• bu kapı ile ilgili en komik olaylardan birisi de napoleon'un prusya'yı yenmesi sonucunda tepesindeki quadrica heykelini zafer anıtı olarak yanında götürmesinin akabinde prusya'nın 8 sene sonra gelen zaferde ilk olarak bu heykeli geri alıp eski yerine monte etmesidir.

    adamlar bildiğin içerlemiş heykel için...
  • brandenburg'da değil, paris meydanı'nda; paris'te değil, berlin'de bulunan anıt.
  • üzerindeki 4 atlı chariot bir quadriga heykelidir ve johann gottfried schadow tarafından tasarlanmıştır. hikaye odur ki, bir prusya subayının karısı olan ulrike ya da bazı kaynaklara göre friederike'yi çok beğenen schadow, kocasından izin alarak atlı arabayı süren zafer tanrıçası için kadını model olarak kullanır. orijinali tamamen çıplak olarak yapılan sürücü motifi berlin'liler tarafından alay konusu olunca rahatsız olan schadow ona bakırdan bir giysi giydirir.
    (bkz: ulrike tekrar soyunsun kampanyası)
  • reina katliamindan sonra turk bayragi seklinde isiklandirilmasi, pek ilgi cekmemistir. hani bati, bizim maruz kaldigimiz teror eylemlerine kayitsizdi falanya hani, o bakimdan.
  • 1788-1791 yılları arasında prusya kralı üçüncü friedrich wilhelm'in isteği üzerine mimar carl gotthard langhans tarafından atina'daki akropolis'ten esinlenerek yapmıştır.

    kapının üstünde johann gottfried schadow'un yaptığı dört atın çektiği tanrıça heykeli bulunur. heykel 1806 yılında napolyon tarafından paris'e taşınmış, 1814'te berlin'e geri getirilmiştir. yapı, elinde almanya'nın simgeleri olan kartal ve haç simgesi bulunan heykeli ile ikinci dünya savaşı sırasında naziler tarafından sembol olarak kullanılmış, savaşta topçu atışlarıyla tahrip olmuş, yapılan restorasyonlar ile eski haline getirilmiştir.

    soğuk savaş boyunca kapalı kalan kapı 1989'da halkın ve turistlerin ziyaretine açılmıştır.
  • 1793'te yapımı tamamlanan ve zaman içinde berlin'in ve almanya'nın en bilinen simge yerlerinden biri olan anıtsal kapı.

    kapının en üstünde heykeltıraş johann gottfried schadow tarafından yapılan quadriga bulunmaktaydı. quadriga, napoleon bonaparte'ın yendiği ülkelerdeki önemli eserleri fransa'ya götürme geleneğinin bir devamı olarak 1806 yılında almanya'dan çalınmasına karşın fransız imparatorluğu'nun çöküşü sonra 1815'te tekrar berlin'e dönmüştür. bu olay, brandenburg kapısının siyasi bir kimlik kazanmasında önemli bir rol oynamıştır.
  • almanyalar birleştikten sonra tamamen çevresi değiştirilmiş , batıdan doğuya çevrilmiş heykeliyle berlinin simgesi konumundaki geçittir.her yıl düzenlenen yeni yıl kutlamaları da burda yapılır.
  • bir yüzünü kente bir yüzünü siegessaule'e vermiş kapı. kocaman olması dışında fazla bir albenisi yoktur, pek de süslü olduğu söylenemez ama görkemli olduğu muhakkak. bir de iki yanındaki binalar iki koldan kuşatmışlardır anıt yapıyı; insan zafer takı gibi ortada bir başına durduğunu sanır ama değil.
  • berlin deki ana yılbaşı eğlencelerinin yapıldığı tarihi kapı. ayrıca bu kapının üzerindeki atlı figürün aynısından la louvre müzesinin girişindeki büyük kapıda da vardır.
hesabın var mı? giriş yap