hesabın var mı? giriş yap

  • şu fotoğrafta da fantastik duran akp'li bakanın garip açıklamasıdır.

    tamam anladık, tanrınız o adam olmuş da, her söze başlayınca onun adıyla başlamanız da suyunu çıkarıyor artık.

    +sayın nebati, bugünkü sporunuz nasıldı?
    -öncelikle liderimiz, önderimiz, biricik varlık nedenimiz olan sayın cumhurbaşkanımızın destekleriyle sporumuzu yaptık. onun talimatları doğrultusunda kültür fizik hareketleri yaparak, yine onun gözlemleri, bakın altını çiziyorum: sayın cumhurbaşkanımızın bizzat kendi gözleriyle bizi izlemesi yoluyla sporumuzu çok şükür tamamladık. bu konuda sayın cumhurbaşkanımıza liderliği için sonsuz şükranlarımı sunuyorum. o yarattı bizi.

  • dün akşam 22:30 saatlerinde resepsiyona 2 sırp geldi ana kız. 13 yaşındaki kıza otelin karşısındaki pazardan şık bir sırt çantası almışlar. şık dediysem de; memleketim mersin'deki bit pazarında 35-40 liraya alabileceğiniz çantalardan...

    35 euro (yaklaşık 115 lira) ödemişler. bana anlattıkları kadarıyla; aldıktan sonra fiş istemişler. adam da fiş vermemiş. (vergi kaçırıyorlar) biraz sinirlenmiş fiş istediklerinde. 10 dakika sonra aldıkları çanta kızın içine sinmemiş ve geri vermek istemişler. adam da 'fiş olmadan veremem' demiş ve daha da sinirlenmiş. kızın annesi 'sen ne yapmaya çalışıyorsun, az önce senden fiş istedik, vermedin, biz senden alışveriş yapmak istemiyoruz, paramızı geri ver' demiş. adam daha da sinirlenmiş. ve anne ile kızı ittirerek yürüyün gidin gibi birşeyler söylemiş.

    resepsiyona gelip ben bu işi yasal yollardan halletmek istiyorum dedi. polis çağırabilir misiniz? dedi. buna zabıta bakar dedim. zabıtayı aradım. ulaşamadım. 155'i aradım. durumu anlattım. 10 dakika sonra polis geldi. biz bi esnafla konuşalım sonra haber göndeririz dediler. gittikten 10 dakika sonra polis otele tekrar geldi ve 'esnaf yardım edeceğini söyledi, dükkana gitsinler yardımcı olacaklarmış' dedi.

    kadın 'ben oraya yalnız gitmek istemiyorum' 'bi keresinde pamukkale'de bir turisti dövmeye çalışan satıcıları görmüştüm çok sinirlilerdi, bize yardımcı olabilecek birisi var mı' dedi.

    otelin operasyon müdürünü aradım. 'acentası yardım etsin, otelin dışındaki durumlara biz karışamayız' dedi.

    acentayı aradım. acentasından slavica adlı bir rehber geldi. anne ve kızı alıp dükkana gittiler. neyse ki; araya polisin girmesinden dolayı sayın esnafım biraz ürkmüş ancak, polis olmaya girmeseydi müthiş hoşgörümüzü ve ticaretbilirliğimizi göremeyecektik.

    esnafı az çok anlayabilirim. ödedikleri kiralar gerçekten çok yüksek. dükkan sahipleri 'turist varsa para kazanılır' mantığıyla yüksek kiralar istiyorlar. haliyle adamlar kiralarını çıkarabilmek için kime ne geçirsem düsturuyla hareket ediyorlar. ancak hiç bir zaman; türkiye'ye tatile gelmiş ve senin ülkeni 10-15 tane farklı destinasyon arasından seçmiş insanlara sırf senin gibi 10-15 tane daha esnaf var ve bi olay olduğunda hemen saldırabilirler diye böyle davranma hakkını kendinde arayamazsın. gerçi ararsın lan!

    insanın bazen gidip dubrovnik'e, ascoli'ye ya da oslo'ya gidip yaşlı teyzelerden 3-5 euro'ya el işi birşeyler alası geliyor.

    tabi ki; istikrar önemlidir. sizin ben esnaflık ahlakınızı mikeyim.

