hesabın var mı? giriş yap

  • 2010 falan. her şey bir anda boktanlaştı. neyse ki boktan günler geride kaldı, şimdi her şey daha da boktan.
    süper yıl.

  • ing. specialty coffee

    kahve tadımlarında 80 ila 100 puan arası almış, yüksek kaliteli ve üst sınıf kahveleri tanımlamak için kullanılır. yani aslında türk halkının daha aşina olduğu gourmet* kahve demektir. ne var ki hem türkiyede hem de dünyanın genelinde her önüne gelenin gourmet yada premium kelimelerini piyasaya çıkardıkları her ürünün üstüne yazması yada satarken bu şekilde pazarlaması sonucu bu 80 ve 100 puan arası alan kahvelere specialty coffee yani nitelikli kahve denmesine karar verilmiş, çok da iyi olmuş. zira bir bakıyorsun adam gourmet kahve satıyorum diye şirket kuruyor, sonra kalkıp tatsal açıdan doğru dürüst bir puanlama sistemi bile olmayan robusta kahve içeren harmanları dayayıp al sana gourmet diyor. negzel, ne hoş, ne kolay para..

    herhangi bir kahvenin nitelikli kahve sınıfına girebilmesi için, onlarca kahve tadımcısı tarafından tadılıp puanlanması ve neticede 80 ila 100 puan arası bir skor elde etmesi şarttır. size nitelikli kahve yada gourmet kahve sattığını söyleyen kişi yada şirketlerden satın aldığınız kahvenin puanlamasını bir sorun, hönk diyorlarsa (ki buyuk ihtimal diyeceklerdir) başka bir hedefe yönlenin.

    daha fazla bilgi için (bkz: scae) ve (bkz: scaa)

    edit: canlan yuvarlan

  • epr paradoksu, 1935 senesinde einstein, podolsky ve rosen tarafindan yazilmis "fiziksel gercekligin kuantum mekaniksel aciklamasi tam olarak yapilmis sayilir mi?" makalesiyle gündeme gelmis ve kuantum bilimciler arasinda fikir ayriliklarina neden olmustur. günümüzde bilim dünyasi artik paradoksun kendisiyle degil ama paradoksun varsaydigi birbirleriyle derin baglar icindeki iki "ilintili" parcacigin birbirlerinden ayrildiktan sonraki davranislari üzerine kafa yormaktadir. oyle ki uzay yolu dizisiyle tanistigimiz isinlama kavrami yalniz ve yalniz epr'nin bahsettigi bu birbirileriyle ilintili parcaciklar yardimiyla mümkündür. teorik olarak isbatlanmis bu gercegin pesinden gelen deneyler bu ilintili parcacik ciftinin nasil olusturulmasi gerektigini arastirir (basarilan kismiyla foton - yani isigin kuantum parcacigi- isinlanmasi yapilmis simdi sira elektrona gelmistir!).
    konuya tekrar dönecek olursak, epr paradoksu birbirleriyle derin baglar icinde olan iki parcacigin birbirinden ayrilip, sözgelimi birincinin saga ve digerinin sola gitmesi durumunda bu parcaciklar arasindaki korelasyona bakarak heisenberg belirsizlik ilkesini cürütür. einstein ve arkadaslarina göre ilk parcacigin konumunu ögrenmek icin yapilmasi gereken ikinci parcacigin konumunu ölcmektir, cünkü bu iki parcacik arasindaki ilinti birincinin konumunu ve kesin ve net bir sekilde bize verecektir. ayni sekilde ilk parcacigin momentumu icin ikincinin momentumunun ölcülmesi gerek ve yeter kosuldur. neticede ilk (yani sag tarafa giden) parcacigin hem konumu hem de momentumunu o parcacik uzerinde hicbir gözlem yapmadan (sadece ikinci parcacik uzerinde gözlemler yapilarak) kesin bir sekilde ögrenebiliriz!!
    bu, bir parcacigin konum ve momentumunun ayni anda kesin olarak bilinemeyecegini söyleyen heisenberg belirsizlik ilkesi ile celiskili bir durum yaratir. einstein ve arkadaslari bu celiskinin kuantum mekaniginin hala eksik bir teori oldugunu gösterdigini söyleyerek bitirirler makalelerini.

  • bir fahrettin koca açıklaması. karakter sınırlaması nedeniyle kısaltılan açıklamanın tam hali; "29 temmuz'dan bu yana ağır hasta sayımız 8 kat arttı, vefat eden sayısı 8 kart arttı; evde semptomu olmayanın sayısı mı sizin için önemli?". hayır dalga geçmeyi artık alenen yapmaya başladılar. en son da damat efendi, ben dolara bakmıyorum diyordu.

    kaynak

    edit: bazı yazarların hassasiyeti üzerine argo kelimeleri kaldırdım.