• arabanızın öksürür gibi teklemesi, gaz yememesi gibi durumlarda eğer bujinizde bir sorun yoksa, sorunun muhtemel kaynağı pahalı otomobil aksanı. ustalar, bir yakınınızın kanser olduğunu söyler gibi size bakarlar ve aralarında şöyle bir diyalog vuku bulur:

    birinci usta: "benzin pompası."
    ikinci usta: "yapma yaa! demek benzin pompası.. cık cık.."
    birinci usta: "evet, maalesef, benzin pompası."

    yüzlerinde o kadar dramatik bir ifadeyle tekrar ederler ki bu sözcük öbeğini, siz "aman allahım! yoksa arabam ömrünün sonuna mı geldi yoksa?" diye düşünürsünüz. fakat korkmayın; yüklü miktarda para verirsiniz, yeni benzin pompası takarlar ve aracınız yeniden doğmuşçasına canavarlaşır. siz de artık gönlünüzce köklersiniz gaz pedalını..
  • yeni binilen kiralık yada ödünç araçlada benzinciye girilirken görüldüğünde, "aracın benzin pompasi girişi neredeydi ulan" diye afallamanızı sağlayan alet. lakin afallamaya hiç gerek yoktur, çünkü aracın ön panelindeki benzin seviyesini gösteren aparatta pompa hangi yöne tutulmuşsa gerçektede pompa girişi o yöndendir.
  • dünyanın en pahalı benzinini kulladığımız güzelim türkiyemizde erken boşalma sorunu yaşayan aygıt.

    girenin çıkanın hesabını tutamıyoruz elbette ama bu da çok hızlı oluyor anlayamıyoruz ne kadar yedik.

    30 liralık benzin istiyoruz 4 saniye sürmüyor boşalması. girdiğiyle çıktığı bir oluyor depoya. hayatı zevksizleştiriyor.
  • aracı olan herkesi götüne soktuğu hede.
  • her ay ucundan çıkana biraz daha fazla ödediğimiz alet.
  • yakıt istasyonlarında kullanılan araçlara benzin doldurmaya yarayan sistem haricinde araçlarda genellikle yakıt deposunun içinde gömülü bulunan ve yakıtı motora gönderen sistem de aynı isimle anılır.

    benzin pompasının arıza yapma sebepleri genellikle şu şekildedir;

    1- aracı sürekli depodaki yakıt çok az yakıt ile kullanmak. (gen. yakıt ikmal ışığı yanarken)

    benzin pompası kendini soğutmak ve yağlamak için benzini kullanmaktadır. depoda yakıt az olduğunda yakıt akışı azalacak ve pompa aynı güçte çalışmaya devam ettiğinden yetersiz soğutma ile pompaya zarar verecektir. (lpg'li araçlarda bu sorun aynı yakıtın sürekli depo-motor-depo arasında dolaştığından, depodaki yakıt soğumaya fırsat bulamayıp sürekli ısınmaya devam ettiğinden daha çok görülür) benzin seviyesi düştüğünde, benzin pompası yakıt hattındaki basıncı üreticinin belirlediği basınçta tutmak için kendini zorlayacaktır. bunun sebebi de depodaki yakıt seviyesinin azlığından dolayı, yakıt yükseklik farkı azaldığından yakıt pompaya daha az basınç uygulayacak ve pompa da bu farkı kendini zorlayarak kapatıp basınç seviyesini korumaya çalışmasıdır. uzun süre kendini soğutamayan benzin pompasının ömrü düşecek ve örnekleri olduğu üzere ısı yüzünden kömür haline gelecektir.

    2- yakıt kirliliği

    depodaki yakıt araca hiçbir zaman tam temiz halde ulaşmaz. istasyonun deposunun temizliği, istasyona tanker yeni yakıt ekledikten hemen sonra ana tanktaki pisliklerin çökmeden yakıt alınması, benzin deposundaki nem, yakıt tankının koruma kaplamasının zamanda yüzeyden ayrılarak (araca göre kronik olabilir) pompa filtresini tıkaması, gibi sebeplerle pompa zarar görebilir. belirli boyuttan büyük partikülleri pompanın altındaki filtre tutmakta, bunun altındaki parçacıklar da pompaya zarar vermektedir. ayıca benzin pompasının filtresinin de üreticinin belirlediği zaman aralığında değiştirilmesi, pompa filtresinin tıkanmasından dolayı zorlanarak zarar görmesinin önüne geçmek için uygulanması gereken bir önlemdir.

    3- elektrik tesisatı

    yakıt kirliliğinden ve normal çalışma koşullarından dolayı olağan biçimde aracın benzin pompası zamanla eskiyecektir. elektrik motorunun kömürleri azalacak ve bununla birlikte aynı şekilde sistemdeki yakıt basıncını aynı tutmak için pompa kendini daha fazla akım çekerek kompanse etmeye çalışacaktır. bundan sonra fazla çekilen akımdan dolayı (eğer sigorta doğru amperajda seçilmediyse) benzin pompasına giden kablo tesisatı ve konnektörler eriyip vs. zarar görecektir be araç motora yakıt gitmediğinden dolayı yolda kalacaktır (lpg'li araçlar hariç, onlar kömür haline gelmiş bir pompa ve yanmış bir sigorta ile karşılacaklar).

    yakıt pompasının bozulmaya başlamasının belirtileri de genellikle şu şekildedir;

    1- arka koltuk altından bulunan ve buradan gelen aşırı bir uğultu sesi. (depodaki yakıtın azlığından da kaynaklanabilir yakıt alınca düzelebilir)
    2- aracı ilk çalıştırmada zorluk.
    3-motorun yüksek hız veya yüksek devirlerde silkeleme yapması.
    4-dış sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda aracın stop etmesi.
    5-sollamalarda veya ani kalkışlarda araçta güç kaybı.
    6-aracın aniden gaz vermeden aniden anlık olarak gaz vermiş gibi silkelemesi.
    7-yakıt tüketiminde artış.

    sonuç: aracın pompası bozulduğundan dolayı çalıştırılamaması.
  • son zamanlarda içine su katılmış benzinlerden ötürü büyük hasar gören* oto parçası. arka koltuğun altında, benzin deposunun hemen üstünde bulunur. görevi, kontağı açmanızla başlar; benzin pompası depodan çektiği benzini motorun ağzına kadar pompalar. araçların hidroforu da diyebiliriz. kimi marka modellerde oldukça pahalı olan bu parça, çok kolay hasar görebilmektedir. hep aynı benzinciden yakıt almak, bir kerede aldığınız benzini uzun süre aracınızın deposunda bulundurmamak, hiçbir zaman çeyrek deponun altına düşmeden deponuzu doldurmak(dibe çöken benzin artıklarını pompaya ve dahi motora göndermemiş olursunuz) koruma önlemlerinden sadece birkaçıdır.

    *su katılmış benzinler, aşırı soğuk bölgelerdeki araçların benzin depolarında donmakta ve oluşan buz parçaları, bu pompanın hasar görmesine sebep olmaktadır.
  • benzin otomatiği derler eskiden bu parçaya. depodan karbüratöre yakıtı çeker. yeni arabalarda var mı bilmiyorum..
  • benzin istasyonu dahilinde araçlara benzin doldurmaya yarayan, üzerinde litre ve ücret sayacı bulunan makine.
hesabın var mı? giriş yap