hesabın var mı? giriş yap

  • "22 milyar euroya havalimanı yaptık" diyor, hayatı boyunca uçağa binemeyecek olan yoksullar alkışlıyor. bizim büyük çaresizliğimiz..

    iste aradaki fark budur.

  • havaalani denilen asfaltin gozde fazla buyutuldugunun ispati olan soru. havaalani ya inanilmayacak birsey degil ki... ankara metrosu tamamlanacak denmisti bak biz 10 yildir inaniyoruz...

  • içinde atatürk ve cumhuriyet bayramı geçmeyen hutbe.

    aynı diyanet cumhuriyetin faydalarindan sonuna kadar yararlanmakta, faiz yemekte, dine güncelleme getirmekte, lüks içinde yaşamakta beis görmez fakat atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti anmaktan imtina eder.

    fetullah gülen hoca efendiyken hutbede onu öven, fetullah gülen fetö olunca hutbede onu yerden yere vuran diyanet, ülkesinin kurucusunun adını bile anmıyor. bu gibi iki yüzlüler değil diyanet işleri başkanlığı yapmak, herhangi bir seviyede din görevlisi bile olamazlar. zira kendileri ben ve benim gibi nice insanı dinden ve cuma namazından soğutmuştur.

    son olarak hakkım size haram olsun, haram olsun, haram olsun.

    kaynak

    edit : atatürk'ü anmak zorunda değillermiş. ulan vatan haini köpekler, biz yıllarca cumada sizin terörist hoca efendinizi dinlemek zorunda mıydık? onun için para dilenirken gıkınız çıkmıyordu da ülkenin kurucusunu anmaktan mı imtina ediyorsunuz? madem cumhuriyete karşısınız. çıkın cuma hutbesinde biz cumhuriyete karşıyız deyin. cumhuriyeti sevmeyen gitsin arap kabilelerinde yaşasın.

  • wernicke-korsakoff sendromu(wks), wernicke ensefalopati (we) ve alkolik korsakoff sendromunun kombine varlığıdır. bu iki bozukluk arasındaki yakın ilişki nedeniyle, her iki hastaya da genellikle tek bir sendrom olarak wks teşhisi konur. esas olarak görme değişikliklerine, ataksiye ve hafıza bozukluğuna neden olur.

    wks için risk faktörleri nelerdir?

    wks için risk faktörleri diyetiniz ve yaşam tarzınızla ilgilidir.

    wks gelişimi için başlıca risk faktörleri yetersiz beslenme ve kronik alkol kullanımıdır. wks için diğer risk faktörleri şunları içerir:

    -tıbbi bakım ve dengeli beslenme ihtiyaçlarını karşılayamama,
    -b1 vitamini emilimini azaltan böbrek diyalizi,
    -aids gibi bazı viral hastalıklar.

    wks'ye ne sebep olur?

    wks'nin en önemli nedeni alkolizmdir. çünkü b1 vitamini emilimini engeller.

    wks'nin daha az yaygın olan nedenleri, beslenme emilimini sınırlayan koşullardır. besin emilimi aşağıdakilerle sınırlanabilir:

    -yeme bozuklukları,
    -yetersiz beslenme,
    -yemek porsiyonlarının sınırlı olması nedeniyle beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını zorlaştıran mide bypass ameliyatı,
    -temel besinlerin emilimini sınırlayabilen mide kanseri,
    -bağırsak kanseri gibi.

    wks'nin belirtileri nelerdir?

    beyindeki lezyonlar wd'ye neden olur. bu lezyonlar, b1 vitamini eksikliğinin sonucudur.

    wd'nin öne çıkan semptomları şunlardır:

    -çift görme,
    -sarkık bir üst göz kapağı,
    -yukarı aşağı veya yan yana göz hareketleri
    -kas koordinasyon kaybı veya ataksi,
    -sık sık kavgaya veya şiddetli davranışa yol açan karışık bir zihinsel durum gibi.

    wd daha sonra korsakoff sendromuna dönüşebilir. wks'si olan kişilerin hafıza ile ilgili çeşitli sorunları da vardır. hafıza kaybı yaşayabilir veya sağlıklı yeni anılar oluşturamayabilir.

    wks'niz varsa aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:

    -bozukluğun başlangıcından sonra meydana gelen olaylar için amnezi,
    -bilginin anlamını kavramada zorluk,
    -kelimeleri bağlama oturtmada zorluk,
    -halüsinasyonlar,
    -abartılı hikaye anlatımı veya konfabülasyon gibi.

    wks nasıl teşhis edilir?

    wks'yi teşhis etmek her zaman kolay değildir.

    wks'li bir bireyin genellikle zihinsel olarak kafası karışır. bu, doktorla olan iletişimi de zorlaştırabilir. kafanız karışırsa, doktorunuz fiziksel bir bozukluk olasılığını gözden kaçırabilir.

    alkolizm belirtileri:

    doktorunuz önce alkolizm belirtilerini kontrol edebilir. kandaki alkol seviyenizi kontrol edebilir. bazen, karaciğer hasarını kontrol etmek için bir karaciğer fonksiyon testi yapabilir. karaciğer hasarı, alkolizmin yaygın bir belirtisidir.

