• isaac asimov'un robotlarla ilgili bilim kurgu kitabı. ilk hikaye robbie hariç robotbilimin üç kanunu üzerine şekillenen tüm hikayeler kurgu bakımından gayet iyiydi. özellikle robot cutie'nin sorgulamaları insanlık ve dinler arasındaki bağlantıyı güzel özetlemiş. ıo nestor'un üstünlük kompleksi ile yaptıkları, robot olduğu soru işaretli olan stephen'ın zekası ve makinelerle yönetilen bölgeler fikri ile sorgulatmıştır.
  • bana kitap okuma alışkanlığı kazandıran ısaac asimov kitabı.
    roman, farklı farklı hikayelerden oluşuyor. aynı karakterleri bazı hikayelerde görsekte genellikle her bölümde farklı birisinin hikayesine tanık oluyoruz. kitap, asimov'un koyduğu 3 temel robot kanunları kapsamında şekilleniyor. kitap boyunca ortaya çıkan sorunlar bu 3 temel kanuna uygun olacak şekilde çözülüyor.
    bölümler ilerledikçe robotların gelişimine tanık oluyorsunuz. ilk bölümde bir sürü kabloya bağlı, konuşamayan teneke yığını bir robotun hikayesini okurken, artık sona gelindiğinde insanın zeka seviyesini geride bırakmış, dünyayı ele geçirecek seviyeye gelmiş robotların hikayesini okuyor olacaksınız.
    okuması gayet zevklidir ve herkese öneririm. mutlaka okuyunuz.
  • asimov'un robotların gelişimini ve bu süreçte yaşanan aksiliklere çözüm bulma serüvenini kurguladığı bilim-kurgu eseri.
    kitabı okumaya başlarken will smith'in başrol oynadığı aynı isme sahip filmini izlediğim için endişeliydim açıkçası. ancak kitaptaki öykülerin hiçbirisi filmde işlenmemişti. bu sayede zevkle okumaya devam edebildim.
    çok klişe bir deyiş olsa da, herkesin mutlaka okumasını tavsiye edeceğim bir kitap.
    özellikle kitap okuma alışkanlığı edinmekte zorlananlar için bir liste hazırlayacak olsam, bu kitap rahatlıkla ilk 10'a girerdi.
  • dr husonun ben robotum adlı enfes eserinin geronimo versiyonu.gerci normal versionu ile arasında pek bir fark yoktur ama bir saygı bir sevgi cercevesi icinde ele alındıgında bir on kaplan o olmadı yarım kaplan gücüne ulasırki enfestir.helal olsun.
  • isaac asimov tarafından 1950 yılında yazılan, robot hikayelerinden oluşan bir bilim kurgu kitabı. 10 adet 20-30 sayfa uzunluğunda hikaye bulunuyor. özellikle meşhur üç robot yasası işleniyor. yazarın 1950 yılındaki 21. yüzyıl projeksiyonu ilgi çekici.isaac asimov okumak isteyenler için güzel bir başlangıç olarak kabul edilir.
  • şu an okumakta olduğum kitap. bilimkurgu sevenlerin mutlaka okumasını tavsiye ederim.
    ben okurken aslında ne kadar da robotlaştırıldığımızı düşünüyorum. itaat et, sorgulamadan yap, efendimizin verdiklerine şükür vs bana çok tanıdık geliyor tüm bunlar.
  • yeni başladım ama şimdilik güzel gidiyor.bitirdiğimde düzenlerim bu entryi .
  • yazıldığı zamanın fazlasıyla ötesinde bir kitap. gerçekten okurken bu kitabın 1950'de yazıldığına inanamadım.

    kitabın temelini oluşturan 3 robot yasası kuramı kendi içinde br paradoks yaratıyor bence. robotlar birinci kurala göre insanlara zarar veremez. üçüncü kurala göre de kendi varlıklarını korumaları gerekiyor. ancak kendilerine hükmeden varlıklar her an kendilerinden vazgeçebilir. yani robotlar eğer insanların artık robotlara ihtiyaç duymadığını veya gelecekte ihtiyaç duymayacaklarını anlarlarsa kendi varlıklarını korumak için insanlara zarar vermek zorunda kalabilir. 3 kural arasında bir önem sıralaması olmadığı için robotlar ilerleyen zamanlarda üçüncü kuralı öncelik belirleyip ilk kuralı uygulamayabilir. kitabın son bölümünün bununla ilgili olacağını düşünmüştüm hatta. ama yazılmış olan son da enfes tabi.

    edit: bager isimli yazar üç yasa arasında 1,2,3 şeklinde bir önem sırası olduğunu söyledi. yani teorim bir anlamda çökmüş oldu :)
  • benim gibi sosyal bilimci haline bakmadan yapay zeka çalışacak biri için mükemmel bir başlangıç sağlayan kitap. kitabın hayranı olmakla birlikte sanırım çalışmamın sonunda, kitaptaki yapay zeka karşıtlarından olacağım çünkü artık çok yakınımızdaki gelecek beni ziyadesiyle korkutuyor.

    sadece küçük bir ekleme yapmadan edemeyeceğim, robotlar için çıkarılmış üç "kanun" konusunda normlar hiyerarşisine uyulmamış*
  • robotların üç yasaya uymak zorunda olduğu , bu yasaların sık sık robotlara hatırlatıldığı bir kitap. robotlar bazen bu yasaları çiğniyor bazen bu yasalara göre hareket ediyorlar. çok akılda kalıcı bir kitap değil, en azından bana hitap etmedi.

    üç robot yasası:

    1-) robotlar , insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz
    2-) robotlar, birinci kanunla çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
    3-) robotlar, birinci ya da ikinci kanunla çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
hesabın var mı? giriş yap