• kendisi kuzey fransa'daki normandiya'nın düküydü ve doğal olarak fransızca konuşuyordu. kendisinin ingiltere'yi 1066'daki istilasından sonra, neredeyse 15. yüzyıla kadar tüm ingiliz aristokrasisi (ki bunlara krallar, hatta ünlü aslan yürekli richard da dahildir) sadece fransızca konuşmuştur.
  • tarih kaynakları, 60 yaşında iken ölüp, caen'de yaptırmış olduğu st. stephen's church'te, "hoş olmayan bir şekilde" gömüldüğünü söylüyor. "hoş olmayan"ın ne olduğunu ise, "the oxford illustrated history of britain" detaylı olarak açıklıyor. hayatının sonlarına doğru, çok fazla kilo alan william, taş lahite yerleştirilirken, vücudu patlıyor ve tüm kilise korkunç bir kokuya boğuluyor. c. panati'nin "extraordinary endings of practically everything and everybody" kitabı ise, patlama hakkında şu detayı veriyor: "from postmortem decay the abscess had turgidly putrefied, bloating the corpse and expanding its girth. a group of bishops applied pressure on the king's abdomen to force the body downward (in the coffin) but it moved only inches; the lid still would not shut. again they pushed, and the abdominal wall, already under intense internal pressure, burst. pus and putrefaction drenched the king's death garb and seeped throughout the coffin. the stench so overpowered chapel mourners that, hands to noses, many raced for the doors ..."

    hazır bahsi geçmişken, william'ın taç giyme töreni de olaylı geçmiştir. yine "the oxford illustrated history of britain"a göre, törenin yapıldığı kilise dışındaki normandiyalı muhafızlar, içerideki kutlama gürültülerini, "olaylar çıktığına yorarak", civardaki evleri ateşe veriyorlar. kiliseden çıkanlar ise, yayılan büyük yangını fırsat bilerek, evleri yağmalıyorlar.
  • rollo'nun büyük büyük büyük torunudur, kendisinden öncesi normandiya dükleri gibi norman yani viking'dir.

    doğru zamanda doğru yerde olan adamdır. kuzeyde harold hardrada ve tostig godwinson ile savaşıp* onları yenen harold godwinson'ın boşluğunu iyi yakalamış ve adaya çıkmış, yorgun anglo-sakson ordusunu yenmiş ve adanın son fethini tamamlamıştır.

    william toprak dağıtımda ise hastings'te* yanında savaşan silah arkadaşlarını ön planda tutmuştur, normal olarak. bunlara onbeşler denir. bizim onbeşler ile alakası yok tabii. isimler ile ilgili rivayet ve efsaneler olsa da, genel olarak mutabık kalınan kişiler şunlardır.

    (bkz: engenulf de laigle)
    (bkz: odo)*
    (bkz: turstin fitzrolf)
    (bkz: robert de beaumont)
    (bkz: ii. eustace)
    (bkz: william)*
    (bkz: mortagnelı geoffrey)
    (bkz: william fitzosbern)
    (bkz: william malet)
    (bkz: william de warenne)
    (bkz: hugh de grandmesnil)
    (bkz: ralph de tosny)
    (bkz: hugh de montfort)
    (bkz: walter giffard)
    (bkz: aimeri)*
  • enteresan bir şekilde henüz filmi yapılmamış olan özellikle ingilizler açısından çok önemli bir tarihi karakter.
  • ingilitere’yi fethetmeden önce piç william (william the bastard) olarak bilinirken ingiltere’yi fethederek fatih william (william the conqueror) olarak anılmaya başlanan normandiya dükü ve ingiltere kralı.

    28 eylül 1066 yılında ingiltere’nin güneyindeki (bkz: pevensey)’e çıkarma yapmıştır.
    14 ekim 1066 yılında (bkz: battle of hastings)’de anglo-sakson kralı (bkz: harold godwinson)’u büyük bir yenilgiye uğratmıştır. iki orduda sayı olarak yaklaşık aynıydı. ancak anglo-sakson ordusu tamamen piyadelerden oluşuyordu ve ordunun çok az bir kısmı okçuydu; oysa ki william’ın ordusunda piyade, okçu, süvari olmak üzere çeşitli birlikler vardı.
    anglo-sakson kralı harold godwinson savaşta ölmüştür. kralın ölümü de savaşta anglo-saksonlar aleyhine önemli bir kırılma olmuştur.
    bu savaştaki elde ettiği galibiyet william’a ingiltere’nin kapılarını tamamen açmıştır.
    ancak bu savaştan sonra william, ingiltere’deki asillerin ve beylerin kendisine hemen boyun eğeceklerini düşünmüşse de öyle olmamıştır. william ordusuyla londra’ya yürüyerek
    christmas gününde taç giyerek kendisini ingiltere kralı ilan etmiştir.
    tahta oturdukdan sonra william yerini sağlamlaştırmak için bir takım çalışmalar yapmıştır.
    william yerini sağlamlaştırdıktan sonra yönetimi idare etmesi için üvey kardeşini ingiltere’de bırakarak normandiya’ya dönmüştür.
    ancak kralın normandiya’ya gitmesiyle birlikte bazı ingiliz kontları harekete geçmiş ve normonlar ingilizlerin direnişleriyle karşılaşmıştır. bunun üzerine kral william aralık 1067 yılında ingiltere’ye tekrar geri dönmüştür.
    1068 yılında william’ın daha önce anlaşma yaptığı ingiliz kontları edwin ve morcar isyan etmiştir. kral william bu bölgelerde savunma amaçlı kaleler yaparak tekrar normandiya’ya dönmüştür.
    kont edgar, danimarka kralı sweyn (bkz: sweyn ii estridsson) ile iş birliği yapmış ve birlikte william’ın kalelerine saldırarak önemli kazanımlar elde etmişlerdir. edgar bu kazanımların üzerine kendini kral ilan etmiştir. ancak kral william dikkatli ve sabırlı hamlelerle edgar’ın desteğinin çoğunu kaybetmesini sağlamıştır. bunun üzerine edgar iskoçya’ya kaçmak zorunda kalmıştır.
    kral william kalan isyancıları da yendikten sonra nisan 1070 yılında taç seromonisi gerçekleştirerek tacını tekrar takmıştır. 1070 yılında papa tarafından krala 3 adet elçi gönderilmiştir. bu sayede fetihleri papa’nın da onayladığı kabul edilmiştir.
    bu tarihten sonra da kral william uzunca bir süre danimarkalıların saldırılarıyla ve isyancı ingiliz kontlarıyla mücadele etmiştir.
    yazının bundan sonraki kısmını william’ım anglo-sakson hukuk sistemi üzerindeki büyük etkileri ile sürdürmek istiyorum. william’ım ingiltere tarihindeki yeri sadece bu savaşlardan kaynaklanmamaktadır tam aksine asıl büyük etkisi hukuk üzerindeki etkisidir. anglo-sakson hukukuna yaptığı etkiye daha sonra bu yazıyı editleyerek daha güzel bir şekilde açıklamayı planlıyorum.