    kronik alkolizmin neden olduğu karaciğer hasarı, karaciğer enzimlerinizi yükseltebilir. kronik alkolizm teşhisi, aşağıdakileri değerlendirmek için bir fiziksel muayene içerir :

    -kalp atım hızı,
    -göz hareketleri,
    -refleksler,
    -tansiyon,
    -vücut ısısı,
    -beslenme eksikliği belirtileri gibi.

    doktorunuz ayrıca b1 vitamini eksikliğine işaret eden klinik belirtiler arayacaktır. bu, tiamin seviyelerini ve genel beslenme sağlığınızı ölçen kan testlerini içerebilir. yetersiz beslenmediğinizden emin olmak için doktorunuzun isteyebileceği beslenme testleri şunları içerir:

    *serum albümin testi: bu test, kandaki bir protein olan albümin seviyesini ölçer. düşük albümin seviyeleri, beslenme yetersizliklerinin yanı sıra böbrek veya karaciğer sorunlarına işaret edebilir.

    *serum vitamin b1 testi: bu test, kandaki b1 vitamini seviyesini kontrol eder. kırmızı kan hücrelerindeki (rbc'ler) enzim aktivitesi test edilebilir. kırmızı kan hücrelerinde düşük enzim aktivitesi, b1 vitamini eksikliğine işaret eder.

    doktorunuz wks'nin özelliği olan herhangi bir hasarı bulmasına yardımcı olabilecek görüntüleme testlerine de ihtiyaç duyabilir. wks için tanısal görüntüleme testleri şunları içerir:

    *bir doktorunuzun anormallikleri bulmasına yardımcı olabilecek b1 vitamini almadan önce ve sonra elektrokardiyogram (ekg),
    *bir wd ile ilgili beyin lezyonlarını kontrol etmek için bt taraması,
    *bir mr çekimi (wd ile ilgili beyin hasarını incelemek adına),

    doktorunuz ayrıca herhangi bir zihinsel eksikliğin ciddiyetini belirlemek için bir nöropsikolojik test de kullanabilir.

    wks nasıl tedavi edilir?

    wks tedavisi hemen başlamalıdır. hızlı tedavi, hastalığın ilerlemesini geciktirebilir veya durdurabilir. tedaviler ayrıca kalıcı olmayan beyin anormalliklerini tersine çevirebilir.

    tedavi ilk olarak hastaneye yatışı içerebilir. hastanede, sindirim sisteminizin besinleri düzgün şekilde emdiğinden emin olmak için kontrol edilirsiniz.

    wks tedavisi şunları içerebilir:

    -intravenöz yolla verilen b1 vitamini,
    -ağızdan verilen b1 vitamini,
    -dengeli beslenme diyeti(b1 seviyesi için),
    -alkolizm tedavisi gibi.

    teşhisten sonra, doktorunuz size büyük olasılıkla intravenöz olarak b1 vitamini verecektir. hızlı tedavi, wks'nin birçok nörolojik semptomunu tersine çevirebilir.

    az sayıda vakada, b1 vitamini eksikliğinin tedavisi olumsuz bir sonuca neden olur. bu, alkolizm olan kişilerde daha yaygındır.

    ayrıca hastada b1 vitamini almaya yönelik olumsuz tepkiler gelişebilir. uykusuzluk, terleme veya ruhsal dalgalanmalar gibi alkol yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. ayrıca halüsinasyonlar, kafa karışıklığı veya ajitasyon yaşayabilirsiniz.

    wks'li insanlar için görünüm nedir?

    wks'nin görünümü, hastalığın ne kadar ilerlediğine dayanmaktadır.

    kalıcı bir hasar oluşmadan önce erken tedaviye başlamak, hastalığın seyrini önemli ölçüde iyileştirecektir.

    wks tedavi edilmezse ölüm oranları yükselmektedir. ölümlerin çoğu akciğer enfeksiyonu, kan zehirlenmesi, kalıcı beyin hasarı gibi şeylerin sonucudur.

    hızlı tedavi görenlerde şu konularda ilerleme görülebilir:

    -göz problemleri,
    -kas koordinasyonu,
    -bilinç bulanıklığı, konfüzyon.

    alkolden uzak durmak ise, hafızanın ve zihinsel işlevin sürekli olarak iyileşmesini sağlar.

    wks'yi nasıl önleyebilirsiniz?

    alkolden uzak durarak ve b1 vitamini yönünden zengin ve dengeli beslenerek wks'yi önleyebilirsiniz.

    b1 vitamini yönünden zengin olan bazı besinler:

    -pirinç
    -bezelye
    -tam buğday ekmeği
    -ıspanak
    -portakal
    -süt gibi.

    kaynaklar: en.wikipedia, healthline, rarediseases, caregiver websiteleri.

