• cogu insan tarafindan zannedildigi gibi ezbere degil, buyuk resmi gorebilmeye, tek tek gercekleri bilmeye ve bunlari birlestirebilme yetisine sahip olmaya dayanan bir alandir. zira sirf ezber yaparak dna'nin histonlarin etrafina sarili olusuna ve bu dairesel paketin transkripsiyon faktorlerinin dna'ya baglanmasi icin en uygun bicim olduguna vakif olmak mumkun degildir, sayisal mantik gerektirir.
  • ezbere dayalı olduğunu düşünen arkadaşları dört yıl biyoloji eğitimi almaya davet etmek istiyorum. eğer sadece ezberle mezun olabileceklerse cidden tebrik edeceğim.
  • dershanede hocasinin bile bana "sakin ha kizim yazma sonra pisman olursun" dedigi, ama vazgeciremedigi, sonra da okuduguma hic pisman olmadigim bilim.
  • en uçtaki derslerden ya sevilir ya da nefret edilir.
    bilim dallari arasinda ugra$masi en zevkli olani, ve ansiklopedilerin kocaman ve ciltlerce olmasini saglayan her$eyini ögrenmek istedigim ugra$
  • biraksalar sonsuza kadar icinde kaybolabilecegim bilimdir. bir aralar en buyuk hobim sabahlara kadar campbell okumakti o derece.
  • turkiyede fen edebiyat bolumune bagliyken, heidelberg universitesinde kendi adinda fakultesi vardir. zordur, cok zordur, cunku sinirlari neredeyse olmayan bir bilim dalidir, her bir sikim bunun icine girer. bu yuzden programi agirdir, undergraduate de gotunuzden kan alinir.
    temel bilim okumak icin gunumuzde idealdir, zira kimya desen nerdeyse sinirlarina ulasmis, fizik desen bi deney yapicaksin milyon eurolar istiyor.
    parcalari birlestirerek butune ulasilabilen, kesfedilen bir bilim dalidir biyoloji.
  • ne okudun sen sorusuna cevap olarak verildiğinde, karşınızdaki kişide göz bebeklerinin yukarı çıkarak, göz kapaklarının aşağı inmesine ve o kapakların bir kaç kez kırpıştırılıp, ağzın düz çizgi halini almasına neden olur. örneklerle açıklayalım da tam olsun:

    omurgalı hayvanlar laboratuvarı dersi için öğretim görevlisi elinize bir liste tutuşturur ve 'bu balıklardan getiren laboratuvar çıkış sınavında +10 puan alacak!' der. deniz kenarında yaşamadığım için mecbur balıkçı amcalara gidilir. liste uzatılır:

    ben: amca yaa şu listedeki balıklardan var mı elinde? ama kesilmemiş bir şey olsun. okul için istiyorlar.
    balıkçı amca: ne okuyon ki sen gızım?
    ben: biyoloji
    balıkçı amca: hee bitirince nolcan?
    ben:(balıkçı amcanın bileceği meslek gruplarını düşünerek) işte hastanelerde laborant, dersanede öğretmen falan (alakası yok aslında ama ne diycem adama? 'valla ben biyoteknoloji üzerine master yapıp ordan yurt dışında nanoteknoloji alanında doktora yapıcam' mı diyeyim? yani öyle birşey yapcağım da yok gerçi ama neyse konumuz o değil)
    balıkçı amca: (ilk başta anlatılan surat ifadesini takınarak) heee sen boşa okuyon yani??!!
    ben: ???!!! yaaa öyle valla

    bu da bir başkası

    teyze: gızzz benim de senin gibi torunlarım var mühendiz olcekler. sen de okuyon mu?
    ben: evet okuyorum
    teyze: ne okuyon?
    ben: biyoloji
    teyze: (ilk başta anlatılan surat ifadesini takınarak) olsun!!! (ama nedense suratında bir ışıltı ile tekrar bana bakarak) örtmenlik mi okuyon yoksa?
    ben: yok teyze bölüm
    teyze: (ilk başta anlatılan surat ifadesini takınarak) hadi yaa... olsun!!!

    daha ömür boyu çekerim ben bu çileyi
  • tam olarak anlaşıldığında hayata bakış açısını değiştiren bilim dalıdır
  • üniversitede bölümünü okuduğunuzda, sizle biyobok oldun diye dalga geçenlere bir bakterinin genlerini değiştirerek nasıl zararsız tarım ilacı yapılacağını anlattığınızda yüzlerinin aldığı şeklin 'vay anasını beaa' ya dönüştüğünü görmenin, doğa hakkında birçok insandan tonlarca fazla şey bildiğinizi hissetmenin, sonuçta hafiften sıyırma ve aşırı unutkanlık belirtisi göstersenizde süper olduğu bilim dalı.
  • en keyifli bölümdür/bilim dalıdır. çünkü canlıyı, yaşamı, çeşitliliği, evreni * anlatır. deneylerle, arazilerle varlığın anlamını buldurur. yüzyıllardır çözülmeye uğraşılan en zevkli bulmacadır. insana nasıl bir evrende yaşadığının farkındalığını yerleştirir. ve bütün bunları, ülkesinin görmezden geldiği biyologuna herşeye rağmen ve hala hissettirebilmektedir. türkiye'de de gelişmesi, önemsenmesi inatla beklenen bilim dalı.
hesabın var mı? giriş yap