    edit: hukuk alanındaki etkilerini uzun bir şekilde yazamayacağım ama bazı hususları kısaca belirtmeye çalışacağım. william'ın anglo-sakson hukuku üzerindeki en büyük etkisi gezici kral mahkemeleridir. bu mahkemeler sayesinde örf ve adet hukukun asli kaynaklarından biri olmuştur. kral william ingilizlerin örf ve adetlerine karışmamıştır. londra dışında adaleti tesis etmek için görevlendirdiği gezici kral mahkemeleri örf ve adete dayanarak karar vermiştir. bu da örf ve adetin hukukun asli birer kaynağı olarak yerleşmesine sebep olmuştur.
  • tarihte bilinen ilk diyeti, artık atına binemeyecek kadar şişmanladığı için sadece sıvı beslenmeye karar vererek bu insan yapmıştır. bir anlamda diyet yapanların piri diyebiliriz. sıvı olarak ne tükettiyse artık, çok geçmeden de ölmüş gitmiş.
  • ilk ingiliz krallarindan birisi.

    william isimli bir de iskoc vardi: (bkz: william wallace)
  • kendisi fransız asıllı norman düktür.1066 yılında anglo-saxonlar ile yaptığı savaşta * saxonları buyuk bir bozguna ugratmıs ve ingiltere'nin hemen hemen tamamını ele gecirmistir.bu sayede norman kulturunu bir nevi ingiliz adasına tasıyan ilk kisi olmustur.
  • "conqueror", yani "fatih" ünvanıyla anılmadan önce (bkz: williaume le bastard), yani "piç william" olarak anılırdı birinci william. bunun sebebi babası (bkz: dük robert)'ın (bkz: herleva) isimli bir kadından evlilik dışı çocuğu olmasıdır. (bkz: post-viking normandiyası)'nda evlilik dışı çocuklar büyük bir tabu olmamasına karşın elbette taht mücadelesi süresince birinci william'a birçok sorun çıkartmıştır. ancak william, dük olarak kalmayı başarmıştır.

    babası (bkz: aethelred)'ın danlar ile olan bir savaşta ölmesi sonrası genç ingiliz varis (bkz: edward), uzun yıllar boyunca (bkz: normandiya)'ya sığınmış ve geri dönüp ülkesini yönetirken bir çocuğu olmadığından dolayı ve normandiya'da kurdukları arkadaşlık sebebiyle tahtın varisliğini bir mektupla bizim "piç william"a bırakmıştır. ancak edward, william'a yamuk yapıp ölümünden bir gün önce tahtı (bkz: harold godwinson)'a bıraktığını söyleyince ortalık karışmıştır.

    taht iddiasında (bkz: papa)'yı da arkasına alan william, (bkz: hastings muharebesi) sırasında harold godwinson'ın öldürülmesiyle tahtı geri kazanmış ve ingiltere'nin ilk norman kralı olmuştur. bu olay sonrası tarihte (bkz: william the conqueror) olarak anılmaya başlanmıştır.
  • 1066-87 yılları arasında hüküm sürmüş, normandiya düküyken ingiltere'yi işgal ederek ingiliz kralı olmuş norman asıllı lider. henüz çok küçük yaştayken babası robert ölünce düklüğe gelir. ama bu çocuğun topraklarına göz dikenler rahat vermezler. uzun yıllar süren mücadelelerle düzeni sağlamış. bu ilk norman ingiliz kralı ayrıca birinci william, fatih william, piç william isimleriyle de anılır. kendisi gayrimeşru bir çocuktur ama gençliğinde yaptığı siyasi amaçlı evlilikten 9 meşru çocuğu olacaktır. bu çocuklardan 2'si olan ikinci william ve birinci henry ise ardından ingiliz tahtına oturacaklardır.
hesabın var mı? giriş yap