• izmir'in yakın gelecekteki gökdelenler bölgesi olsa da, acayip gelişse ve değişse de bu ilçede değişmeyecek tek bir şey var, o da yıllardan beri adaklık koç kuzu satan elemanlar. zamanında buralar tarlaydı onlar bu işi yapıyordu, şimdi her yer ultra lüx apartmanlar ve gökdelenlerle dolmaya başladı, bu elemanlar hala var yol kenarlarında, adaklık kuzu koç bulunur yazan kartonlar ellerinde, anadol'un kasasında küçükbaş hayvan satıyorlar.
  • gökdelenlerden mi kaynaklanıyor, körfezi cepheden görmekten mi, yoksa 2 dağı arasındaki kalmasından mı bilmiyorum ama izmirde hiçbir yerde yağmur yağmazken burada yağabiliyor.

    garip bi yer. bence gereksiz bi semt.
  • doğup büyüdüğüm bayraklı'ya 20 yıl aradan sonra gidip şöyle bir kafayı vererek gezmek nasip oldu.

    çarşı ve eski istasyonun önünü kapayan devasa beton yığını viyadük ve kavşak öylece duruyor. arkasında kalan fuat edip baksı mahallesi'nin anasını ağlatıyor. bölge halkı bunu yıktırmayı becerememiş. yazık olmuş. şöyle bir 1615 sokaktan yukarılara çıkıyorum. camii yenilenmiş ve eskiden ayakta olan kilise tamamen yıkılıp harabe olmuş. ara sokaklarda inanılmaz bir varoş ve düzensiz apartmanlaşma hakim. ekrem hayri üstündağ ilköğretim okulu önünde bekleyen veliler, karne günü herhalde.. duvarları, bahçesi ve bina hiç değişmemiş. karşısındaki kırtasiye de öyle… 30 yıl önce vitrini nasılsa aynen öyle duruyor ve işliyor. birkaç bakkal, bayraklı lisesi de olduğu gibi devam ediyor. 1610 sokaktaki kırk yılın hatırası olan çatı katı bir evin küçükken aşırı geniş gelen l şeklindeki terasından bakıyor, bayraklı lisesinin çatısının üzeri ve sol yanında kilometrelerce uzanan bornova düzlüklerini görüyorum. görüntü eskisi kadar engin değil, araya uzun uzun bloklar girmiş, uzakta da folkart falan gökdelenler. çocukluğumda hiç yoktular.

    çarşı bölgesi dahil olmak üzere üzerinden vasatlığı bir türlü atamıyor bayraklı. deniz kenarında, alsancak ve karşıyaka'ya bir nefes uzaklıkta bu semtin şimdiye dek uçup gitmesi gerekirdi ama olmuyor.

    çocukluğumun ve ailemin huzur ve sınırsız mutluluk dolu bayraklı'sına her şeye rağmen müteşekkir olarak ayrılıyorum semtten, verdiği onca güzel hatıra için.
  • bugün işe giderken yürümek istedim. depremin üzerinden 2 haftadan fazla geçti. bugün en çok gördüğüm görüntü, asansörlü nakliye araçları. kaç tane taşınma olayı gördüm bu sabah bilmiyorum. herkes bölgeden kaçıyor.
  • ilk gelişmeye başladığı zamanlarda bu semtte ev alanların şuanki ev fiyatları fırlamış durumda. gelişmeye oldukça açık bir ilçe olmasından ötürü, her yerde yeni apartmanlar ve inşaat görmeniz olası. yolları oldukça geniş ve izmir'de park sorunu yaşanmayan nadir ilçelerden.
  • bayraklı, izmir'in aslında en kritik yerlerinden biri. bugüne kadar önemli bir yer gelmemesinin tek sebebi eski bataklık olmasıdır.

