• bazalt bir yüzey volkanizması kayacıdır. yüzeye yakın oluşur, bu da sıcaklık ve basınç değerlerinin düşük olması ve kayacın daha hafif ve poroz* olması anlamına gelmektedir. volkanik kayaçlar aslında ikiye ayrılırlar; derinlik (plütonik) ve yüzey (volkanik) kayaçları olarak. derinlik kayaçları daha iri kristalli, yoğunluğu daha fazla kayaçlardır, örnek olarak granit, siyenit gibi mermer olarak kullanılan kayaçlar verilebilir.

    yüzey kayaçları ise bazalt, andezit, riyolit gibi kayaçlardır.

    bazalt ana olarak koyu gri-füme renkli bir kayaçtır. ama lavın içerdiği bileşenler sayesinde kahverengi, yeşilimsi, sarımsı ve boz renklerde veya koyu siyah olarak da karşımıza çıkabilir. bilindiği gibi kayaçların gerçek renklerini öğrenmek için onları kırıp iç renklerine bakmalıyız. çünkü dış tabaka milyonlarca yıllık aşınma ile renk bozunmasına uğramış olabilir.

    bazaltı elinize aldığınızda hafif pütürlü ve sert bir yapı dikkatinizi çeker. bunun sebebi, alçak basınç değerlerinde oluştuğu için, fazla baskıya karşı koymaya çalışmadan, özgürce soğumuş olması ve içerisindeki gaz boşluklarının dışarı uğramış olmasıdır. bilinmelidir ki derinlik kayaçlarında yüksek basınç olduğundan ne gaz boşluğu kalır ne bir şey. bazalt yüzey kayacı olduğu için bünyesinin gaz boşluklu olması doğaldır. bunu kapağı açıldığında köpüren gazoz gibi düşünebiliriz, bazalt, taştan gazozdur.

    bazaltlar yanardağ püskürmelerinde "volkan bombası" olarak nitelenen, plajioklast bakımından zengin içeriklerle de püskürebilirler, bu bombalar, bazen tonlarca ağırlıkta olup, yanardağın ağzından kilometrelerce ileri fırlatılabilir.

    ince not: kurumuş at boku gibi görünen kayaçların büyük kısmı bazalttır. poroz ve sert yapısından dolayı aşınmaya dirençli olduğundan, arnavut kaldırımları işte bu meşhur bazalttan mamuldur genelde.
  • kaya yünü, cam yünüde olarak bilinen aslen mermer cinsi bir maden olan fakat endüstride zenginleştirilerek izolasyon malzemesi haline getirilen (elyaf falan işte..) ve ayrıca kaldırım ve parke taşı olarakta kullanılan deerli bir madendir
  • üzerinde et , balık ,tavuk pişirilebilen ,soğuduktan sonra diğer maden taşları gibi çatlamayan yegane taş cinsidir. deneyin 10 numara oluyor.
  • mıcırının tren yolu ve tramvay projelerinde sıklıkla tercih edildiği kayaç türüdür. çok dayanıklı ve 7.0 mohs serttliği ile çok doğru bir tercihtir kanımca. merak edenler için buyurun budur tamburlu bazalt
  • çoğunlukla koyu gri ve yakın tonlarına sahip doğal taştır. kayseri ve diyarbakır'dan temin edilmesi makbuldür.

    yüzeyi işlenmiş *, şekil şükül biçimlerde karşınıza çıkabilir. bazen öyle güzel işlenir ki yüzeyi, iç-dış, duvar-zemin ayırmadan her yerde kullanmak istersiniz.

    soğuk hava koşullarının hakim olduğu yerleşim yerlerinde bu taşın işlenmiş veya şekil verilmiş halleri tercih edilmektedir.

    kullanmasını bilene güzel taştır ancak biraz pahalıdır. ancak bordür için kabul edilebilir fiyatlar alabilirsiniz. malesef beton parke* taş denilen sıçmık; taşıması, üretimi ve kullanımıyla öyle ucuza gelir ki, bazaltı son zamanlarda ancak avmlerde filan görebilirsiniz.
  • gübreleme de insanlığın daha kaliteli ve sağlıklı besinler tüketmesine yardım olacağına kesin gözüyle bakılıyor. kimyasal gübreleminin toprağın yılların içindeki verimini yüzde 20 azalttığı yönünde.
    bazaltı da tabiki handikapı var. ufalanma şeklinden kaynaklanıyor. büyük olursa bpzulup toprağa karışması zor olması ve de küçük ufalamanında çok maliyetli olması.
  • bir dış püskürük kayacı.doğal olarak varlığı volkanik bir arazide bulunulduğunun işaretidir.bu kayaçla ilgili ilginç bir bilgi eriyik halden katı hale dönüştüklerinde manyetik parçacıklarının dünyanın manyetik alanına doğru bir şekilde fosilleşmesidir.bu kayaçların tarihçesi aynı zamanda dünyanın manyetik alanının değişiminin tarihçesini de verir.
  • jeolojide, koyu renkli plajiyoklaz ve mineralleri olan feldispatlı bir yanardağ kayası olarak adlandırılmaktadır.
  • koyu renkli bir plajiyoklaz ile mineralleri olan feldispatlı bir volkan kayasıdır. gabronun mikrolitik çeşididir. yeni iken kara fakat bozulunca yeşilimtrak, kahverengimsi veya kızılca bir renk alır. keskin kırıklı ve kırık yüzeyi donuktur.
  • sinop ili boyabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazalt kayalıkları tabiat anıtı, ortalama 600 m yüksekliğinde, gürgen-meşe geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları, çalılık alanlarla birlikte yol kenarı habitatlarınında iştirak ettği engebeli bir arazi üzerinde yer almaktadır. 03.01.2011 tarihinde tabiat anıtı olarak ilan edilmiştir. boyabat bazaltları türkiye'de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik yapıları ile ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. yer yer 20 m'yi aşan dikine gelişmiş sütunsal çatlakların aşınarak yüzlek vermesi bu doğa harikasını oluşturmuştur. bu sütunsal çatlaklar, lavın soğumasıyla birlikte, akma yönüne dik olarak gelişen yapılardır. genelde beşgen veya altıgen geometrilere sahiptir. boyabat bazaltlarının en önemli özelliği soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar sunmasıdır. bu yapılar, genelde lav akıntısının üst seviyelerinde görüldüklerinden atmosfer ile hızlı temasları kaynaklı hızlı soğuma sonuca daha derindeki sütunlardan farklı yapısal özelliklere sahiptir.bazalt kayalıkları anıtı gidin görün gençler. ekzantirik bir yer.
hesabın var mı? giriş yap