• baştan not: bu yazılanlar kapsamlı bir tez çalışmasının kısa özetidir. spoiler verirsem affola.

    leonard cohen’in, beautiful losers* isimli kitabı, psikoseksüel bir cehennemde yaşayan isimsiz bir halk bilimcinin, bilinç-akışı tarzıyla yazılan hikayesidir. roman; altmışlı yılların ortalarında hümanist günlerdeki ruhsal özlemin bir anlatımıdır.

    romanı başından sonuna kadar etkileyen olaylar kitabın ilk beş sayfasında anlatılır.

    romandaki karakterler; onların sorgulanabilen güzellikleri ve kaybedenler olarak bulundukları konum açısından kitabın özünü oluşturur.

    romanın konusu genel anlamda insanoğlunun özlemleri ve daha yüce bir insanlığa doğru; benliklerinin ve ruhlarının iç içe girmesidir.

    entropi; görkemli kaybedenler’in anlatımının merkezidir

    leonard cohen’in kitabının dili kaba ve çok çeşitlidir. yarı-resmi tarihsel anlatım ile argo ve imalı konuşma arasında çeşitlilik gösterir. tarihsel bölümler bile modern ve resmi olmayan bir dille harmanlanmıştır. metin ingilizce, fransızca ve yunanca karışımlar bile içerir. özellikle yakarış formunda yazılan bölümlerde; her kelime özel isimmiş gibi büyük harfle yazılmıştır.

    kitap oldukça küfürlüdür. düzenli olarak vücudun bölümleri ve cinsel hareketler içeren argo terminolojisi kullanılmıştır. bu terimler argoymuş gibi değil de belirsiz ya da eskimiş seçenekler yerine mantıklı alternatifler olarak kullanılır. buna ek olarak romanın tüm bölümleri bir çeşit özgür bilinç akışı formunda anlatılmıştır. bu özellik, kendini belirgin öznelerin olmadığı sayfalar süren tek cümlelerde gösterir.bu dil seçiminin sonucu olarak okuyucu bu olayları ateşli ve dengesiz bir hovardanın gözünden deneyimlediği izlenimine kapılır.

    cohen’in ikinci romanı olan ''beautiful losers’’; james joyce’un varlığının devamının göstergesi olarak yüceltilmiştir. o, saçma ile yüceyi, ahlaklı ile ahlaksızı, cinsel ve ruhsalı, ciddi ile komiği bir araya getirir. cohen’in pasaklı yolcuları geoffrey chaucer’ın ''canterbury hacılarını''* ve onların ruhani tapınağa yaptıkları garip seyahatlerini anımsatır.

    insanoğlunun özlemlerini, arayışlarını, acılarını zıt duygularla harmanlayan bu kitap, okuyucuya dünyayı ve sistemleri sorgulama yolunda yeni kapılar açmaktadır.

    bu roman; sadece ruhsal geçmişe değil aynı zamanda ruhsal bugünü savunmaya yönelik bir yakarıştır.

    1920’lerde freud’un araştırmaları sonucu bir akım haline gelen sürrealizm diğer bir deyişle gerçeküstücülük; etkisini görkemli kaybedenler’in de yazıldığı 1960’lara kadar sürdürmüştür. bu dönemin yazarları, gündelik hayattaki sorunlar yerine alt benliğe ulaşma çabası içine girmişlerdir. buna ek olarak 1950’lerde ingiltere’de başlayan pop art kültürü dünya çapında yaygınlaşmaya başlamış ve kitleleri tüketim çılgınlığına itmiştir. yaşam tarzı ile üretilen nesnelerin bütünleştiği bir toplumun yansımaları leonard cohen’in beautiful losers kitabında açık bir şekilde görülebilir. bu kitabın ilk basımında leonard cohen’in kendi el yazısıyla yazdığı şöyle bir not bulunmaktadır;

    ''bu roman, ruhun manzarasına doğru vahşi ve ürkütücü bir yolculuktur.’’
  • "senin gözlerinde, beni olmak istediğim gibi tarif eden bir şey vardı..."
  • bir görkemli kaybeden olduğunu hissettiğin an sakin olmanı ve aşşağıdaki kızılderili şarkısını söylemeni öğütleyen kitap

    değiştim
    aynıyım
    değiştim
    aynıyım...

    (bkz: leonard cohen)
  • ''peki, bu kargaşa içinde, umutsuzca duyduğumuz sessizliğe ne demeli? hiç çaba gösterdik mi ki duyduğumuz bir ses olsun? çok önceleri susturduğumuz yelin sesi bu. bazı insanlar, bazı zamanlarda, bunu anımsıyacaklardır. ben de onlardan biri miyim?''
  • sayfaları arasında şöyle bir haykırış geçen leonard cohen kitabı:
    ''kahrolsun genital emperyalizm! bedenin her köşesi boşalabilir.''
    öncesi ve sonrası şöyle : ''all parts of the body are erotogenic. assholes can be trained with whips and kisses, that’s elementary. pricks and cunts have become monstrous! down with genital imperialism! all flesh can come! don’t you see what we have lost? why have we abdicated so much pleasure to that which lives in underwear? orgasms in the shoulder! knees going off like firecrackers! hair in motion! and not only caresses leading us into the nourishing anonymity of the eclimax, not only sucking and wet tubes, but wind and conversaton and a beautiful pair of gloves, fingers blushing!''
  • sadece ölmekte olan bir yıldız olmak istemeyenlerin başucu kitabı
  • "herkes için intikam talep ediyorum." cümlesini içinde barındırır.
    başka bağlamda kullanılmış kitapta ama böyle tek başına daha güzel.
  • okunması esnasında bünyede hasar yaratan, yan etkiye sahip (mide bulantısı, baş ağrısı) en aşağı 1,5 ayda bitirilebilen başyapıt.
  • film festivalinde izleme şansına eriştiğimiz harika belgesel. çocukluğumuzda içimizden gelerek yaptığımız, yarattığımız bütün o güzel şeyleri kaybetmemiş insanların oluşturduğu bir platformun hikayesini anlatan film
hesabın var mı? giriş yap