• "there are only 10 types of people in the world:
    those who understand binary and those who don't. "
  • en güzel izahlarından birini erman toroğlu yapar: "biraz hamile diye birşey yoktur; ya hamilesindir ya değilsindir" der.
  • yazılımla, bilgisayar işlemci mimarileriyle uğraşmış kişilerin borderline olmalarına kadar onları etkileyebilecek ikili taban sayı sistemi. çünkü uzun süre maruz kalınca kendi benliğizde "orta" kavramı da yok oluyor. mantık ön plana çıkınca duygular köreliyor haliyle.

    (bkz: yazılımcıların ekseriyetle asosyal olması)
  • bu yazımda lafi uzatmadan binary sistemiyle toplama ve çarpma işlemi nasıl gerçekleştirilir onu anlatacağım. ki bu devrelerde de gerçekleşen, işlemcide sayıları tanımlayan ve işlemleri gerçekleştiren kurallardır.

    öncelikle bir klişe ile başlayalım. evet sayılar ikili kodlardan oluşr, her bit 0 ve 1'i temsil eder. devrelerde üzerinden akım geçene 1, geçmeyene 0 denilir bu da benzer şekilde işlemcilerdeki transistörlerin durumunda da böyledir. şu anki örnekte ve birazdan yapacağımız çarmpa işleminde de sayıları kullanacağım. bunlar 2+9ve 2×9 dir.
    2 sayısı binary olarak 10 (1 ve 0, 10değil)
    9 sayısı 1001

    toplama işlemi yaparken bu iki sayı bizim bildiğimiz usüle benzer şekilde toplanır. 0'la 1'in toplamı 1, 0+0'ın toplamı 0 yapar. 1+1'in toplamından gelen fazlalık bir bir sonraki basamağa elde olarak geçer. yani 1001+10'ı alt alta toplarsak elimizde 1011 gelir ve tesadüfe bakın ki bu da 11 sayısının karşılığıdır. isteyenler şu link üzerinden deneme yapabilirler.

    şimdi gelelim çarpma nasıl oluyor sorusuna, inanın bu da oldukça basit. bizim konvasyonel çarpma işlemimize benzer şekilde iki sayıyı alt ata koyup çarpıyoruz. burda birkaç trick var oralara da değineceğim.
    2*9 demiştik. tekrar yazalım 2=10, 9=1001
    alt alta çarpma işlemini adım adım yapalım.
    1001
    __10
    ×___ kabaca işlemi bildiğimiz gibi yazdık. alt tireyi sözlük boşluğa izin vermediği için kullandım birazdan kullanıma bu şekilde devam edeceğim.

    şimdi geldiğimiz noktada konvasyonel çarpma işlemine dönelim. iki basamklı sayıyla bir sayıtı çarptığımızda ilk önce birler basamağındaki sayıyla diğer sayının her bir rakamını çarparız sonra onlar basamağındaki sayıyla da bir basamak kaydırıp aynı yolu izleriz. burda da aynı işi yapıyoruz. sonra da topluyoruz.
    1001 × 0 = 0000
    1001 × 1 = 1001 şimdi bir basamak kaydırıp toplayacağız.

    _0000
    1001
    +____
    10010 ve tesadüfe bakın ki bu sayı da 18'e tekbül eder.

    evet gördüğünüz gibi öğrenmesi kolay. ancak düşünce ve ortaya koyuş bakımından zorlayıcı, birilerinin düşünüp tasarlaması, çözüm üretebilmesi takdire şayan burdan (bkz: gottfried leibniz) bulan kişiye teşekkür ederiz.
  • ikilik sayı tabanıdır. yazılan tüm sayılar 1 ve 0'dan oluşmaktadır. bilgisayarda 1'in karşılığı açık, her şey; 0'ın karşılığı kapalı, hiç anlamına gelir. ayrıca bilgisayarın beynine (bkz: cpu) her şey 1 ya da 0 olarak gelir. ikilik sayı tabanı bilgisayarlardan önce vardı.

    örneğin; 01011001 sayısı 8 basamaklı ikilik tabanda yazılmıştır. ikilik tabandaki bir sayı hesaplanırken sağdan sola doğru gidilir. her basamak (n) ikinin üssü olarak yazılır. buradaki n sayının bulunduğu basamaktır.

    1 x 2*=1
    0 x 2*=0
    0 x 2*=0
    1 x 2*=8
    1 x 2*=16
    0 x 2*=0
    1 x 2*=64
    0 x 2*=0

    hesaplanan sonuçlar toplandığında ikilik tabanda yazılan 01011001 sayısının, onluk tabandaki karşılığı 89 olarak bulunur.
  • elektroniğin temeli.

    2'lik sayı düzeninde 0 ve 1 bulunmaktadır. 0 tıpkı hayatımızda yokluğu temsil ettiği gibi elektronikte de "yok"u temsil eder. 1 ise günlük hayatımızdan farklı olarak varlığa işaret eder.
  • cinsiyet anlamında dünya genelinde baskın olarak kabul görmüş iki’li cinsiyet yönelimini ifade eder. ya erkek ya dişi olma durumu.
hesabın var mı? giriş yap