  • edip cansever'in siiri..

    adam yaşama sevinci içinde
    masaya anahtarlarını koydu
    bakır kaseye çiçekleri koydu
    sütünü yumurtasını koydu
    pencereden gelen ışığı koydu
    bisiklet sesini çıkrık sesini
    ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
    adam masaya
    aklında olup bitenleri koydu
    ne yapmak istiyordu hayatta
    işte onu koydu
    üç ker üç dokuz ederdi
    adam koydu masaya dokuzu
    pencere yanındaydı gökyüzü yanında
    uzandı masaya sonsuzu koydu
    bir bira içmek istiyordu kaç gündür
    masaya biranın dökülüşünü koydu
    uykusunu koydu uyanıklığını koydu
    tokluğunu açlığını koydu.

    masa da masaymış ha
    bana mısın demedi bu kadar yüke
    bir iki sallandu durdu
    adam ha babam koyuyordu.

  • tam hali 24 mayıs 2021 izmir barosu tarafından süleyman soylu, mehmet ağar, sedat peker, tolga ağar ve erkan yıldırım hakkında suç duyurusunda bulunması olacak.

    kaynak

  • takip mesafesini korumadan altındaki tonlarca ağırlığındaki araçla şehir içinde hız canavarlığı yapan kamyon sürücüsüne katıksız 10 sene hapis verilmesi gereken olay.

    böyle 50-100 kişiye bu cezaları istisnasız verseler takip mesafesi konusunda vatandaşlar bilinçlenir.

  • "izmir’in işgali yıllarında “anadolu’nun işgali ingiliz emperyalizminin bir oyunudur” ve “kardeşime kurşun sıkmam” dedikleri için inciraltı’nda yunan krallığı’nca kurşuna dizilen 200 yunan sosyalist askeri, ölümlerinin 94. yıl dönümünde katledildikleri yerde barış şiirleri okunarak ve ege denizi’ne karanfiller bırakılarak anılacak."

    "anadolu’nun işgali ile sonuçlanan emperyalist savaşa hayır dedikleri için katledilen sosyalist yunan askerlerini yazan şair tuğrul keskin, son kitabı zito i epanastasis’i (yaşasın isyan) öldürülen askerlere ithaf etmişti.

    ilk kez anılacaklar

    1921 yılının ocak ayının birinci günü gerçekleşen katliam, 4 ocak 2015 pazar günü bir şiir etkinliği ile ilk kez anılacak. 4 ocak’ta barış şiirini yanına alan izmirli şairleri ve yürekli insanları beklediklerini ifade eden tuğrul keskin, “kardeşime kurşun sıkmam dedikleri için öldürülen askerler, iki ülke arasındaki kardeşliğin defne dalıdır. tarihimizde yer alan bu trajik olayı yeniden hatırlatarak, ege’nin iki kıyısı arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğimize ve günümüzdeki pek çok kavram kargaşasına da ışık tutacağımıza inanıyorum. bunun için 4 ocak pazar günü saat 13.00’da inciraltı sahili’ndeki barış manço köprüsü’nde buluşarak, bu güzel insanlara şiirler okuyalım istiyoruz ve bütün izmirlileri o gün, saat 13.00’da barış manço köprüsü’ne bekliyoruz” dedi. "

    http://haber.sol.org.tr/…ra-ilk-kez-anilacak-104189

    (bkz: zito i epanastasis)

  • hayatımda ki en huzurlu, en sakin, en rahat, en mutlu dönemleri geçirmemi sağlamış olan şey. rahat batıyor sadece bir süre sonra.
    bedeni ruhu zihni eğitir. tanıtır. uzun süreli bir uygulama sabır ve disiplin gerektirir. yogaya ne verirsen o da sana aynısını* verir.
    "ruh ve beden birbirinden ayrıdır" diyen batı felsefesinin aksine doğu felsefesi olarak "ruh ve beden bütündür" der. iyide eder.
    düşünce rengi turuncudur.
    insanı her türlü eğitir geliştirir. hayatınızı değiştirir tek kelimeyle. "insanın omurgası ne kadar esnekse o kadar gençtir" der. ne de iyi eder.
    uygulama bitince meditasyon seansı başlar. çok iyi verim alınır zaten vücut rahatlamış olduğu için.
    günlük yarım saat ayrılacak bir çalışmayla çok iyi sonuçlar alınabilir.
    para tuzağı olan özel derslere filan hiç gerek yoktur. piyasadaki kitaplar genelde yetersizdir. tavsiyem 80 baskısı mavi bir kitap. üzerinde "iyi yaşayınız çok yaşayınız" yazıyor. kendi kendinize yapabilirsiniz.
    eğitim 8 aşamadan oluşur:
    a) yama: olumsuz dalgalardan uzak durmak (hırsızlık, kin, nefret) iradeye hakim olmak.
    b) niyama: pozitif güçlendirme anlamına gelir. disiplini öğretir.
    c) asana: vücut egzersizleri. (bir çok kültür fizik hareketi yogadan alıntıdır. ama hiç bir zaman yoga kadar faydalı olunamaz. çünkü kültür fizikte kişinin hareketleri yaparken ki ruhsal durumuna önem verilmez.)
    d) pranayama: doğru nefes almayı öğretmek.
    e) dharana: belli bir şey üzerinde konsantre olmak.
    f) dhayana: meditasyon çalışması.
    g) samadhi: meditasyonun en üst aşaması. üstün bilince erişme. beden dinlenirken aklın ve duyuların uyanık kalması..

