• fatih kanunname si olarak bilinen "taht için kardeş katli vaciptir" kanununu kaldıran padişah. onun dönemiyle birlikte tahta geçen sultanlar kardeşlerini öldürmemeye başlamışlardır. adet olduğu üzere hanedanın yaşça en büyük üyesi sultan olmuştur. böylece kafes sistemi geliştirilmiş olup, şehzadeler sıraları gelinceye kadar sarayın bir köşesinde soyutlanmış bir biçimde yaşayıp iyice kafayı yemişlerdir.
  • kendisi ekber ve erşed sistemini getirmiştir. ancak; çokça rastladığım üzere, kafes usulü uygulamasının kendisi tarafından yürürlüğe konduğu bilgisi yanlıştır. zira sancağa çıkma usulüne üçüncü mehmet zamanında son verilmiştir. üçüncü mehmet'ten sonra hiçbir şehzade sancağa çıkmamıştır. birinci ahmet de bu uygulama dolayısıyla sancağa çıkmamıştır. kendisi padişah olunca da, sancağa çıkmadan padişah olan ilk şehzade ünvanını kazanmıştır. ancak sancağa çıkma uygulamasına son verilmesi ve şehzadelerin başkente hapsedilmesi üçüncü mehmet zamanında başlamış bir uygulamadır.
  • duraklama dönemi padişahıdır.

    şuana kadar yazılan entry'lerde genel olarak faydalı ve bilinen noktalar yazılmış. evet denildiği gibi kendisi sancağa çıkmadan padişah olmuştur ve bunu ilk uygulamaya sokan babasıdır. babası 3.mehmed bebeğe kadar varan 19 kardeşi (belkide daha fazla bile olabilir) bir gecede öldürtmüştür. kaldı ki bunu zevk alarak yapması mümkün değil. daha bebek yaşlarda şehzadeler bir bayrak görevi görmek üzere yetiştiriliyor. yani bunlar çocukluğunu yaşayamadan büyüyen kişilerdir. osman gaziden buyana olan kardeş katlini yasalaştıran fatih'dir. bu yasayı kaldıran ise 1.ahmet. dolayısı ile 1.ahmet'in oğlu 4.murat bu yasaya göre davranmadı ve kardeşlerini öldürttü. yani yasa işin hikaye kısmı. o yüzden 1.ahmet kaldırsa da bir şey farketmez. burada o dönemin şartlarına bakılarak değerlendirildiğinde, çok başlı olmanın devlet idaresindeki zararları tecrübe edildiğinde dolayı (fetret devrine bakılırsa net görülür) tek başlı olmanın uygunluğu kabul görmüştür. siz avrupaya bakarsanız o dönemlerde gerçekleşen olayları ele aldığınızda bizden çok farklı olmadıklarını göreceksiniz. yani yıl olmuş 2017, mantık, algı, beklenti değişmiş. o gün de bu kafada olabilselerdi muhtemelen kardeş katli de olsun istemezlerdi.

    asıl en önemli kısım şudur; kafes sistemi ile sancağa gitmeyen şehzadeler, resmen olmasa da hapis hayatı yaşadıklarından dolayı, ülke nasıl yönetilir bilemiyorlar. bu da osmanlının sonraki dönemlerinde iyi yönetilmeyen padişahlara sebebiyet vermiştir. tabi içlerinde mantıklı, vizyon sahibi olanlar çıkmıştır. lakin ülke güç kaybettikçe artık kurtarılacak noktadan da uzaklaşılmıştır. işte kardeş katlinden daha önemli olan nokta sancaklara gönderilmeyen şehzadelerdir. 2.mahmut dönemine kadar bu şekilde yaşanırken, yenilikçi (gavur padişah derler kendisine) yaklaşımlarının yanı sıra şehzadelere de serbestlik getirilip, biraz daha rahatlatmıştır. mesela torunu 2.abdülhamit kafes hayatı geçirmemiştir. adam bildiğin gezilere falan gitmiş yani.

    kısacası 1.ahmet'ten ziyade babası 3.mehmed'in vebali daha fazladır osmanlının çöküşünde. bugün ki türkiye'nin temellerinde ise 2.mahmut'un emeği vardır.
  • elini öptüren ilk padişahtır.

    "padişahların elleri öpülmezdi. bir padişahın elini öpmek için ilk kez müderris kastamonulu seyyit, cami açılışında birinci ahmed’in eline uzanmış ve "bugüne kadar her katıldığınız törene geldim, daima kısmetime ayak ve etekleriniz tesadüf etmektedir. bırakın da bu sefer ömrümün şu son yıllarında bu saadete nail olayım, ve bir defacık olsun o mübarek elinizi öpeyim" demişti. padişah yaşı doksanı geçmiş bu ihtiyara acıyarak ayağa kalkmış, elini öptürmüştür." (burak artuner, 5.9.2008, hürriyet)
  • yıllar boyunca bir odada hapis hayatı yaşayan, sürekli öldürülme korkusu yaşayan kafayı sıyırmış padişahların başa geçmesine neden olmamıştır.

    kafes usulü babası 3.mehmet zamanında başlamıştır. kendisinin getirdiği usul ise "ekber ve erşed" sistemidir, kardeş katlini kaldırmıştır. kardeş katlinin kaldırılması ayrı şey, şehzadelerin sancakta göreve gönderilmesi ayrı şey...
  • kendisinden yaşça büyük abisi yahya dururken tahta çıkmış padişahtır. yahya'nın tahta çıkarılmamasının sebebi de ortodoks hristiyan olmasıdır. haksızlığa uğradığına inanan yahya ömrü boyunca ahmet'e karşı mücadele vermiş, tahta çıkınca yapacağı ilk işin osmanlı'yı hristiyan bir devlet yapmak olduğunu ilan etmişti. ahmet yahya'ya kaybetseydi şu anda herhalde hristiyan bir ülke olarak avrupa birliğinin tadını çıkartıyor da olabilirdik, kimbilir?
  • kardeş katlini kaldırıp taht kavgasını bitireyim derken yıllar boyunca bir odada hapis hayatı yaşayan, sürekli öldürülme korkusu yaşayan kafayı sıyırmış padişahların başa geçmesine neden olan padişah. bunlardan biri kardeşi birinci mustafa, diğeri oğlu deli ibrahim'dir. diğer bir oğlu ikinci osman ise tahttayken yeniçerilerce katledilmiştir.
  • babasi sultan ucuncu mehmet devrinde kralice birinci elizabeth tarafindan osmanli hanedanina hediye edilen ve o donem icin buyuk bir teknoloji urunu olan kilise orgunu kendi doneminde imha ettiren padisahtir.
  • "ekber ve erşed" sistemini getirerek osmanlı ailesinin en yaşlı üyesinin tahta çıkmasına karar vermiştir. kafes usulü ile de şehzadelerin sancağa çıkma geleneğini kaldırmıştır. bu yüzden şehzadeler tecrübe kazanamadan tahta geçmişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap