hesabın var mı? giriş yap

  • aklıma babamın bir hatırasını getirmiştir.

    babam eski milli atlet. şu an 64 yaşında ve yıllardır spordan hiç kopmamistir. bir gün bir düğünde babama tanıdık biri yaklaşır ve geçen sahilde kendisini spor yaparken gördüğünü söyler.

    babam: evet 3000 ler atiyordum.
    adam: abi 3 km ne kadar sürede kosuyorsun?
    babam: 10 küsur
    adam: abi yavasmissin ya. biz askerde tam teçhizat 7 dakikada koşuyorduk.
    babam : doğrudur ya ben artık yaşlandım, sizin hızınıza yetisemem.

    adam gittikten sonra babam bize döner ve der;

    pezevenge bak. 3000 de dünya rekorunu 20 saniye farkla kırıyor. hem de tam teçhizat!

  • süpernovadan binlerce kat daha fazla enerji açığa çıkaran, bir yıldız ölüm şeklidir.

    süpernova ve hipernovaların oluşumları birbirlerine benzer de olsa ikisi birbirine karıştırılmamalıdır. bir süpernovada yıldızın dış kısmı parçalanır ama merkezinde genellikle bir nötron yıldızı olan yeni bir yıldız bırakır. (bkz: süpernova)

    bir hipernovada patlama, iç yıldızı da parçalara ayırır. bir yıldızın hipernova oluşturabilmesi için kütlesi yaklaşık olarak güneş'in 30 katı veya daha büyük olmalıdır. bir hipernova oluştuğunda saniyeler içinde güneş'in 10 milyar yılda üreteceği enerjiden daha fazla enerji açığa çıkar.

    hipernovalar, sanıldığının aksine son derece nadir aralıklarla gerçekleşir. araştırmalar galaksimizde yaklaşık her 1 milyon yılda bir, bir hipernova gerçekleştiğine dair bilgiler vermekte. çok sık gözlemlenememeleri hipernovalar hakkında daha fazla araştırma yapılmasını zorlaştırıyor. genellikle yakıtı biten büyük kütleli yıldızların kendi içlerine çökerek patlamalarıyla gerçekleşseler de iki büyük kütleli yıldızın çarpışıp birleştikten sonra patlaması sonucu da ortaya çıkabildikleri düşünülüyor.

  • ukraynalı kadın ve çocuklar köle olarak, erkekler de madenlerde çalışmak üzere teslim olsunlar maddesi eksik.

  • irlanda
    benzin fiyatı : 5,24 tl
    asgari ücret : 7.100 tl

    yani 1 asgari ücrete 1.354 litre benzin alabilirsin.

    türkiye
    benzin lt fiyatı : 5,85 tl
    asgari ücret : 1.603 tl

    yani 1 asgari ücrete 274 litre benzin alabilirsin. sadece irlandadan bile neredeyse 5 kat fakiriz. haram zıkkım olsun vergilerim.

  • herkes şirin mirin bir şeyler yazmış ancak nasıl çalıştığını doğru düzgün anlatan olmamış. bir makale bulup çevirdim, buyrun:

    lav lambası, şeffaf bir sıvı içinde asılı duran renkli balmumu damlalarının büyüleyici bir görüntüsünü oluşturan dekoratif bir lamba. lamba, ısı taşınımı prensibine göre çalışır ve çalışması üç temel unsur içerir: bir ısı kaynağı, şeffaf bir sıvı ve bir balmumu (wax) damlası.

    lav lambasının üçte ikilik kısmında şeffaf bir sıvı var. bu sıvı genellikle su ve mineral yağ gibi bir yağın karışımından oluşuyor. geri kalan üçte birlik kısımda ise balmumu var.

    lav lambasının tabanında genellikle ısıtma işlevi gören bir ampul bulunuyor. ampul kabın altını ısıtır ve şeffaf kısmın altındaki sıvının genleşmesine ve üstteki sıvıdan (yağ+su) daha az yoğun olmasına neden olur. daha hafif olan sıvı, balmumu kütlesini de beraberinde taşıyarak tepeye çıkar.

    balmumu damlası tepeye ulaştıkça soğur ve sıvıdan daha yoğun hale gelerek, kendisinin kabın dibine geri batmasına neden olur. ısı kaynağı kabın altını ısıtmaya devam ettikçe döngü kendini tekrar eder.

    balmumu damlalarının hareketi ilginç şekiller ve desenler oluşturuyor ve lambada kullanılan renklerin kombinasyonu görsel etkiye katkıda bulunuyor. lav lambası, herhangi bir ev veya ofis dekoruna benzersiz ve büyüleyici bir ek her zaman.

    kaynak