• türkiye'de bence ciddiye alınabilecek tek eleştirmen. türk romanına eleştirel bir bakış dışında edebiyat kuramları ve eleştiri adlı kitabı da okunasıdır...

    13 yıl sonra gelen edit: ilk gençlik gazıyla yazmışız, haydi tek demeyelim ama ilk 2-3 içinde yer aldığı muhakkaktır. aşağıda bir entry'de girilmiş, pek çok önemli eseri başarıyla tahlil etmiştir ama anayurt oteli eleştirisi adeta bir başyapıttır, okur için sınav niteliğindedir.

    eğer ben oldum havalarında takılan bir okursanız ve henüz ikisini de okumadıysanız (ki bu sıfatınızı kendiliğinden alaşağı ediyor, ama neyse); önce anayurt oteli'ni, sonra da berna moran eleştirisini okuyun. ihtimal tokat yemişten beter olacaksınız. ben öyle olmuştum.
  • ismini görenlerin sanacağının aksine kadın değil erkek olan şahsiyet

    türkçe hocamız "ee, şimdi berna hanım şöyle demiş ama..." gibisinden atıflar yapanların cümlelerini sabır ve sebatla "berna hanım değil berna bey" diye düzeltirdi
  • ayrıca soyadında m ile r'nin yerini değiştirirseniz olur size roman...
  • sabahın bu saatinde bi yandan kitabını okuyarak sınava hazırlandığım, bi yandan da arkasından sayısız teşekkürler ederek fatiha okuduğum insan. diğer kuram kitaplarının beyin sikiciliğinin yanında böylesine güzel bir kitap sunmuşsun ya, bana vizeden epic not almamı sağladın, şimdi de finalden çocuğu koymamı sağlayacaksın ya... büyük hocaymışsın be berna moran.
  • ingiliz dili ve edebiyati profesoru. turk romanina elestirel bir bakis adli uc ciltlik eserin yazari
  • acayip sempati duyduğum bir insan. keşke yaşasa da gidip elini öpseydim. iletişim'den çıkan kitaplarının arkasında sanırım yaklaşık 60 yaşlarındaki bir fotoğrafı var. bir gün evlenirsem kocam da o yaşa gelince o tipte bir şey olsun isterim. ayrıca seviyorum ben bu adamın anlatımını. mesela türk romanına eleştirel bir bakışın ilk kitabında felatun beyle rakım efendi üstüne yazdığı yazıda " rakım ise ahmet mithat'ın kendi sözcüsü olarak tasarruflu davranmakta, alacağı cariyeyi bile bedavaya getirmektedir (gerçi rakım'da para harcayacak göz nerdee)" gibi bir şey diyordu. paragraf içerisindeki yorumuyla yarım yarım yarmıştır. yani berna moran öyle bir adamdır. akademik bir yazıda okuyucusunu eğlenlendirmeyi başarabilen nadir akademisyenlerdendir.
  • "bilinç akımı, roman kişisinin kafasının içini okura doğrudan doğruya seyrettiren bir teknik. şu farkla ki, iç konuşma gramer bakımından düzgün, sentaks kurallarına uygun cümlelerle yapılan sessiz bir konuşmadır. ve düşünceler arasında mantıksal bir bağ vardır. bilinç akımında ise karakterin zihninden akıp giden düşüncelerde mantıksal bir bağ yoktur. daha çok çağrışım ilkesine göre akarlar. ayrıca gramer kuralları da gözetilmez."
  • 1921 yılında istanbul’da doğdu.günümüz eleştirmenlerinden orta öğrenimini darüşşafaka ve işık liselerinde, yüksek öğrenimini istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi ingiliz dili ve edebiyatı bölümü’ nde tamamladı. aynı bölümde ingiliz edebiyatı asistanı, doçent (1954), profesör (1964) oldu.yazıları yeni ufuklar, yeni dergi, birikim ve çağdaş eleştiri dergilerinde yayınlandı. son dönemde eleştirilerini türk edebiyatı, özellikle de türk romanı üzerinde yoğunlaştırdı.

    eserleri

    türklerle ilgili ingilizce yayınlar bibliyografyası (1969), edebiyat kuramları ve eleştiri (1972), türk romanına eleştirel bir bakış (birinci cilt: 1983; ikinci cilt: 1990;
    üçüncü cilt: 1994)

    edebiyat kuramları ve eleştiri ile 1973 tdk bilim ödülü’ nü aldı. türk romanına eleştirel bir bakış-1 ile de yazarlar birliği tarafından deneme-tenkit dalında 1985 yılının sanatçısı seçildi.
    shakespeare’ in “iii. richard” adlı tragedyasını çevirdi.

    hakkında yazılanlar

    1.gösteri dergisi mart 1984
    2.toplum ve bilim dergisi güz 1993-kış 1991
  • edebiyat kuramları ve eleştiri adlı kitabıyla, bir rivayete göre dünyada eleştiri olgusu üzerine yazılan ilk kitabı yazmış kişi. bir bakıma o güne kadarki eleştirilerin tasnifini yani...

    ekleme ve editleme:

    rivayet şudur ki;

    "edebiyat kuramları ve eleştiri adlı kitap, alanında büyük bir boşluğu doldurduğu için edebiyat çevrelerini de aşan bir ilgiyle karşılandı. 1973'te türk dil kurumu bilim ödülü'nü kazandı. 1970'li yıllarda, eleştiri tarihini bir bütün olarak ele alan, belli başlı bütün eleştiri kuramlarını ve yöntemlerini tanıtıp yorumlayan kapsamlı bir eser batıda bile henüz yayımlanmamıştı. bu tür eserler batıda prof. moran'ın kitabından çok daha sonra yayımlanacaktı."

    bülent aksoy - berna moran'a armağan: türk edebiyatına eleştirel bir bakış (önsöz)

    editleme no 2: theory of the novel - györgy lukacs, 1920 (eleştiri ile edebiyat kuramı aynı şey olsa, edebiyat kuramları ve eleştiri denmezdi zaar...)
  • 9 agustos 1993'de vefat eden yazar,elestirmen.
hesabın var mı? giriş yap