• bayramda kullanamadığım için peder beyi çöpe atmak zorunda kaldığım binek araç.
  • parası olduğu halde babasına adam gibi bir araba hediye etmeyen hayırsız evlatların kullandığı araba.
  • bir mühendis olarak, hayatım boyunca alamayacağım bir araba olduğu için buna binecek doktorları tebrik ediyorum..ikisi de doğru seçim..
  • 1/84 ölçekli versiyonunda arabayı geri çekip bırakın. esp vesaire bilmem ama parke performansı muazzam olan araba. halı zeminde biraz zorlanıyor yalnız.
  • şu o*rospu çocuğu muhabbeti ve zenginlik/fakirlik kıstasına girmeyeceğim ama bu başlığa gelip "bmw 3.20'yi de zengin arabası sanıyorlar ehee" tiplerine feci ayar oluyorum. oğlum tamam belki de gelişmiş bir ülkede öyledir. de burası türkiye, aloo? hani şu sıfır clio'nun 200 küsür bin olduğu ama asgari ücretin 2.800 lira olduğu türkiye. bmw 3.20'yi sürenin karakterini bilmem, ama bal gibi de zengin arabasıdır.
  • 30 yaşıma kadar arabam olmadı, iett, metro ve minibüs konusunda bir ıstanbullu olarak master yaptım. evlendikten sonra hanımla biraz rahat edelim diye krediye girip duster aldım, çok memnunum valla, öyle uçayıp kaçayım derdim olmadığı için sanırım. son 1 haftadır şirket arabası olarak kullanıyorum 3.20d'yi, açıkçası ben arabalardan anlamayan biriyim ancak yol tutuşu, hızlanışı, iç dizayn/özellikeri ve herşeyden önce herkesin yol vermesi insanı mutlu eden tarafları. araba benim değil, muhtemelen 1 ay'a benden alıp üst düzey birilerine verecekler normal olarak, ancak temennim umarım herkes bir gün böyle bir araba kullanır, sanırım ben bir daha kullanamam. ınsanın allah'a şükretme nedenini artıyor valla.
  • f30 için konuşur isek, şehir içi ortalama tüketim ortalama kullanım için 5.5-6.5lt/100km arasıdır. agresif kullandığınızda bu değer pek artmaz, 7.5 ancak. 3.20i nin ise bu noktada tüketimi 7.5-8.5 lt yerine göre 10lt'dir.
    torque 380n/m yüksektir. kalkışta özel lastik kullanmıyorsanız az bir gazla patinaj yapması muhtemeldir.

    bmw'nin dünyada fabrika çıkışı araçlarda rft kullanan tek marka olmasından ve rft lastiklere uygun süspansiyondan ötürü biraz konforsuzdur. ağırlığının etkisi(1505kg) ile bu konforsuzluğu bir nebze düzeltiyor. rft kullanmayı bırakan sürücülerin ise genel olarak deneyimleri iyi, araba yeni gibi oldu vs tarzındadır.
    rft olarak pirelli cınturato p7 rft önerilse de 15bin km sonrası tekerlekler oldukça yol sesi getirir. bu yüzden potenza s001 tavsiyedir.
    rft lastikler ile 40bin km maksimum kullanımdır. bunu da belirtelim. 4 tekerin değişimi ise yaklaşık 2400tl dir.

    edit: lastikler için biraz detay vereyim.
    17inch jant için kullanılan lastikler, 225/50r17 94w (burada w hız göstergesi 270km/s e kadar anlamında, bir üstü y var o da 300km/s e kadar. w yeterli, bmwnin verdiği orjinal lastikler de w)
    önerilen rft lastikler:
    her lastik altında avrupa birliği değerleri de var. ilk değer yakıt tüketimi a en iyi, a ile g arasında %7.5 yakıt tüketim farkı var, ikinci değer yağışlı yolda yol tutuş a en iyi, üçüncü devir kuru zemin sesi miktari dba cinsinden:
    rft:
    bridgestone potenza s001
    c b 71
    pirelli cinturato p7 rft
    c b 71
    rft olmayan:
    michelin primacy 3
    c a 69

    edit: lastik olarak cinturato p7 aldım, 55bin kmde. bmw'nin önerdiği basınçta şişirilince potenzaların aksine yığılma yapıyor. önlere 2.3 bar (33psi), arkalar 2.5 bar (36psi) yapınca istenen performansa ulaşıyor. önlerin az olması yine bmw'nin önerdiği bir durum. aracın understeer yapmasını sağlıyormuş. yol konforu da fena sayılmaz, potenzalar ile aynı. tavsiye edebilirim yalnız lastik araca alışana kadar (yaklaşık 300-500km) tekerleklerden performans beklemeyin, yolda geziyor ve aşırı yığılıyor. dikkatli sürmek lazım ilk depo bitene kadar.

