığı sevginin bu derece karşılığını veren başka bir sanatçı başka bir grup yok.
    keşke bizde de bir bts olsaydı da ekonomiye, turizme can verseydi. bizdekiler bırak katkıyı kendi kazandıklarını da yurtdışına taşısınlar anca..
hesabın var mı? giriş yap