  • bu öyle bir karakter ki insanın ağzını burnunu koparası geliyor. mesela o gün gündeme damga vuran bir olay yaşanmış olsun. internet tembeli konuyu iki saniye araştırıp öğrenmek yerine "merak ettiğim konu" diye entry giriyor.

    başka bir durumda özet geçilmesini bekliyor.

    daha başka bir durumda kendisine link atılmasını istiyor.

    internet tembeli tüm online insanları kendisine hizmet etmekle görevli emekçiler olarak görüyor. araştırma yapacak takati ve becerisi yok ama çocuksu salakça bir merakı var. her şey hemen ayağına serilsin istiyor. bir arama motoruna yazıp ilk üç seçenekten birini okumaya bile tahammül edemeyecek kadar bezgin olduğundan, biri onun yerine araştırsın konuyu irdelesin ona da ezberletsin istiyor.

    tam dayaklık.

    gerçek tembelden daha yüzsüz oluyor bir de bunlar. ben normal hayatımda tanımadığı insanların arasında ayağa kalkıp "bugün bir durum olmuş taksimde o konuyu bana bir özet geçin bakayım" diyen insan hiç görmedim. vapurda falan biri böyle saçmalasa aşağı atarlar adamı.

    popüler olana karşı sınırsız merak + cahil egosu + ölümüne tembellik + anonim olmanın konforu = internet tembeli

  • hipersomnia, uykuya veya gün içinde aşırı uykulu hissetmeye harcanan fazla zamanı kasteder. nörolojik bir hastalıktır. genel olarak aşırı uyku belirtilerini (örneğin, uzun süreli gece uykusu veya istemsiz gündüz uykusu) ve sağlıksız uyku alışkanlıklarını içerir.

    hipersomnia olanlar hızla uykuya dalar ve % 90'ın üzerinde yüksek uyku verimliliğine sahiptir. sabahları uyanmakta güçlük çekebilirler. dengesiz, kavgacı veya ataksik bile görünebilirler. (ataksi, vücudun belirli bölgeleri arasındaki koordinasyon eksikliğini ifade eder). uykudan uyanıklığa geçişte bu tür uzun süreli değişikliklere bazen uyku ataleti denir. uyku ataleti, halk dilinde “ uyku sarhoşluğu ” olarak adlandırılmaktadır. gündüz uykudan uyandıktan sonra da olabilir.

    hipersomnia türleri nelerdir?

    hipersomnia birincil veya ikincil olabilir.

    primer(birincil) hipersomnia, başka herhangi bir tıbbi durum olmadan ortaya çıkar. tek semptom aşırı yorgunluktur.

    ikincil hipersomnia diğer tıbbi durumlara bağlıdır. bunlar uyku apnesi, parkinson hastalığı, böbrek yetmezliği ve kronik yorgunluk sendromunu içerebilir. bu koşullar geceleri verimsiz uyumaya neden olarak gün boyunca kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

    hipersomnia, gün boyunca ani önlenemeyen uyku ataklarına neden olan nörolojik bir durum olan narkolepsi ile aynı değildir. hipersomnialı insanlar uyanık kalabilirler, ancak yorgun hissederler.

    hipersomniaya neden olan nedir?