    wear, yol tutuş kızaklama vs gibi tüm detaylara bakıldığında en çok önerilen lastik michelin. rft için ise potenza s001. normal lastik 80bin km, rft ler 40bin km kullanılabiliyor.

    sınıfı için(c180 veya audi a4 ile mukayese) yüksek rüzgar sesi vardır. 120km/s üzerinde kendini iyice belli eder. özellikle hava da biraz rüzgarlı ise tüm ses içerdedir. rüzgar sesinin en büyük nedeni eski kasaya göre büyütülmüş ve aerodinamikliği bozulmuş aynalardır.

    motor sesi düşük devirlerde benzinli muadiline göre yüksektir. 3-4bin devir üzerine çıkınca benzinliğinin (3.20i) sesi dizeli geçer.

    3 farklı kullanım modu vardır, eco pro, comfort ve sport. eco pro da araç deviri 1400 civarında tutar, comfortta 1500 civarı. sport modda 2200 civarı. ayrıca eco pro da gaz pedalına tepki düşükken, sport modda tam birebir tepki vardır. eco proda %50ye kadar ivlenme olmazken sportta pedala dokunuşta dahi ivmelenmeyi hissedersiniz. bir de bunlar dışında tüm rpm rangeini kullanan manuel mod vardır ki (her ne kadar manuel olsa da yüksek ve düşük devirde vitesleri değiştirir) 1-6 bin devir arası kullanım sağlar bu da. en performanslı modu budur. eco pro modu comforta göre yaklaşık %10 yakıt tasarrufu sağlar. tam depo (51lt) ile 800-900km arası yol yapılır. dizel motor olduğu için yakıtı dibine kadar kullanmamak 50-60km mesafe kaldığında yakıt almak gerekir.

    gidiş olarak 50-180km/s arası 3.20i ile birebir aynıdır. benzin motor ile dizel motor arasında bu noktada fark yok. kalkışta belki fark olabilir ama bu fark daha çok lastik limitlidir.

    bakımı eskiden 30bin km de bir idi. bmw'nin türkiyeye uygun gördüğü yeni sisteme göre 12bin km de bir olmuştur. bakım yaklaşık extra birşey yoksa 1200tl tutar. (hava, polen filtresi, 5-6 lt yağ vs)

    fren balataları üzerindeki bir direnç ile ne kadar kmlik balatanız kaldığını gösterir. yağ seviyesi ölçme özelliği vardır. lastik basınç sensörü vardır. geri görüş kamerası 2013 modeller sonrasında xenon ile birlikte standarttır.

    f30 için kronik problemler 2012 kasalarda görülür.
    bunlar; kapı altında yağmur filtrelerinin tıkanması: bu her 2012 kasa da var, bmwnin geri çağırdığı bir husus. çözüm olarak filtreler sökülüyor.

    şırıltı sesi yapan zincir: her araçta olmuyor, 100bin km civarı zincirin atması ve motorun hasar görmesi (20bin tl üzeri hasar) yapma ihtimali var. henüz hiç bir 3.20d de yaşanmamış. 2013 9uncu ay üretime kadar problem olma olasılığı var. çözüm zincirin değiştirilmesi.

    direksiyonda takılma vs, bu da az sayıda araçta olan bir problem, çözüm direksiyon kutusunun değişimi.

    tüm bunlar garantiden çözülen problemler.
  • bayramda babamı rahmetle andığım arabam.
  • 190 beygirli aracı zor zaptedenleri gördüğümüz başlık. sanki bugatti amk.
  • volvo s80 ile izmir aydın otobanında 205-210km ile seyir halinde yol alırken birden ardıma gelip selektör yapan araçtır. lan dedim 210 gösteriyo kadran, neyine selektör yapıyon sanki geçip de ne kadar yapacan derken elemana yol verip yan şeride geçtim,
    eleman selektörün hakkını verip o hızda birden hızlandı, sanki 0dan 50ye hızlanır gibi geldi geçti, bir baktım arkasına 320d. helal olsun dedim, götümün yerini bilip 170e inip orta şeritte yolculuğuma devam ettim.
hesabın var mı? giriş yap