  • 1990 yılında japonya’da saptanan kırık kalp sendromunun bir diğer adı da takotsubo sendromudur. ayrıca 1846'da george man burrows da, british foreign and medical review'de yayınlanan makalesinde nörokardiyak bağlantıya dikkat çekmiştir. kırık kalp sendromu beyin ve kalp ekseninde gerçekleştiğine dair güçlü kanıtlar olsa da hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. genellikle duygusal travma sonucunda görülen bu sendromda kalp kasının pompalama işlevi geçici olarak etkileniyor ve kalp kası zayıflıyor. böyle bir durumda kişide kalp krizine benzer, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. başka bir araştırmaya göre ise mutluluk da bu sendroma neden oluyor. araştırmaya katılanların %96’sında sendrom üzüntü ve stresle, %4’ünde ise olumlu bir olayla tetiklenmiş. mutlu veya üzücü bir olayın neden olduğu bu sendromun her iki şekli de kadınlar ve yaşlılarda daha yaygın görülüyor.

    "duygular beyinde işlemden geçiriliyor, dolayısıyla hastalığın beyinde başlayıp kalbi etkilediği fikri akla yakın."

    kırık kalp sendromu hastalarının belirtiler başlamadan önce beyin taramaları olmadığı için hastalığın tam olarak nasıl gelişim gösterdiği halen çözülebilmiş olmamakla birlikte tts'nin birçok nedeni olması muhtemel olsa da, bu bulgular merkezi sinir sisteminin belirli bölümlerinin işlevindeki değişikliklerin, stresli bir tetikleyiciye yanıt olarak bir tts olayının başlamasına neden olabileceğini göstermektedir.

    kısaca beyin ve kalp etkileşiminin bir sonucu olarak görülmektedir.

    sadece bilgisi bile imgeleri tekrar tekrar sorgulamaya ; gamı, kederi, hüznü ve yeisi kavramsal olarak yeniden değerlendirmeye; werther'ı akla getirip hülyalara dalmaya davet eder. böyle ruhsal buhranlar sırasında bir an durup bobby mcferrin'in acapella şarkısına yoğunlaşmak kalbe iyi gelir. :)

    in every life we have some trouble
    but when you worry you make it double
    don't worry, be happy

    https://www.youtube.com/watch?v=d-dib65scqu

  • son zamanlarda özellikle facebook'ta türemiş varlıklardır.

    profilini incelediğinizde bayrak, kuran, tayyip falan vardır ama arkadaş listesi slav hatunlarla doludur. bir boktan çakmaz, okumayı bile bilmez. düşmanı israil'dir.

    edit: başlık ilkokul mezunu değil, solculara vatan haini diyen ilkokul mezunu. yani burada ilkokul mezunu olmasına değil yaptığı harekete benim tepkim. yoksa herkes okuyacak diye birşey yok, ama bilip bilmediği şeyler üzerine başkalarına vatan haini etiketini yapıştıramaz.

  • kaydolurken * nickini öylesine vermiştim daha sonra değiştiririm diye. bilmiyordum. yapıştı kaldı. pişmanım.

    bu nick hiç bir başlık entry ve nick uyumuna giremiyor diye geceleri yorganın altında ağladığım oluyor.

    eksiyi ilk keşfettiğimde 2004 falandı o zaman hiç yazar olmak aklıma gelmemişti. biraz salaklık varmış gençliğimde.

    olay butonu ilk yandığında sözlükte bir kavga falan çıktı ona adam çağırıyorlar sanmıştım.

  • çok değil 20-25 yıl sonra bu yeni doğan bebekler büyüyüp bir de onlar çocuk yaptığında işte o zaman durumun vehameti ortaya çıkacak. türk halkı, türkiye'de azınlık olacağı günleri görecek.

    edit: bazı arkadaşlar diyor ki “bu veriler istatistiksel olarak hiçbir anlam ifade etmez.” açın o zaman kaç milyon suriyeli bu ülkede var ve doğurganlık hızına bakın.

    2018 yılında gerçekleştirilen türkiye nüfus ve sağlık araştırması (tnsa-2018) verileri

    doğurganlık hızı: 5.3, sene 2018.

    görsel

    görsel

    siz oturduğunuz rezidanslardan nasıl çoğaldıklarını göremezsiniz. biraz arka mahallelere inerek bu grafiklerin kat ve kat üstünde olduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz.

    edit 2: bir de böyle yazanlar var:

    görsel

    tercih sizin. sen öyle diyorsan öyle olsun.
    ama ben hiç ammar el bekir isminde bir türk görmedim. yine de sen bilirsin.

    edit 3: faşist olduk aq.

  • "insan bir şeyden haz alabilmek için o şeyin yokluğunu, ızdırabını tatmaya muhtaç; açlık gibi, soğuk gibi, yalnızlık gibi. ama istenen bir kere ele geçti mi verdiği haz sönüp gidiyor. yani geçici şekilde tatmin olmak mümkün ama mutlu bir halde sürekli kalmak imkansız. mutlu olmak insan tabiatına aykırı mı yoksa?"

    "mutluluk dediğimiz şey, yoğun bir şekilde bastırılmış ve engellenmiş olan ihtiyaçların kısa süreliğine tatmin edilmesinden başka bir şey değildir."