    bugünki durumuna baktığımızda olumlu yanları:
    -gelecek vaat eden yatırımlar, sürekli gelişen ve büyüyen bir çevre
    -ulaşım anlamında izmir'de en rahat ulaşılabilen yer.
    -şehrin ortasında bulunması hem manzara hem ulaşım anlamında büyük avantaj sağlıyor.
    -kıyı kordonu sessiz sakin bir yürüyüş imkanı veriyor.
    -çok çeşitli bir bölge.

    ancak baktığımızda olumsuz tarafları da bir o kadar var.
    -gelecek ile ilgili planlar arasında bu yatırımlar bittiğinde yeni ulaşım çözümleri yok. sadece folkart bittiğinde otoparkına giren çıkan araçlar ulaşımı felç edecektir. izban ise artık maksimum kapasite ile gidiyor.
    -kıyı şeridi akşamları pek güvenli değil. tepekule iş merkezinin olduğu bölgenin ıssız olması ve buradan üst geçit olmaması en büyük etkenlerden biri.
    -depremde en büyük risk altında olan bölgelerden biri aslında buralardır. kıyıda yamuk olan bazı binalar bile vardır.

    daha çok detaylanabilir ama bayraklı ilçe olduktan sonra büyük ilerleme kaydetti ama bu büyümeye o kadar da hazır olduğu söylenemez.
  • özledim deniz kenarındaki dost sohbetlerini, gökyüzü mavi olana dek balkonda denizi seyrettiğim geceleri. iskelenin sağındaki o sahil, muhtarlığın yanındaki banklar, piyale tarafındaki park, aynı mısınız hâlâ?
  • yüz ölçümü 30 km2 , nufüsü ise ortalama 330 bin kişi olan izmir ilçesi.

    maalesef geçtiğimiz günlerde olan 30 ekim 2020 ege denizi depremi ile adı bolca duyuldu.

    bi nevi proje gibi belediye oldu burası.

    karşıyakanın eli yüzü kötü görünen tüm mahalleleri olan gümüşpala, onur mahallesi , yamanlar, doğançay , nafiz gürman emek ve hemen dibindeki bornova'dan da benim bildiğim osmangazi, deprem ile adını bolca duyduğunuz manavkuyu ve mansuroğlu mahallerini de buraya bağladılar. açıkcası bu mahallelerden hiçbiri bu ilçeye dahil olmak istemediler. ister politik deyin ister sosyo ekonomik deyin bu şekilde 6 mart 2008 'de ilçe oldu ve karşıyaka ve bornova ilçeleri daha da prestijlendirildi.

    özellikle karşıyaka'dan bu ilçeye dahil olan eski gecekonduları drone ile görseniz allah korusun depremde ilk yıkılacak konutlar olacağını düşünürdünüz. o mahallelerde şükürler olsun bir şey olmamış. konuyu saptırmadan her nekadar eski ve çarpık yapılsalar da çoğunluğu kaya üzerine yapılması avantajları.

    24 mahalleden oluşan aslen mö 5000 ile mö 3000 arası izmir merkezinin ilk kurulduğu yer olan izmir ilçesi.

    (bkz: smyrna)

    (bkz: tepekule)
  • dünkü depremde ağır hasar almasının nedeninin eskiden bataklık olmasına ve doldurula doldurula inşaat yapılmasına bağlıyorum ben. zira zemin düz topraktan oluşuyor. fay hattından gelen dalgaları yumuşatacak taş, kaya parçaları vs yok. bu durumda enerjisini atamadan geliyor dalgalar. üniversitede bir hocam sürekli söylerdi, bir deprem olsa gidecek ilk yer bayraklı olacak izmirde diye. haklıymış.
  • izmir'in manhattan'ı yapmaya çalışılan yer. şehrin önemli merkezi yerlerine çok yakın. körfez manzaralı. varoş bir kesimi de var. ama genel olarak standart orta gelirli, ortanın üstü eğitim seviyeli insanlar oturur.
hesabın var mı? giriş yap