    primer hipersomnianın, beyin sistemlerinde uyku ve uyanma fonksiyonlarını kontrol eden problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

    ikincil hipersomnia, yorgunluğa veya yetersiz uykuya neden olan koşulların sonucudur. örneğin, uyku apnesi hipersomniaya neden olabilir. çünkü, geceleri nefes almada sorunlara neden olabilir, insanları gece boyunca birçok kez uyandırabilir.

    bazı ilaçlar da hipersomniaya neden olabilir. uyuşukluğa sebep olan ilaçlar ve alkol kullanımı gün boyunca uykuyu tetikleyebilir. diğer olası nedenler düşük tiroid fonksiyonu ve beyin travmasıdır.

    kimler hipersomnia için risk altındadır?

    gün boyunca onları yorgun yapan koşullara sahip insanlar hipersomnia için en çok risk altındadır. bu durumlar arasında uyku apnesi, böbrek rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları, beyin rahatsızlıkları, atipik depresyon ve düşük tiroid fonksiyonu bulunur.

    amerikan uyku derneği, erkeklerin hipersomniadan kadınlara göre daha çok etkilediğini belirtiyor.

    düzenli olarak sigara içen insanlar da hipersomnia gelişme riski altındadır. uyuşukluğa neden olan ilaçların hipersomniaya benzer yan etkileri de olabilir.

    hipersomnianın belirtileri nelerdir?

    hipersomnianın ana semptomu sürekli yorgunluktur. hipersomnialı insanlar, uyuşukluğu geçmeden gün boyu şekerleme yapabilir. ayrıca uzun uykudan da uyanmakta güçlük çeker.

    hipersomnianın diğer belirtileri şunlardır:

    -düşük enerji
    -sinirlilik
    -kaygı
    -iştah kaybı
    -yavaş düşünme veya konuşma
    -hatırlamada güçlük
    -genel bir huzursuzluk hali.

    hipersomnia nasıl teşhis edilir?

    doktor, hipersomnia tanısı koymak için semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirir. fizik muayene ile uyanıklığı test edebilir.

    ayrıca doktorlar hipersomniayı teşhis etmek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testler kullanır:

    uyku günlüğü: uyku düzeninin incelenmesi için gece boyu uyku ve uyanıklık zamanlarını kaydedersiniz.

    epworth uykululuk ölçeği: durumun ciddiyetini belirlemek için uykunuzu derecelendirirsiniz.

    çoklu uyku gecikme testi: gün boyunca izlenen bir şekerleme yaparsınız. test, yaşadığınız uyku türlerini ölçer.

    polisomnogram: bir gece uyku merkezinde kalırsınız. makine; beyin aktivitesini, göz hareketlerini, kalp atış hızını, oksijen seviyelerini ve solunum fonksiyonunu izler.

    hipersomnia için tedavi seçenekleri nelerdir?

    hipersomnia için tedaviler, hipersomnianızın nedenine bağlı olarak değişebilir.

    narkolepsiye yönelik birçok ilaç hipersomniayı tedavi edebilir. bunlar amfetamin, metilfenidat ve modafinili içerir. bu ilaçlar, daha uyanık hissetmenize yardımcı olan uyarıcılardır.

    yaşam tarzı değişiklikleri tedavi sürecinin kritik bir parçasıdır. doktor, düzenli bir uyku programına girmenizi önerebilir. bazı aktivitelerden kaçınmak, özellikle yatmadan önceki semptomları iyileştirebilir. hipersomnialı insanlar alkol kullanmamalıdır. doktor ayrıca enerji seviyelerini doğal olarak korumak için yüksek kalorili beslenme diyeti önerebilir.

    hipersomnianın uzun vadeli görünümü nedir?

    hipersomnialı bazı insanlar, doğru yaşam tarzı değişiklikleri ile semptomlarını iyileştirebilir. ilaçlar da bu duruma yardımcı olabilir. bununla birlikte, bazı insanlar da tam olarak iyileşemeyebilir. bu hayatı tehdit eden bir durum değildir, ancak kişinin yaşam kalitesini etkiler.

    hipersomniayı nasıl önleyebilirim?

    bazı hipersomnia formlarını önlemenin bir yolu yoktur. huzurlu bir uyku ortamı yaratarak ve alkolden kaçınarak hipersomnia riskini azaltabilirsiniz. ayrıca uyuşukluk haline neden olan ilaçlardan kaçınmanız ve gece geç saatlerde çalışmamanız da size iyi gelecektir.

    kaynaklar: en.wikipedia, webmd, ninds.nih, healthline web siteleri.